fbpx

Dejan David Kemperl: Naučil sem se, da se od besed in danih obljub ne da živeti.

Intervju, Lifestyle

Svojo prihodnost vidim predvsem v povezovanju z zunanjim svetom. Naj še enkrat poudarim: v povezovanju!

Dejan David Kemperl ni samo glavni in odgovorni urednik dveh visoko kvalitetnih revij, ki izstopata na slovenskem tržišču, Golf Kluba in Davida, revije za moške s stilom. Je modni poznavalec, estet in zagovornik kvalitete, ki stoji z obema nogama na realnih tleh in je večkrat zaradi svoje iskrenosti narobe razumljen. Dejan David je svetovljan, ki uživa v neskončnih trenutkih lepote, ne glede ali je na modni reviji Elie Saab na pariškem tednu mode ali pa na sprehodu po domačih gozdovih … in je prijatelj, z velikim P-jem, ki jih v današnjih časih ne najdeš prav zlahka.

Zadnja številka revije David je v času najinega pogovora ravno prišla na prodajne police in z veseljem sem ugotovila, da je na naslovnici Daniel Craig, ki ga lahko občudujemo na filmskih platnih.

Spraševali smo ga o stilu Slovenk in Slovencev, trenutnem stanju  založništva in oglaševanja, njegovih jutranjih ritualih in kdo izmed znanih oseb, je na njemu pustil največji pečat.

Estetika v treh besedah?

Chanel, Rolls-Royce in Apple.

naslovka

Tvoj jutranji ritual?

Običajno vstajam ob šesti uri. Medtem ko si čistim obraz z oboževano masko La Prairie Skin Caviar Luxe Sleep, poslušam meni ljubo Mario Callas ali Katie Meluo. Pred tem nalijem v kopalno kad Bath Foam iz linije No 5 Chanel. Dvajsetminutna kopel je kot nalašč za prebuditev in pripravo na dolg in čim uspešnejši pogajalski dan. Po balzamu za telo La Prairie Cellular Energizing Body Lotion, sledijo britje ali striženje brade ter akcija s fazo Chanel Sublimage, krema za obraz in predel oči v mrzlih dneh La Creme Texture Supreme in LA Protection UV proti nesnagi in UV-žarkom, nanos olja Lumber Craft za brado in izdelki HAIRCODE za lase ter parfum, brez katerega ne gre. Trenutno izmenjaje uporabljam Giorgio Armani Eau de Nuit in Chanelov ekskluzivni Rue Cambon 31.

chanelddk

V založništvu si prisoten že kar lepo število let. Kakšna je prihodnost slovenskih tiskanih medijev?

Prihodnost posameznika je takšna, kot si jo začrta sam. To velja tudi za tiskane medije. Že v letu 2008, ko so pridrveli temačni recesijski oblaki, so govorili, da bo Vogue propadel. Pa obstaja še danes, močnejši kot kdaj prej. Njegova vrednost raste in lastnikoma medijske hiše Condé Nast, gospodoma bratoma Newhouse, se smeji. Številnih drugih pa žal ni več …

Imajo oglaševalci posluh za kvalitetne projekte?

Na domačih tleh žal nikakor ne. Zdi se mi celo, da je recesija na marketinška mesta prinesla izjemno slab nabor novih ljudi. Na domačih tleh je od njih zato težko pričakovati, da bodo imeli posluh za stvarnost, potrebe tržišča, saj je največ, kar razumejo, kaj je časopisni papir in kaj revijalni, ostalih stvari in razlik ne ločijo. Niti nimajo ustreznega znanja. Kar jim ne gre zameriti, to lahko zamerimo tistim, ki so jih nastavili, a to, da se izbrani marketinški delavci ne dajo podučiti in da ne vidijo dodane vrednosti posameznih kvalitetnih projektov na trgu, ki so res premaknili temelje domače medijske scene v nekaj letih, je škoda za njihovo podjetje in blagovno znamko, ne za njih osebno. Oni so v večini primerov zgolj kurirčki, ki izvršujejo kuvertiranje, kar pa imajo predvsem v državnih podjetjih in njihovih medijskih agencijah najraje. Redki so zmožni strateškega odločanja in gradnje novih strategij. Mi smo še vedno tu in bomo še močnejši, tudi brez njih. Tujci, hvala bogu, prevzemajo vedno več podjetij v regiji – to se bo slej ko prej obrestovalo tistim, ki tečemo na dolge proge, kot tudi vztrajanje pri kvaliteti, kljub morda manjšemu dobičku ali včasih manjšemu minusa v lastnem žepu. Čas je na naši strani!

Ena izmed tvojih revij je David, revija za moške s stilom. Ali imajo slovenski moški svoj stil?

Stil imajo, a kakšnega? Kar zmrazi me, ko pogledam slovenski parlament ali javno upravo, ki je bila nekoč na starih slikah sorodnikov fotografov za zgled – o lepih oblačilih takrat, še danes kdaj steče kakšna debata. Vsaj bonton in druga pravila so spoštovali. Danes imajo v večini primerov javni uslužbenci prevelike suknjiče, predolge ali široke hlače, da o čevljih in slabo izbranih srajcah ne izgubljam besed. Nujno naj si večina od njih poišče pomoč stilistov! Ali naj jim vsaj pomagajo njihovi svetovalci, zasebni partnerji, zato jih imajo, ne da jim, predvsem svetovalci, le slepo prikimavajo. Brez mladih, ki krojijo nove stile in upoštevajo sodobne smernice, ki jih predstavljamo tudi v naši reviji, bi se resno vprašal, kam je šel stil slovenskih moških.

D21 naslovnica[1]

Na zadnji naslovnici revije David, ni nihče drug, kot Daniel Craig.

Kdo so Slovenci in Slovenke s stilom?

Ne morem mimo nekaterih, ki resnično znajo in imajo izdelan lastni slog: Diana Dimnik, Sonja Poljanšek Škrabec, njen soprog Janez Škrabec, Goga Štiftar, Tomi Loboda, Judita Treppo, meni večno lepa in elegantna Elza Budau, sicer pa je veliko ceneno oblečenih “superzvezdnikov” ki polnijo strani rumenih medijev, katerih uredniki se ne opogumijo, da bi jih pokritizirali, ker nenehno nosijo isto majico ali bodi, kar je za dekleta že skorajda ciparsko.

Davidovi editoriali so vedno prava paša za oči. Kje jemlješ navdih in ideje?

Navdih je včasih nekaj tako živega, včasih nekaj hipnega, včasih nekaj, kar raste in se razvija z menoj skozi čas. Umetnost, potovanja, vsakdanje življenje, globoka čustva. Največji navdih ti dajejo sodelavci ustvarjalci, žal večinoma tujci, ki res delajo predano dnevno nove editoriale, z željo presežkov in vrhunskih rezultatov. Tako imamo ekipe sodelavcev v vseh glavnih modnih metropolah in vedno bolj aktualnem Los Angelesu, kjer se kujejo nove hollywoodske zvezde. Želel bi si še toliko več vsega pri ustvarjanju na domačih tleh, a žal posluha ni niti pri distributerjih: že ko gre za izposojo, je potrebno podpisovati in jamčiti za vsak detajl, se prerekati, kdaj lahko pridemo po stvari, kako jih dostaviti, da povprečnega ustvarjalca kar mine volja do ustvarjanja. Oni doživijo  njihov modni orgazem le, če je v njihova oblečila, ki jih dajo nato v prodajalno oblečen tv napovedovalec, ki bruha zmanipulirano negativo iz dnevniškega poročanja.

IMG_9581

img_754

V tujini je to precej lažje. Glede na večletne reference nam izdelke celo pošljejo na dom v Slovenijo, če izrazimo željo. Imajo showroom kose, ki se lahko zmočijo, ki se jih da kreativno uporabiti. Dobro plačajo kvalitetnim ustvarjalcem, saj vedo za stroške kilometrine, parkirnine, čistilnice, studiev … Vedo, koliko stane ekipa s studii in opremo skupaj, predvsem pa njihovo reklamiranje, česar pri nas nekateri lastniki modnih hramov ne razumejo dobro ali pa tega nočejo in kotsodobna “gospoda” izkoriščajo ustvarjalce in lastnike sodobnih modnih medijev. Pri nas, žal, nimajo posluha ne eni ne drugi modni monopolisti. Še največ ga imajo majhne trgovine, ki pa si zaradi svoje omejenosti težko privoščijo veliko tovrstnega pojavljanja v medijih. A se vsaj maksimalno trudijo – in prav te so tiste, ki nam kažejo modna pota, ‘veliki’, ki bi to morali, pa svoja marketinška sredstva porabljajo izključno za bogatenje lastnih resursov, družinskih članov, za velike hiše brez vsake duše. O čemer pogosto v smehu teče beseda med številnimi pravimi domačimi ljubitelji mode, ki kose po tisoč ali več evrov tudi kupijo na domačih tleh, medtem ko so tisti, ki se po njihovo kakor >>spoznajo<< na modo, še največ modnega dogajanja doživeli, ko so obiskali katerega od ljubljanskih modnih tednov!

V Davidu smo prebrali nešteto intervjujev. Kdo od intervjuvancev te je najbolj impresioniral?

Prav vsaka teh osebnosti je name naredila poseben vtis, prispevala je kamenček k mojemu mozaiku, ki ga skozi vsa ta leta ustvarjanja sestavljam. Tako je izjemno težko izbrati le eno. Jacques Polge, ki se je lansko leto upokojil, zagotovo legenda, ki je ne bom pozabil, mi je na veliko odprl vrata k znamki Chanel – kot sodelavec zame edinstvene Gabrielle Chanel je znal skrbeti za to, da je bil duh ikone Mademoiselle Chanel vedno prisoten. V letošnjem letu me je presenetilavstralski igralec Simon Baker med intervjujem v Parizu, kjer je s svojo dostopnostjo pokazal, zakaj ga je znamka Givenchy izbrala za ambasadorja moškega parfuma Gentlemen Only. Sicer sta me doslej najbolj navdušila kreativca Alessandro Sartori, ki je povsem na novo ustvaril moško linijo oblačil za tradicionalno znamko moških čevljev Berluti, in Milan Vukmirovič, ki je nekaj let ustvarjal neponovljive dizajne znamke Trussardi, trenutno pa kreira kolekcije za moško znamko Ports 1961. Da ne omenjam večkratnega klepetanja,večerje in druženj z Anno Zegno ali srečanja s Carine Roitfeld, bivšo urednico revije Vogue Paris. Vtisi s teh srečanj se redno sprehajajo z menoj.

FullSizeRender[2]

Dejan David z Anno Dello Russo

FullSizeRender[3]

Dejan David v družbi BryanBoya

CAM01076~4

Dejan David in Simon Baker

Modne navdušenke zanima, ali bo David dobil tudi sestro?

Preden vstopiš v svet tiskanih medijev, se vse zdi zelo enostavno, potem pa v prostoru, kot je naša Slovenija, nenehno odkrivaš nove pasti. Številni pogovori s tujci me že nekaj časa usmerjajo k Davidovi sestri, a Ko bo prava priložnost, bomo zagrabili zanjo, smo ostro na preži.

Drži trditev, da se Slovenci raje držijo preverjenega in zadržanega, kot da nosijo zadnje trende?

Vsekakor. Nekateri pretekli nosilci trendov v medijih so zapovedovali bolj mračnjaški, avantgardni dark stil, ki je po mojem povsem mimo. Črnino nosijo ljudje, ki nimajo kaj drugega obleči in jim je potem to najlažje. Trendi so barviti, hitri, drzni. Slovenija potrebuje veliko nove energije, veliko barv, veliko vzorcev, to je za nas in naš razvoj nujnost.

1521689_10202179968853369_188606128_n

Modni oblikovalec, ki te navdušuje?

Od domačih me navdušuje moja druga mama Alenka Herbst, ki vedno uporablja izjemno kvalitetne materiale svetovnih proizvajalcev pri svojem ustvarjanju, seveda izjemno cenim draga mlada prijatelja Petra Movrina in Petjo Zorec, verižice in nakit z dodatki kreativno sestavlja PentljabyGoga v Konceptualni trgovini v centru Ljubljane. Od tujih me je navdušil Alessandro Sartori, vedno bolj pa Pablo Coppola, ki ustvarja za švicarsko znamko Bally. Seveda je Karl Lagerfeld s svojo ekipo razred zase. Zelo bom pogrešal linijo Krisa Van Asscheja. Nadvse pa sem fasciniran nad mladimi kreativci, ki linijo oblačil Marina Yachting peljejo v zelo sodoben koncept, ki živi s številnimi trendi in kvalitetno obdelavo za vsakdan in sestanke.

Redno spremljaš tudi modne revije v Milanu, Parizu in Londonu. V čem se razlikujejo tedni mode v tujini in Sloveniji?

Predvsem v sistemu organizacije projekta in glede povabljencev. Zobne paste in depilatorji res ne morejo biti vodilo modnih smernic, četudi se pri njih suče veliko denarja. Tu se vidi, kako država kot taka nima prav nobenega posluha za modo in modno osveščenost – razen pri nekaterih projektih, kjer so posamezniki uspeli s prijatelji na kulturnem ministrstvu pridobiti sredstva za njihove osebne herezije. Zopet smo pri ljudeh v parlamentu in ministrstvih, javnih službah. Ob nadpovprečnih dohodkih me res zanima, kam ti ljudje dajejo denar. Morali bi biti za zgled, kot so politiki in sploh javni delavci v tujini. Barack Obama in njegova soproga sta zgled urejenosti – Američani pokupijo vse, kar ima oblečeno prva dama, že naslednji dan. Ali pa bivši papežev svetovalec Georg Gänswein na primer, ki so ga italijanski mediji radi dali za zgled, celo muza Donatelle Versace je postal. Spodbudno je, da se je družba Autocommerce (Mercedes-Benz), in pred tem tudi Volkswagen, odločila za sodelovanje. Ob mednarodni licenci kaže, da se tudi Slovenija postavlja na modni evropski zemljevid. Lepo bi bilo, če bi imeli poleg Lisce vsaj še kakšno novo MURO, novi LABOD, IUV in podobno znamko. To bi veliko bolj spremenilo sceno, kot jo le ZARA, Bershka, H&M in ostale dostopne znamke, za katere vemo, kakšna sredstva vse uporabljajo za dosego visokih dobičkov za vsako ceno. Res bi bilo lepo videti nekaj resnih kupcevpravih modnih izdelkov, na domačih tovrstnih dogodkih, ne le starlete in priležnice, ki nimajo nobene vsebine, razen da jih vsak dan gledamo v rumenih medijih, kako jejo, spijo, korakajo skozi mesto. To pa veliko pove tako o naših medijih kot o organizatorjih!

Katera modna revija oziroma dogodek ti je najbolj ostal v spominu?

Težko bi se opredelil. Res sem jih obiskal veliko in so nepozabni, prav gotovo pa sta bili svojevrsten dogodek revija visoke mode Elie Saab na pariškem tednu mode in večerja ožje Chanelove družine ob razstavi Chanel Culture dve leti nazaj v Palais de Tokyo. Sodelovati na tovrstnem dogodku in predstavitvi, se družiti in pogovarjati z ikonami, kot so Catherine Deneuve, Vanessa Paradis, Karl Lagerfeld, Keira Knightley in Gaspard Ulliel, ki je ambasador Bleu de Chanel, pomeni res nepozabno izkušnjo. Kot je seveda obisk tovarne Rolls-Royce in večerja z lordom Marchem. Včasih je prav filmsko na katerem od dogodkov, a se na prvem sestanku v Sloveniji takoj zavem realnosti podalpske dežele.

Kdaj si nazadnje obiskal razstavo in kje?

Vsako leto, če je le mogoče, obiščem vsaj eno res posebno, za mojo dušo. Nazadnje sem se v Londonu v galeriji Saatchi sprehodil med unikatnimi izdelki iz stanovanja Gabrielle Chanel in med številnimi inspiracijami znamke Chanel z zelo različnih področij. Mademoiselle PRIVÉ je naslov, ki bo še dolgo odzvanjal v moji glavi. Se pa že veselim decembrskega obiska Londona in muzeja V&A.

FullSizeRender[6]

V enem izmed naših člankov smo zapisali, da zna oseba z dobrim stilom opisati svoj stil v treh besedah. Kako bi ga opisal ti?

Drugačen, svojevrsten, sodoben.

Brez katerega modnega dodatka ne zapustiš stanovanja?

Brez Chanela nikoli ne zapustim svojega stanovanja: ročna ura Chanel J12 Chromatic Limited Edition je tista, brez katere si ne predstavljam začetka svojega dneva.

Kaj najraje počne Dejan David v prostem času?

Kaj je v mojem natrpanem urniku sploh še “prosti čas”.

IMG_20140727_205715

Tvoji načrti za prihodnost?

Sodobni čas riše zelo negotovo prihodnost, a veliki ljudje brez jasne strategije in vizije niso nikoli dosegli pričakovanih rezultatov. Že nekaj časa so vse moje misli usmerjene v regionalizacijo naših projektov: najprej skupaj s partnerji na hrvaški trg. Hkrati sodelujem pri pripravi prenove revijalnih in spletnih projektov v Južni Koreji, Franciji in Italiji, z znamkami, ki podpirajo naše večletno ustvarjanje in delovanje. Svojo prihodnost vidim predvsem v povezovanju z zunanjim svetom. Naj še enkrat poudarim: v povezovanju! Tega je pri nas na vseh področjih premalo.

Foto: arhiv Dejan David Kemperl


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam