fbpx

Daša Korpar: “Po večini so SFX make – upi grozljivi.”

Intervju, Prva stran

Vedno ravnam po reku: »Kreativen človek je motiviran z željo, delom in voljo!«

Noč čarovnic je pred vrati, zato sem se odločila, da vam pobližje predstavim slovensko YouTuberko, ki vas bo zagotovo navdihnila pri ustvarjanju vaših Halloween mask.

Ne lasti si »fancy« certifikatov kot večina njenih kolegic vizažistk. Vse znanje, ki vam ga predaja v videih in make-up look-ih je pridobila iz lastnih izkušenj, nenehnih raziskovanj trendov in ne nazadnje iz veliko ponesrečenih make- upov. Daša Korpar ni običajna umetnica, stoji za znamko DK Makeup in ustvarja SFX makeup oziroma make-up s posebnimi učinki. Kaj to je, pa si preberite v nadaljevanju.

Zdravo Daša. Kako si? Kje si? Kaj počneš v tem trenutku?

Hej Sara. Super sem. Trenutno sem v družinskem podjetju, kjer rešujem še zadnje obveznosti, preden se postavim pred kamero in začnem snemati novi tutorial.

14875864_10207740402284663_864053568_o

Kdaj si začutila, da se v tebi skriva smisel za ličenje?

Smisel za ličenje sem odkrila že v osnovni šoli, saj sem že takrat želela biti dobro naličena. Staršem sicer ni bilo po godu, ampak me mnenje drugih ni nikoli kaj preveč ganilo.

Kdaj si začela ustvarjati in kakšni so bili tvoji začetki?

Ustvarjati sem začela popolnoma spontano. Moje prvo ustvarjanje se je začelo na mojem Facebook profilu. Takrat sem tudi prvič začela prejemati izredno pozitivne odzive svojih prijateljev. Naknadno sem odzive želela preizkusiti tudi na večji platformi, ki bi zajela širšo slovensko populacijo in se tako odločila, da ustvarim svojo stran. Trenutno se bližam magični številki 5000 sledilcev, ki sem jih pridobila v šestih mesecih. Seveda sem zelo zadovoljna, da Slovenija sprejema mojo vrsto umetnosti in da me je sprejela v tako kratkem času. Hvaležna sem za podporo vsakega sledilca, ki si je vzel minutko časa in všečkal mojo stran, najbolj pa sem hvaležna tistim, ki si v natrpanih urnikih najdejo čas in mi napišejo kakšno pozitivno sporočilce podpore. Več si skoraj ne bi mogla želeti. Tako svoje znanje s še večjim veseljem predajam naprej v obliki make-up tutorialov, ki so na moji strani stalnica. Včasih me prijatelji in domači sprašujejo, ali je dobro pokazati vse trike ličenja, in tako povzročiti nekakšen porast konkurence, a jim vedno znova povem, da je ogled tutoriala ena stvar, vztrajanje pri preizkušanju svojih zmožnosti pa nekaj popolnoma drugega.

14813315_10207711608044825_871723313_o

Pritegnilo me je tvoje ne čisto vsakdanje ličenje. Kaj te je navdihnilo za SFX make-up?

To pa sega že zelo daleč nazaj. Ko sem začela z lepotnimi make-upi, sem seveda zasledila različne vrste ličenj in tako so me popolnoma prevzeli SFX make-upi oz makeupi s posebnimi učinki. Že kot otrok sem bila obsedena z gledanjem grozljivk in nasplošno grozljivih vsebin. In to se me drži že 20 let. Povezava med SFX makeupom in grozljivkami niti ni tako nelogična. Samo poglej si moje tutoriale 😀 Že samo ime SFX oz. Special Effects ali slovensko posebni učinki pove, da imamo opravka z nekim dodatnim učinkom, ki presega spreminjanje obraznih potez s senčenjem in svetlenjem. SFX makeupi so makeupi, ki poustvarjajo učinke na koži (kot so rane, ureznine, otekline, drastično spreminjanje obraznih potez), vizualne učinke (bodypainting), 3D učinki (kot so različne dodane strukture na telesu: mehurji, videz topljenja na koži, gube…). Skratka spreminjanje človeškega videza tudi preko mej prepoznavnosti.

Kakšna je tvoja definicija make-up umetnika?

Kot si najbrž že zasledila se vedno ravnam po reku: »Kreativen človek je motiviran z željo, delom in voljo!« in natanko tako bi lahko definirala make-up umetnika oz. sebe. Dober make-up artist vedno znova išče izzive, s katerimi želi navdušiti. Če ni volje in delavnosti, ne bo rezultatov. Makeup tretiram kot obliko umetnosti, ki se jo da interpretirati na različne načine. Je izraz posameznikove kreativnosti, katero se ne bi smelo obsojati pa, če tudi izgleda še tako bizarno. Moj in tvoj pogled na makeup je lahko popolnoma različen in prav je, da je temu tako. Kakšen bi bil svet, če bi vsak izmed nas stvari dojemal enako – dolgčas. 🙂

14517502_710581152433721_7826007189433120170_n

Kakšna je razlika med lepotnim in SFX make-up umetnikom?

Razlike med lepotnim in sfx make-up umetnikom so zelo očitne. Lepotni make-up umetniki skrbijo za to, da bo obrazni make-up izgledal lepo in izpopolnjeno. Namen je poudariti obrazne poteze do popolnost in izvabiti tisto najboljše iz lepote posameznika. SXF Make-up umetnik pa dela popolnoma nasprotno. Kot sem že pred tem povedala, je namen SFX make-upa spreminjanje videza preko mej prepoznavnosti. SFX make-up umetnik želi obraz in telo zaznamovati do te mere, da ne izgleda človeško. Po večini so SFX makeupi, grozljivi makeupi, ki se uporabljajo v filmski industriji.

Ličenje s posebnimi učinki je v Sloveniji še dokaj nerazvito področje. Meniš, da lahko s svojim delom pripomoreš k temu, da se to področje še bolj razišče in razvije?

SFX make-up je res še neraziskano področje. Seveda obstajajo umetnice in umetniki, ki se ukvarjajo s tovrstnim ličenjem, a jih je v primerjavi z lepotnimi artisti le za kakšen odstotek. Kar seveda ni nelogično. SFX makeup je v naši majhni državi prisoten v dveh sezonah, saj se umetniki lahko s takšnim makeupom “izživljamo” le v času noči čarovnic in pusta. Vse kar presega ti dve sezoni pa je z vidika Slovencev po večini popoln nesmisel. V tujini so ti makeupi pogostejši. Združene države so središče filma in showbiznisa, kjer so potrebe po SFX makeupih zelo velike. Tam se poleg filma odvijajo tudi resničnostni šovi na temo »Izbira najboljšega SFX makeup artista« z imenom Face off, tako da je ta umetnost že zelo zasidrana v nekaterih državah. Mala država, kot je Slovenija na tem področju seveda ne deluje v tolikšni meri, zato je posledično povpraševanje občutno manjše in ponudba izdelkov zelo omejena. Moje vizija področja SFX makeupa je seveda približevanje te vrste umetnosti slovenskemu prebivalstvu. Želim si, da bi tudi v Sloveniji poskusili s produkcijo kakšnih grozljivih in fantazijskih vsebin ali celo filma, saj slovenska igralska zasedba premore tudi ta žanr postaviti na višji nivo. Vsi bi se morali zavedati, da je v vsako umetnost, bodisi mojo, slikarsko, glasbeno, igralsko, fotografsko,… vloženo veliko truda, časa, talenta in nenazadnje stroškov, ki pa se z leti le še povečujejo, če želimo konkurirati samemu vrhu, zato je sprejemanje okolice še toliko bolj pomembno za nadaljnje ustvarjanje in razvijanje, saj nas le to sprejemanje žene naprej. Vsak umetnik želi ustvariti tisti »VAAAU« efekt in začudenje nad tem, kar je ustvaril. Sama dobivam kar veliko teh začudenj, tako da sem prepričana, da bo moje delo Slovence pripravilo do sprejemanja tovrstne umetnosti.

14374570_10207408335303196_323560436_o

Tvoji tutoriali zahtevajo veliko dela. Koliko časa in predvsem matriala porabiš, da je maska videti kot iz filma?

Zahtevajo zeeeeelo veliko dela. Poraba časa in materiala sta odvisna od vrste maske, ki jo delam. V tem trenutku lahko izpostavim dve, ki sta mi vzeli največ časa, to sta bodypainting maska Purple Queen of Roses in Zombie Clown. Izdelava obeh je presegala 3 ure nanosa. Maska Zombie Clown pa je za popolno izdelavo terjala tudi predpripravo v razmaku 3 dni. Kar se tiče materiala pa je tako, da bolj, kot razčlovečiš videz posameznika, več materiala in s tem stroškov lahko pričakuješ. Celotno zadevo je seveda potrebno posneti in urediti v minutni video, ki pa lahko terja en cel delovnik. In tako pridemo na okrog 12 ur dela za 1-minuten video.

Ko smo že pri filmu. Si kdaj razmišljala, da bi delala v filmski industriji?

Seveda, če že ne v smislu SFX makeup artista, pa lepotnega makeup artista. Če bi se ponudila priložnost, bi jo zagrabila, zakaj pa ne. Če tudi po tihem upam, da se mi uresniči želja po ustvarjanju v slovenskem filmu z grozljivo vsebino.


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam