fbpx

Dan boja proti melanomu

Dogodki

Združenje slovenskih dermatovenerologov in La Roche-Posay že peto leto zapored pripravljata javnozdravstveni preventivni projekt ob evropskem dnevu boja proti melanomu, ki ga bomo praznovali 14. maja.

Dan boja proti melanomu

Kožni rak lahko vidite, spremljajte spremembe na svoji koži!

14779-14791-asimetrija_celazlozenkaZdruženje slovenskih dermatovenerologov in La Roche-Posay že peto leto zapored pripravljata javnozdravstveni preventivni projekt ob evropskem dnevu boja proti melanomu, ki ga bomo praznovali 14. maja. Cilj letošnjega projekta je osveščanje o pomembnosti samopregledovanja kože, nevarnostih izpostavljanja soncu in pravilni zaščiti pred škodljivimi učinki sončnih žarkov. Kar 90 % kožnih rakov je namreč ozdravljivih, če se bolezen odkrije pravočasno.
 
Združenje slov. dermatovenerologov in La Roche Posay ob evropskem dnevu boja proti melanomu pozivata, da si tudi sami redno pregledujemo kožo in pigmentna znamenja s pomočjo preproste ABCDE metode. Predvsem pa se vedno ustrezno zaščitimo pred soncem! 
 
MED GLAVNIMI KRIVCI ZA NASTANEK MELANOMA JE SONCE!
 
Eden od glavnih dejavnikov za nastanek melanoma je sonce oziroma ultravijolični (UV) žarki. Dobro pa je, da lahko vplivamo na ta dejavnik z ustrezno zaščito in pravilnim vedenjem! Naša koža se pred škodljivimi učinki UV-žarkov brani na več načinov. Njen najbolj znan obrambni mehanizem je tvorba kožnih pigmentov ali melaninov, zaradi česar na soncu porjavimo. Zagorelost je pravzaprav obrambna in zaščitna reakcija kože pred UV-žark! Koža se načelom zelo hitro obnavlja, a ne pozablja. Pri sončenju poškodujemo prav tisti sloj kože, ki je bistven za obnovo, to je bazalni sloj povrhnjice. Če se poškodba zaradi ponavljajočega se sončenja večkrat ponovi, se njena sposobnost za obnovo zmanjša.
 
Zagorela koža je torej znak, da so v njej že nastale škodljive spremembe.

Sorodne vsebine

Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam