fbpx

David Hojnik: Slekel bi Taylor Swift in Sofio Vergara

Intervju, Lifestyle, slider

Veliko slovenskih oblikovalcev žal pozablja, da moda ne obstaja le na modni pisti.

David Hojnik je mlad in uspešen slovenski modni oblikovalec, ki se je na našem portalu že pojavil v vlogi Instafanta, bil pa je tudi zmagovalec naše oktobrske nagradne igre #ŠtudentskiStil in postal lastnik najboljšega študentskega fantovskega sloga. Svojo ljubezen do mode in oblikovanja usmerja v ustvarjanje unikatnega nakita, različnih dodatkov in oblačil pod imenom DH fashion. Ravno pred kratkim pa se je podpisal pod posebno linijo oblačil, ki je oblikovana za prihajajoče praznične dni imenovano ‘DH Fashion for Allegria’.

Misliš, da ima današnja mladina dober smisel za slog?
Mislim, da se današnja mladina vse bolj trudi pri svojem modnem izražanju, k čemur so zagotovo pripomogla tudi družbena omrežja in popularnost modnih blogerjev. To pa še ne pomeni, da ima ta mladina tudi zares dober lasten smisel za slog. Tu se po navadi zatakne in obstanejo v fazi posnemanja stajlingov brez lastnega izraza.

davi

Foto: Tibor Golob

Si mlad modni oblikovalec in stilist. Kako dolgo se že ukvarjaš z oblikovanjem in kakšni so bili tvoji začetki?
Pred petimi leti sem začel s stiliranjem na raznih shootingih in snemanjih, kar pa se je zelo hitro sprevrglo tudi v oblikovanje, najprej modnih dodatkov, nakita in kasneje tudi vedno več oblačil. V zadnjih treh letih je le-to postalo moja primarna strast, čeprav še zmeraj zelo rad kombiniram in počnem oboje.

Kakšni so tvoji načrti za prihodnost v modnem svetu?
Zvest ostajam modnemu svetu in nadaljujem z oblikovanjem kolekcij oblačil in nakita za ljudi. Všeč mi je, ko svoje kreacije vidim na naključnih mimoidočih in v tej smeri bom zagotovo nadaljeval. Nič manj pa me ne privlači tudi oblikovanje odrske kostumografije. Ogromno je smeri, ki me še zanimajo in bi jih rad raziskal, ampak vse ob svojem času.

Ali slediš tudi ostalim oblikovalcem in trendom? Kaj lahko poveš o trenutni situaciji na modnem področju?
Težko je slediti vsem oblikovalcem in novim vzhajajočim trendom, se pa trudim, kolikor je le mogoče. Seveda pa imam peščico tistih, ki jih z veseljem in zanimanjem spremljam. Všeč mi je, da se modna scena dandanes še zmeraj razvija in napreduje, vse tehnološke inovacije pa le-to še bolj podpirajo. Vedno bližja pa je tudi ljudem, ki množično in s svetlobno hitrostjo širijo trende, ki jih iz oglasov hitro prenesejo na ulico.

dah

Foto: Tibor Golob

Kateri oblikovalec te najbolj navdušuje?
Karl Lagerfeld s svojim delom za modno hišo Chanel.

Od kod črpaš inspiracijo za svoje oblikovanje?
Inspiracij za moje oblikovanje je za zdaj dovolj v moji glavi in ne iščem konkretnega navdiha kje drugje, ampak izhajam izključno iz sebe. Iz svoje vizije sveta in silhuet ustvarjam svojo modo in svoj slog.

Po tvojem mnenju Slovenci raje ustvarjamo svoje trende ali raje sledimo drugim?
Mislim, da smo še vedno raje v “varni coni” in kopiramo preverjeno dobro kombinacijo, kot pa se lotimo ustvarjanja svoje lastne, nove. Čeprav mislim, da se tudi tukaj vedno bolj trudimo in uveljavljamo z inovativnimi idejami in dodelanim slogom.

Na katere dosežke v svoji karieri do sedaj si najbolj ponosen?
Sem ponosen kar na celotno pot, ki sem jo prehodil in oddelal do zdaj. Seveda pa se mi nekateri projekti bolj vtisnejo v spomin in zelo sem vesel svojega sodelovanja z Majo Keuc ter lastnih modnih projektov in revij.

David new

Foto: Borut Očko

Tvoji kosi so zelo nosljivi in modni. Imaš recept za ta uspeh?
Ni recepta, to je slog vsakega posameznika. Jaz sem se odločil krmariti med nosljivo ulično modo in ekstravaganco, tehtnica se včasih prevesi na eno ali drugo stran, ampak v tej smeri se najraje gibam in se počutim najbolj domače.

Na katerem nivoju misliš, da je slovenska moda?
Če govorim iz vidika oblikovalca, lahko rečem, da se vsi po vrsti trudimo vsak po svoje ustvarjati najboljše. Ne zdi se mi smiselno primerjati Slovenije s katero drugo državo, saj lahko gre za popolnoma različne svetove in merila tukaj ne morejo biti enaka. Veliko slovenskih oblikovalcev sicer žal pozablja, da moda ne obstaja le na modni pisti in tam tudi ostane, temveč jo je veliko bolj zabavno pospremiti na ulico in ji vdahniti življenje. Še vedno pa mi veliko več pomeni beseda slog kakor moda in je po mojem mnenju tudi veliko bolj zgovorna.

Razmišljaš o tujini?
Seveda razmišljam o tujini in ne samo takrat, ko je govora o počitnicah. Ko bo napočil pravi trenutek, se bo zgodil tudi ta veliki korak, ampak pustimo času čas. Imam še veliko pokazati in narediti na domačih tleh.

Na katero svojo kreacijo si najbolj ponosen?
Na kreacije, ki jih boste lahko videli prihodnjo pomlad 🙂

Kakšne so tvoje vsakodnevne obveznosti?
Tako kot vsi delovni ljudje, tudi jaz vstanem zgodaj, se odpravim v atelje in svoje telo spravim v pogon z jutranjo kavo. Po tem pa se vsak dan odvija čisto drugače, kar mi je še posebej všeč. Naj bo to ustvarjanje novih kosov nakita, snovanje in kreiranje oblek, pomerjanje s stranko, sestankovanje za različne projekte, nikoli mi ni dolgčas, moj urnik pa se iz dneva v dan razlikuje.

de

Foto: Tibor Golob

V Sloveniji si oblekel že veliko znanih oseb. Je kdo, ki ga še nisi oblekel, pa bi ga rad?
Seveda še je kdo ostal na mojem ‘to do’ seznamu, sem pa najbolj ponosen na dejstvo, da me je večina oseb, katere sem si v preteklosti na tiho želel obleči, kasneje poiskala sama, kar si štejem v posebno čast. Smo pa pravkar v fazi dogovarjanja za novo zgodbo, z novim obrazom, ki se ga že zelo veselim.

Koga bi slekel in oblekel v svoje kreacije od svetovno znanih oseb?
Trenutno bi to bili Paloma Faith, Taylor Swift, Sofia Vergara in Pharrell Williams.

Tvoja najljubša manekenka in maneken?
Kljub temu, da nisem velik oboževalec resničnostnih šovov, je to trenutno Kendall Jenner, ki je v zadnjem letu naredila to, kar ni uspelo še nobenemu modelu do zdaj. In zato se ji poklanjam. Od moških modelov pa Španec Jon Kortajarena.

Kakšne kriterije morajo dosegati modeli na tvoji modni reviji?
Pri modelih za mojo revijo ne iščemo fizične popolnosti, temveč dajemo največji poudarek na energijo, ki jo le-ta sporoča s svojim gibanjem in pojavo. Še posebej všeč pri njihovem videzu pa mi je, če na modelu najdem tisto piko na i, ki ga naredi drugačnega, posebnega.

Kaj praviš na pregovor “obleka naredi človeka”?
V veliki meri se z njim strinjam, saj smo vsi mi zelo vizualna bitja, čeprav si to nekateri težko priznajo, ampak prvi vtis zmeraj pusti obleka oz. videz osebe, šele nato ga spustimo bližje k sebi in prisluhnemo, ali pa sploh ne.

Kako potekajo tvoje priprave na modno revijo? Imaš kakšen poseben ritual?
Kakšnega posebnega rituala nimam, razen misije – vse končati ob pravem času. Povnavadi od svoje ekipe sodelavcev slišim le pripombe, da delujem skoraj preveč umirjen v tistih najbolj stresnih trenutkih, ko drugi okoli mene norijo, ali ko gre kaj narobe. Medtem pa znotraj mene divja bitka za preživetje 🙂

Kateri je tvoj najljubši material za oblikovanje?
Najraje oblikujem iz dramatičnih, teatralnih materialov, ki že sami po sebi pritegnejo. To so zagotovo bleščeči, odsevni materiali, različne prosojne tkanine, perje, usnje …

Če ne bi bil modni oblikovalec, kaj bi počel?
Zagotovo bi kljub temu moj delovni dan v celoti povezan z mislijo na estetiko. Mogoče na področju notranjega oblikovanja, arhitekture ali grafičnega oblikovanja.

Foto: osebni arhiv


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam