fbpx

Diorjev ‘cirkus’ v Parizu navdušil vse modne kritike!

Moda, Novice, trend, Ženska moda

Slovita pariška hiša Christian Dior je na modni reviji predstavila ‘haute couture’ kolekcijo za pomlad-poletje 2019 in z modeli klovni ter s pisto v slogu cirkusa prepričala tudi najstrožje opazovalce!

Znamka visoke mode Christian Dior je v svojem matičnem Parizu ta ponedeljek presegla pričakovanja tudi najbolj zahtevnih modnih sladokuscev: pri časopisu The Guardian so njihovo modno pisto v slogu minimalistično urejenega cirkusa opisali kot ‘izjemno in navdušujočo mešanico zahtevne tehnike ter drznosti’.

Glavna oblikovalka oziroma kreativna direktorica pri znamki Christian Dior, Maria Grazia Chiuri, je s svojo novo kolekcijo visoke mode oziroma ‘haute couture’ za pomlad in poletje 2019 dokazala, da sodobni Dior stavi na še kaj več kot le večerne obleke, gala toalete in luksuzna slavnostna oblačila za zvezdnice ter petične ženske.

Modno pisto je Dior v začetku tedna preuredil v minimalistično zasnovan cirkus, v katerem so modeli dobili vlogo klovnov in klovnes, ter na drugačen način predstavili nova ekskluzivna oblačila visoke mode te znamke; na pisti so poleg modelov nastopili tudi pravi akrobati, ki so poskrbeli za dih jemajoče atrakcije.

Maria Grazia Chiuri je sicer prva ženska oblikovalka na čelu te ugledne modne hiše. Ker se obenem obeta še retrospektivna razstava Diorjevih oblačil, ki bo na ogled v londonskem muzeju Victoria and Albert Museum, je Christian Dior skupaj s prikazano revijo le še dodatno potrdil, da ima ta znamka pomen tako za preteklost, kot prihodnost mode.

Maria Grazia Chiuri

Glavna kreatorka Maria Grazia Chiuri je po mnenju navdušenih kritikov ustvarila kolekcijo, ki je reference poiskala v ‘androgini in aseksualni estetiki klovnov’ ter v središče cirkusa postavila veličastne večerne obleke ter voluminozna krila. Tako pa je Diorjeva kreativna direktorica povedala medijem pred začetkom revije:

“Na cirkuški paradi ne gre le za to, da so nastopajoči lepi, ampak tudi za to, da so ponosni, močni, drzni ter se zabavajo!”

Dodala je, da si ni želela polniti glave z arhivskimi podobami legendarne Diorjeve dediščine, pač pa ‘je razmišljala o modi kot o izraznemu orodju sodobne družbe’.

“Moja naloga pri Diorju je delati modo, ki je tesno povezana s sodobno družbo in njeno kulturo,”

je dodala Chiurijeva, ki je za scenografijo najela scensko oblikovalko Shono Heath ter za plesne točke Lino Johansson, ki je koreografinja v gledališki skupini Mimbre Theatre v Londonu. Skupaj so po besedah glavne Diorjeve oblikovalke ‘zasnovale idejo ženskosti, ki je močna, svobodna in odločna’.

Odkar je Chiurijeva prevzela krmilo hiše Dior, se je stara in ugledna znamka visoke mode veliko bolj povezala s trendi in postala neposredna, našla je stik z modo, kakršno lahko videvamo tudi na cestah, ne le na izbranih dogodkih. Morda se še spomnite oblikovalkinih majic s sloganom We Should All Be Feminists (Vse bi morale biti feministke), ki jih je pokazala na svoji prvi reviji za Dior in za katero so v trenutku ponorele ne le fashioniste, ampak so idejo Chiurijeve oziroma Diorja takoj skopirale tudi ‘high-street’ znamke.

D. S.

Foto: Fashion United, The Guardian, WWD, Pinterest, Tattle Times, South China Morning Post


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam