fbpx

Čustveno in iskreno pismo temnopolte manekenke o svetu mode, ki je navdušilo svet!

Lifestyle, Moda, Novice, Novice, Odnosi, slider

“ZDAJ je napočil čas za spremembe!”

Afroameričanka Ebonee Davis je napisala odprto pismo, v katerem je pozvala svet, da spremeni način v dojemanju temnopoltih ljudi. Prevajamo ga v celoti.

“Prejšnji teden sem dobila elektronsko pošto svojega agenta v agenciji MC2 Model Management. V elektronskem sporočilo je bila moja fotografija, na kateri sem pozirala z vzdignjeno glavo, bujnimi kodrastimi lasmi, polnih ustnic in brez make – upa. Fotografija je bila posneta za jesensko kampanjo Calvin Kleina. Sporočilo agencije pa se je glasila: “Res smo nate zelo ponosni!” 

Ebonee Davis Calvin Klein

Mislila sem, da mi bo srce skočilo iz telesa! Spomnila sem se, kako zelo sem se v preteklosti trudila, da bi bila ena izmed deklet, ki so delala, da se prilagodim standardom manekenstva. Ravnala sem si lase, nosila lasne vsadke, saj so mi povedali, da modne znamke od temnopoltih deklet iščejo take, ki so videti podhranjene, brezživljenjske in suho, kot da so pravkar prišle iz begunskega taborišča ali kot “belopolti modeli, namočeni v čokoladi”. V to sem takrat verjela in to sem na začetku kariere leta 2011 tudi delala. Šele lansko leto sem se odločila, da svojih las ne popravljam, ampak da bom nosila naravne.

Prav tistega dne sem preko Twitterja izvedela, da je bil Alton Sterling ustreljen s strani policije. Bil je temnopolt. Prebrala sem komentarje, ki so bili polni žalosti, jeze, besa in obsojevanja. Samo 24 ur kasneje sem ponovno pogledala news feed in ugotovila, da je bil ustreljen  še en moški črne polti.

Ebonee-Davis-biography

Šele takrat sem spoznala, kako je, ne samo zame, ampak tudi za druge temnopolte modele, pomembna ta Calvin Klein fotografija. Vsi, ki delamo v oblikovalski industriji, imamo odgovornost in obveznost, da pošiljamo sporočila po svetu. Mi smo tisti, ki oblikujemo družbo, ki preko mode diktira in predstavlja vrata v svet, ki je prelep in sprejemljiv. 

Vsako leto, še posebno v času tednov mode, se počutim nekoliko slabo in žalostno. Tu je razočarajoče malo število črnih modelov, ki sodelujejo na tednih mode (samo 10% temnopoltih modelov se sprehaja na modnih pistah) in vizažistov, ki so uspešno zaključili tečaje ličenja za make – upe temnopoltih.

Najhujše je, da proti temu ne moremo nič, ampak v tišini in preplašeno sedimo, da nas ne bi kdo označil za divo, medtem, ko na naše obraze nanašajo tone in tone belega pudra, da bi našo kožo čim bolj posvetlili.

Kljub temu da živimo v 21. stoletju, se ni nič spremenilo. Še vedno obstaja sistemski rasizem, ki se je začel v obdobju suženjstva in še v današnjih dneh se dogaja, da bo temnopolta oseba prej brutalno in nedolžno ubita, kot osebe druge polti. Kdo lahko še več prispeva h kaosu? Oglaševalski svet, modna in lepotna industrija.

13398560_1183533025014567_1482088441_n

Moramo se povezati z ljudmi in se obdati s kulturo ljudi, ki niso samo bele polti. Namesto stereotipov, moramo začeti s pozitivnim razmišljanjem. Moj nasvet vizažistom je, da se morajo naučiti novih tehnik! Moj nasvet manekenkam in manekenom: izkoristite svoja družbena omrežja in podirajte ovire in naredite prvo stvar! Najbolj pomembna stvar? Radi imejte ljudi, ne glede na njihovo bravo kože! Radi jih imejte toliko, kot imate radi njihovo glasbo in kulturo. Dokler tega ne boste storili, bo družba še naprej med nas postavljala ovire,ki nas ločujejo, razvrščajo in napadajo.

ZDAJ je napočil čas za spremembe!

Ebonee Davis”

 

Foto: Instagram, Pinterest


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam