Demenca: Napotki za vsakodnevna opravila

21. december 2021
Demenca: Napotki za vsakodnevna opravila

Demenca: Napotki za vsakodnevna opravila

21. december 2021

Pri izbiri dnevnih opravil in aktivnosti za osebo z demenco bodite pozorni na to, kaj ima oseba rada in česa ne mara. Aktivnosti poenostavite, vendar naj bodo še vedno primerne za odraslo osebo in ne za otroka.

Družabne igre so dobra odlične za krepitev spomina. Pravila po potrebi spremenite/prilagodite, da bodo primerna za posameznika.

Če oseba z demenco v določeni aktivnosti ne želi sodelovati, je tudi prav. Skušajte jo spodbujati, če pa se upre, odnehajte. Nikoli pa ne silite osebe v nekaj, česar si ne želi. K igri in aktivnostim jo obzirno napeljite in ne sprašujte preveč. Vedno ravnajte v skladu s posameznikovimi zmožnostmi in interesi.

Dejavnosti, pri katerih morate vse opraviti sami in posameznik z demenco ni aktiven, ne sodeluje, zanj niso primerne. Osebo z demenco vedno opazujte in bodite pozorni na morebitne znake stiske na njenem obrazu. Včasih zadostuje, da je oseba prisotna, da opazuje in posluša ter se tako počuti vključena v skupino.

Ne osredotočajte se na končni rezultat (opravilo, ročno delo, igra). Pomemben je potek, da se oseba pri tem počuti dobro, sodeluje in je zadovoljna. Nikoli ne dopustite, da bi se oseba počutila slabo ali nesposobno. Vedno situacijo lahko rešite s kančkom humorja.

Predlogi aktivnosti, v kateri oseba z demenco lahko sodeluje ali jih izvaja samostojno

Gospodinjstvo: pomoč v kuhinji, pomivanje posode, sesanje, pometanje in brisanje prahu, pranje perila, čiščenje umivalnika in stranišča, odnašanje smeti, prinašanje pošte.

Hrana: nakupovanje živil, priprava obrokov, peka.

Domače živali: hranjenje in uporaba priboljškov, skrb za svežo vodo, krtačenje, sprehajanje.

Glasba: petje, ples, poslušanje, ploskanje v ritmu, pomnjenje besedil pesmi, pomnjenje naslovov pesmi, obisk koncerta.

Umetnost in ustvarjanje: ustvarjanje različnih izdelkov, slikanje in risanje, obisk muzeja ali galerije, pleskanje sten ali pohištva.

Verski obredi: obiskovanje obredov, poslušanje pridig, poslušanje ali petje cerkvenih pesmi, branje verskih besedil, molitev.

Šport: žoganje, kegljanje, ribarjenje – vse, kar je oseba rada počela že pred boleznijo.

Zunanje aktivnosti: sprehajanje, opazovanje ptic, opazovanje sončnega zahoda, pobiranje listja, obrezovanje grmovja, delo na vrtu, pikniki, nakupovanje.

Spominske aktivnosti: foto albumi, filmi, spomin, sestavljanke, križanke, prestavljanje kovancev iz ene posode v drugo, iskanje majhnih predmetov v posodi riža. Nekaj idej najdete tudi v zavihku Preventiva.

Družinske aktivnosti: druženje ob praznikih, družinska srečanja, igra z vnuki, pogovori.

Počitek: počitek po kosilu, sedenje in sproščanje, poslušanje glasbe.

Povzeto po Živeti z demenco doma, Vodnik o demenci za svojce (Spominčica, 2017)

Foto: Profimedia

Avtor
Piše

Style. Več novic