fbpx

Doroteja Premužič: Pri ličenju gre za posebno vrsto umetnosti

Intervju, Lifestyle

Slike povedo več kot tisoč besed.

Doroteja Premužič je lepa, mlada in uspešna poslovna ženska, ki je svojo ljubezen do ličenja spremenila v posel. Prijetna sogovornica, ki je sicer študirala teologijo in psihoterapijo, nam je zaupala nekaj podrobnosti o svoji strasti.

 Vedno si do potankosti urejena, kdaj si se začela profesionalno ukvarjati z ličenjem?

Že od majhnih nog sem čutila da je moje poslanstvo biti kreativna. Po očetu sem podedovala dar risanja in slikanja, po mami občutek za estetiko, ličenje pa je moj hobi že od 14 leta dalje. Za mano je 15 let izkušenj na področju ličenja, zato sem dve leti nazaj svojo strast do ličenja spremenila v posel in se začela profesionalno ukvarjati s tem.

Doroteja 3 – kopija

Foto: Tibor Golob

 Organiziraš tudi tečaje ličenja, je dovolj zanimanja? Kje se lahko zainteresirane prijavijo na tečaj?

Z vsakim mesecem narašča povpraševanje po tečajih, tako za osebno kot profesionalno rabo. Zainteresirane se lahko prijavijo preko moje spletne strani www.diamondee-makeup.com ali FB strani Diamondee Makeup- Doroteja Premužič.

Foto: Tibor Golob

Foto: Tibor Golob

Koliko časa trajajo tečaji? Imaš tečaj za osnove ličenja, večerno ličenje itd?

Nudim več vrst tečajev, vsi so lahko individualni ali v skupinah. Največ se jih odloči za tečaj za osebno rabo, kjer se stranka nauči vse od samih osnov, nege kože do večernega ličenja. Drugi so strokovni, za profesionalno rabo. Ti tečaji se izvajajo po zgledu tečajev iz tujine, so zelo intenzivni in trajajo nekaj dni. Na teh tečajih se predela vsa teorija in praksa, ki jo na drugih šolah ličenja ponavadi obdelajo v enem mesecu ali več. Za vse strokovne tečaje se dobi certifikat. Velika prednost pri mojih tečajih je vsekakor znanje, ki sem ga pridobila pri dveh trenutno vodilnih make up artistih na svetu, Samerju Khuzami in Fyza Ali.

Za kakšen make up se odločajo ženske, ki pridejo k tebi na ličenje, bodisi za poroke, dogodke itd? So bolj konzervativne ali si upajo kaj več?

Glede na to, da je moj način ličenja bolj intenziven oziroma dramatičen se večina mojih strank odloča za make up po metodi senčenja in svetlenja, torej močnejši svečani make up.

Pa sicer, kaj meniš, se ženske v Sloveniji znajo naličiti? Po mojih opažanjih sicer so lepo naličene, še vedno pa jih je veliko opaziti, ki ne nosijo niti kančka ličila?

Res je, mentaliteta žensk v Slovenije še vedno bolj ali manj stremi k naravnemu izgledu in pravilu manj je več. Vseeno pa v zadnjem letu opažam, da tudi pri nas prihaja do sprememb v mišljenju, vedno več jih sledi svetovnim trendom in svetovno priznanim make up artistom, ki narekujejo ravno obratno.

Zadnjič sem na enem izmed naših forumov brala debato o tem, da se ženske, ki se rade ličimo, skrivamo za »fasado«? Kaj meniš?

To ni nobeno skrivanje, je izražanje osebe, kot se izražamo s stilom oblačenja. Ti ljudje, ki obsojajo make up oziroma “fasado”, izražajo samo svoje komplekse in nezadovoljstvo. Če meni nekaj ni všeč, se ne ukvarjam s tem kaj šele komentiram in obsojam. Večina ljudi na temu svetu stremi k lepoti in estetiki in ne vidim kaj bi naj bilo s tem narobe? Ljudje sploh ne opazijo in ne cenijo, da gre pri ličenju za posebno vrsto umetnosti za katero rabiš veliko talenta in izkušenj. S pravilnim makeup-om poudarimo našo naravno lepoto in skrijemo pomankljivosti.

Si vedno naličena?

Skoraj vsak dan, razen ob nedeljah, ko pustim svoji koži, da zadiha.

Brez katerega ličila ali pripomočka si ne predstavljaš popolnega make- upa?

Brez čudežne gobice za nanos tekoče podlage.

Ali imaš morda kakšno »vzornico« med umetnicami ličenja?

Vzornice nimam, saj ima vsak make up artist svoj unikaten način ličenja. Sledim pa različnim tujim make up artistom, tako da težko izpostavim le enega.

Ali pri ličenju vedno upoštevaš najnovejše smernice?

Se trudim, še posebej trende iz ZDA in bližnjega Vzhoda, kjer je toliko večji poudarek na estetiki in ličenju. Dejstvo pa je pa, da v Sloveniji traja nekaj časa, da ljudje sprejmejo nove smernice.

Na katere znamke ličil prisegaš?

Še vedno je moja znamka številka ena, profesionalna kozmetika M A C.

Kaj doda po tvojem mnenju piko na i makeupu?

Vsekakor umetne trepalnice.

Kaj pa meniš o lepotnih posegih?

Nimam ničesar proti, če pozitivno vplivajo na samopodobo in nekomu spremenijo življenje na boljše. Sem pa proti pretiravanju.

Prihaja december in s tem tudi cela vrsta zabav. Kakšen naj bo make up za zabave?

Primeren rdeči niti zabave, vsekakor pa je lahko močnejši z dodatkom bleščic na očeh.

Zakaj se Dorotejinim rokam prepusti vse več žensk, tudi onkraj meja pa govorijo fotografije same.

Ne pravijo zaman- umetnost ličenja.

D MU3 – kopija

D MU2 – kopija

osebni arhiv

osebni arhiv

D MU6 – kopija

osebni arhiv

D MU5 – kopija

osebni arhiv

D MU1 – kopija

osebni arhiv

D mU4 – kopija

osebni arhiv

Foto: promo fotografije Tibor Golob


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam