fbpx

Dolga noč Oskarjev v znamenju nepredvidenih zadreg, politiziranja, zbadanja in smeha

Dogodki, Dogodki, Lifestyle, Moda, Prva stran, trend, Tuja scena, Zanimivosti, Znani

Kdo so zmagovalci in kdo je nosil najlepšo toaleto.

Najdaljša filmska noč je za nami, končala se je 89. podelitev najvišjih filmskih nagrad oskar. Zadnja leta se je na prireditvi zgodilo več zabavnih stvari, ki so še nekaj časa ponujale kost za glodanje in zdi se, da z letošnjimi oskarji ne bo nič drugače.

Če ne zaradi drugega, se bo prah še nekaj časa kadil zaradi pomote pri razglasitivi oskarja za najboljši film, ki sta ga napovedala veterana filma, Warren Beatty in Faye Dunaway. Najboljši film leta 2016 po izboru akademije namreč ni postal Dežela La La, ki je v boj za zlate kipce šel s 14 nominacijami (od tega je prejel šest kipcev), pač pa – več kot zasluženo – film Moonlight (Mesečina).

Eno najlepših oblek večera je nosila Charlize Theron: obleka Dior Couture, uhani Chopard

Zadrega na odru je bila precejšnja, Beatty pa je bil za napako še najmanj kriv, saj je v roke očitno dobil napačno kuverto, v kateri se je skrival oskar za najboljšo žensko vlogo, tega je prejela Emma Stone. Faye Warrenovega molka in začudenja nad listkom ni razumela, zato ga mu je vzela in prebrala le ime filma – Dežela La La.

Zmeda in zadrega na odru sta bila nepozabni

Posledica je bila, da je na oder jadrno prihitela skupina ustvarjalcev filma Dežela La La, trenutek zatem pa so družno ugotovljali pomoto, čeprav je producent Fred Berger že pograbil priložnost in se začel na vse pretege zahvaljevati. Jordan Horowitz, prav tako producent pri tem filmu, ga je prekinil, se opravičil in sporočil, da oskar ni njihov ter da je zmagal film Moonlight – Mesečina.

Gostitelj večera Jimmy Kimmel je v teh nekaj urah poskrbel ne le za politično obarvane govore in norčevanje iz Donalda Trumpa (slednjemu je med prireditvijo tudi tvital), a na Kimmlove ‘štose’, kakor tudi na same Oskarje, Trump na Twitterju začuda ni repliciral, kar je naše uredništvo še dodatno preverilo ob oddaji tega članka.

Kimmel je med drugim poskrbel za presenečenje še s tem, da je v dvorano Dolby Theatre v Hollywood & Highland Centru pripeljal skupino nevednih turistov, ti so seveda doživeli presenečenje, kot le malokdo, ter imeli enkratno priložnost, da se rokujejo z zvezdniki v prvih vrstah.

Tako opevani romantični muzikal Dežela La La, za katerega resni filmski kritiki sicer menijo, da ga krasi predvsem zloščena površina, vsebine pa premore bolj malo, je od 14 nominacij na koncu domov odnesel šest oskarjev, med njimi so oskar za najboljšo igralko, oskar za najboljšega režiserja ter po dva oskarja za scenografijo in dva oskarja v glasbeni kategoriji.

Damien Chazelle, ki se je podpisal po Deželo La La, je z 32 leti postal najmlajši režiser v zgodovini Oskarjev, rekordov pa je še nekaj: Mahershala Ali je prvi igralec muslimanske vere, ki je dobil zlati kipec (najboljši moški igralec v stranski vlogi, film Mesečina), Viola Davis pa je postala prva temnopolta igralka z vsemi tremi nagradami hkrati – oskarjem, emmyjem in tonyjem. Kipec je včeraj prejela za najboljšo stransko žensko vlogo v drami Fences. Oskarja v kategoriji najboljši celovečerni dokumentarni film pa je prejel film O.J.: Made in America.

Justin Timberlake

Oskarja za glavno moško vlogo je dobil Casey Affleck (Manchester by the Sea), Barry Jenkins je dobil kipec za najboljši scenarij po literarni predlogi (Mesečina), Kenneth Lonnergan pa za izvirni scenarij (Manchester by the Sea). Ponovno zanimive oskarje pa si bomo zapomnili ne samo po nastopu Justina Timberlaka, ki je zapel ‘Can’t Stop the Feeling’ iz lanskega animiranega filma Troli (oskarja v tej kategoriji je sicer prejel animirani film Zootropolis), ampak tudi po odsotnosti iranskega režiserja Asgharja Farhadija, ki je prejel oskarja za najboljši tujejezični film (drama The Salesman oziroma v prevodu Trgovski potnik). Poslal je izjavo, da ga ni v dvorani, ker je želel s svojo odsotnostjo izkazati solidarnost z ljudmi iz muslimanskih držav, ki ne smejo potovati v ZDA.

“Lepa obleka. Je Ivankina?”

se še ene šale ni mogel vzdržati voditelj Kimmel. S tem je namignil na spor med znanim oblikovalcem Karlom Lagerfeldom in Meryl Streep, saj je Lagerfeld Streepovo zatožil, da je v zadnjem trenutku zavrnila njihovo obleko, to pa zato, ker naj bi igralki ‘neka druga modna hiša’ (šlo je za oblikovalca Elieja Saaba) ponudila plačilo, če obleče njihovo kreacijo za prireditev. Tako ali drugače, Lagerfeld res ne zaostaja za Kimmlom, ko gre za sarkazem in oster jezik.

Tudi letos so se na Oskarjih poklonili lani preminulim ustvarjalcem, med njimi so bili Mary Tyler Moore, Prince, Emanuelle Riva, Ken Howard, Zsa Zsa Gabor, Debbie Reynolds, Carrie Fisher in pred dvema dnevoma preminuli Bill Paxton, ki je zaslovel z vlogo v ZF klasiki Osmi potnik.

Halle Berry v večerni toaleti Versace

Obleke na letošnjih Oskarjih so pustile mešan okus. Scarlett Johansson v potiskani obleki Alaïa je bila videti primernejša za sprehod po plaži kot na najbolj gala filmski prireditvi, dve tretjini oblek je bilo preprosto rečeno nepresunljivih, še najboljše se je odrezala Halle Berry v obleki Versace, z nakitom Forevermark Diamonds in v sandalih Vince Camuto, zmagovalka večera Emma Stone je bila videti dobro v Givenchy Haute Couture in z nakitom Tiffany & Co..

Rooney Mara na zabavi Vanity Fair

Izstopala je tudi Charlize Theron v obleki visoke mode Dior Couture in z nakitom Chopard, medtem ko je Rooney Mara za Vanity Fair Oscar zabavo 2017 izbrala po meri narejeno obleko H&M Conscious Exclusive z naborki iz žoržeta in iz trajnostnih materialov.

 

Foto: Vanity Fair, ABC News, Daily Mail, The Guardian, uradna stran Oskarji 2017, New York Daily news, Mediavor


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam