Deltacron: nova različica ali laboratorijska napaka?

26. januar 2022
Deltacron: nova različica ali laboratorijska napaka?

Deltacron: nova različica ali laboratorijska napaka?

26. januar 2022

Po družbenih omrežjih je zaokrožila novica, da so znanstveniki na Cipru odkrili novo, hibridno različico virusa SARS-CoV-2. Poimenovali so jo Deltacron, ki naj bi bil kombinacija različic Delta in Omicron. Hkrati pa so drugi znanstveniki podvomili o obstoju nove različice in menijo, da gre zgolj za laboratorijsko napako.

O argumentih obeh strani so poročali na spletni strani Medical News Today.

Dr. Leondios Kostrikis iz ciprske univerze je poročal, da ima različica genom, podoben genomu Delte, z značilnostmi Omicrona. Ekipa je navedla, da so Deltacron identificirali pri 25 posameznikih.

Deltacron je le laboratorijska napaka?

Novica o identifikaciji Deltacrona je privedla do številnih poročanj in razprav na družbenih omrežjih, vendar pa so strokovnjaki dvomili o ugotovitvah.

Dr. Jeffrey Barrett, meni, da so ugotovitve posledica laboratorijske napake.

Dr. Tom Peacock, virolog na Imperial College London v Združenem kraljestvu, je na Twitterju prav tako zavrnil ugotovitve in zapisal, da gre za kontaminacijo ob laboratorijskem testiranju.

Nova različica obstaja

Dr. Kostrikis je svoje ugotovitve zagovarjal. Trdil je, da je hipoteza o kontaminaciji manj verjetna, saj je bila stopnja okužbe z Deltacronom višja pri hospitaliziranih bolnikih kot pri ne hospitaliziranih osebah.

Poleg tega so bili vzorci, za katere je bilo ugotovljeno, da gre za Deltacron, obdelani v več postopkih sekvenciranja v več državah, kar zmanjšuje verjetnost laboratorijskih napak, je opozoril.

Ciprska ekipa je medtem prijavila še 52 primerov Deltacrona,o katerih je poročal CyprusMail.

Potrebne bodo dodatne raziskave

Številni strokovnjaki so zavrnili trditve o novi različici, medtem ko drugi pravijo, da je potrebno počakati na več dokazov.

Dr. William Schaffner, profesor infekcijskih bolezni na Vanderbilt University Medical Center, Nashville, je za Medical News Today povedal:

“Deltacron je med znanstveniki vzbudil veliko zanimanja. Ali gre dejansko za novo različico, ki je nastala kot posledica kombinacije virusov Delta in Omicron pri sočasni okužbi človeka ali pa se je to zgodilo zaradi laboratorijske nesreče, še vedno ni znano.”

Vsekakor bodo potrebne dodatne raziskave in testiranja o dejanskem obstoju nove različice.

Foto: Profimedia

Avtor
Piše

Style. Več novic