fbpx

Draga cena slave: Michael Jackson bi te dni dopolnil 60 let

Znani

V času kariere je zaslužil skoraj 4 milijarde dolarjev, bil največja pop zvezda vseh časov, umrl pa je v dolgovih, osamljen, z uničenim obrazom zaradi številnih plastičnih operacij.

Če bi bil še živ, bi pop zvezdnik Michael Jackson 29. avgusta dopolnil 60 let. Toda glasbenik, ki je veljal za kralja popa in bil največja svetovna zvezda z več kot 750 milijoni prodanih albumov in 13 grammyji, je končal svojo pot kot čudak, obkrožen z ljudmi, ki jim ne bi smel zaupati in povsem uničen od plastičnih operacij.

O njem so krožile in še krožijo legende, govorice, natolcevanja in podtikanja. Je bil sprevrženec, ki je imel (preveč) rad otroke, naivnež ali se mu je omračil um zaradi tabletomanije? Kakorkoli, umrl je 25. junija 2009 zaradi prevelike količine propofola, močnega anestetika, ki ga je jemal skupaj z zdravili proti tesnobi in nespečnosti, za smrtonosni koktejl pa so okrivili njegovega dolgoletnega zdravnika, kardiologa dr. Conrada Murraya.

Ta mu je terapijo predpisoval v zadnjih tednih pred smrtjo, ko so bili za Jacksonom naporni poskusi, da se vrne na odre z že vnaprej razprodanimi 50 koncerti, na turneji, ki jo je poimenoval This is It. Umrl je popolnoma sam v postelji, dr. Murray pa je bil obsojen na štiri leta zapora in odslužil dve.

Ta ‘doktor smrti’ se je zdaj spet pojavil v javnosti z obtožbami proti Michaelovemu očetu Joeju Jacksonu, ki je prejšnji mesec umrl star 89 let za rakom na trebušni slinavki in je bil dolgo časa Michaelov menedžer. Murray trdi, da je stari Jackson sina v mladosti kemično kastriral, da fantov glas ne bi mutiral z vstopom v puberteto, saj bi pevec tako izgubil značilni visok glas.

“Joe Jackson je bil eden od najbolj hudobnih očetov v zgodovini in upam, da bo za svoja dejanja plačal v peklu,”

je na posnetku dejal Murray.

Tudi Jackson je javno izpovedal, kako ga je oče trpinčil in sicer v dokumentarcu Living with Michael Jackson, ki ga je leta 2003 posnel Martin Bashir. Propadli glasbenik Joe Jackson je svoje neizživete ambicije usmeril na otroke, ki jih je zbral v skupino Jackson Five. Michaelov glas je bil že tedaj izstopajoč in prepoznaven.

Že kot otrok je snemal samostojne albume, pravo solo kariero pa je začel po razpadu bratske skupine in leta 1979 izdal znameniti album Off the Wall. Prodali so ga v 20 milijonih izvodov! Bojda si je tistega leta tudi prvič operiral nos. Z naslednjim albumom Thriller leta 1982 je uspeh še prekosil: na 1. mestu Billboardove lestvice je album kraljeval kar 37 tednov, vsak teden so prodali več kot milijon izvodov plošč, še danes je to svetovni rekord.

Jackson Five

Pesmi z albuma Billie Jean, Beat It in Thriller so prerasle v brezčasne hite, videospoti za te pesmi, ki so jih nonstop vrteli na MTV, pa so jemali sapo zaradi scenografije, režije in kostumov. Jackson je postal svetovna glasbena ikona, v časopisu Time so zapisali, da je večji fenomen od Beatlesov in Elvisa Presleyja, ter najbrž najbolj slaven črnski pevec. S slavo je prišlo tudi izjemno bogastvo.

Na vrhuncu kariere je MJ za 47,5 milijonov dolarjev kupil katalog glasbenih pravic, v katerem so bile skladbe Johna Lennona in Paula McCartneyja. V tistem času so se mediji že spraševali, kako to, da MJ postaja čedalje bolj bele kože. Na to je Jackson odgovoril:

“Vem, kateri rasi pripadam. Dovolj je, da se pogledam v ogledalo in vem, da sem črnec,”

je leta 2002 povedal v Harlemu.

V videospotu z Naomi Campbell

Že od leta 1986 je vedel, da ima bolezen vitiligo, ki se je širila in ker je imel belih lis na koži vse več, si je začel beliti tudi preostanek kože. S plastičnimi operacijami pa je sčasoma spreminjal tudi obliko obraza in še posebej nosu.

Zato je v zadnjih letih življenja pevec bil videti že precej čudno, sploh v kombinaciji z našminkanimi usti in očmi ter z mrtvaško bledim obrazom in s protezo na nosu, ki ga skoraj ni bilo več zaradi propadlega hrustanca. Sčasoma so ga začeli napadati tudi zato, ker je revne in bolne otroke rad vabil na svoj razkošni ranč Neverland v Kaliforniji, po trditvah nekaterih so otroci prespali z njim v skupni postelji.

Z Diano Ross, ki je bila navdih za pesem ‘Dirty Diana’

Škandal je izbruhnil leta 1993, ko so starši enega od otrok obtožili pevca, da je spolno zlorabil njihovega 13-letnega sina. Pevec je plačal sodno poravnavo v višini 20 milijonov dolarjev, a še vedno ogromno ljudi meni, da je bil MJ preprosto naiven in otroško nedolžen, nekakšen Peter Pan, nikakor pa ni bil sprijenec z bolezenskim pedofilskim nagnjenjem do otrok.

Z Brooke Shields

Michael se je po nasvetu menedžerjev začel po škandalu pojavljati na dogodkih s slavnimi ženskami, denimo Brooke Shields, pevko Diano Ross, z Madonno, ki je tedaj postajala že kraljica popa in s Tatum O’Neal. Poročil se je z Liso Marie Presley, hčerko legendarnega Elvisa Presleyja, ločila pa sta se po le nekaj mesecih.

Kraljica popa Madonna in kralj popa Michael Jackson

Kasneje je spoznal medicinsko sestro Debbie Rowe, z njo se je poročil leta 1996 in z umetno oploditvijo dobil sina Princea ter še leto kasneje hčerko Paris. Leta 1999 sta se z Debbie ločila, pevcu je pripadlo skrbništvo nad otrokoma, leta 2002 pa je dobil, prav tako z umetno oploditvijo, še sina Blanketa (s polnim imenom Prince Michael Jackson II), nikoli pa ni povedal, kdo je mati tega otroka. Nekateri, med drugim tudi Jacksonov biograf, trdijo, da je pevec umrl kot še vedno devičnik.

S prvo ženo Debbie Rowe

Kakorkoli, v času pevske kariere je zaslužil skoraj 4 milijarde dolarjev, umrl pa v dolgovih, ki so znašali okoli 400 milijonov dolarjev, saj je bil MJ mahnjen na zapravljanje in na življenje na najvišji nogi, z denarjem je ravnal razsipno, k denarnim izgubam pa so doprinesli tudi njegove računovodje in menedžerji, ki so pevca dobesedno molzli in mu kradli z računov. Na ekonomijo se pevec pač ni spoznal. Samo za vzdrževanje ranča Neverland je dajal 4 milijone doarjev letno, še dvakrat več na leto pa je šlo za potovanja in kupovanje starin.

Z drugo ženo, Liso Marie Presley

Nekoč je Michael najel celotno nadstropje v hotelu Four Seasons v New Yorku za sebe in spremstvo, potem pa odšel na ranč. Ko je eden od njegovih računovodij (ta je bil očitno pošten) vprašal, zakaj je naredil tako neumnost, je pevec otroško naivno vprašal: Ampak kam bi pa sicer dali naše stvari?

Lahko bi služil s turnejami, a je bil paraliziran od strahu pred nastopanjem in bil je odvisnik od pomirjevalnih tablet. Sledila je še ena tožba zaradi nadlegovanja otroka, pevca je sodišče sicer oprostilo, a v kombinaciji z notranjimi strahovi je bil to zanj začetek konca. Nikoli več se ni vrnil na ranč, ampak je samo še potoval s svojimi otroki po svetu.

Marca leta 2009 je v Londonu javno napovedal poslovilno turnejo, a te ni bilo

Ko je končno ugotovil, da denarja preprosto ni več in da je celo zadolžen, je sklenil narediti poslovilno turnejo. Prvega od najavljenih 50 koncertov bi moral imeti v O2 Areni v Londonu, karte za turnejo so ljudje v hipu pokupili. Turneja je bila za Jacksona prevelik zalogaj, psihološko in tudi fizično je bil prešibek zanjo. Nadaljevanje žal poznamo, pop zvezdnik je umrl osamljen in na tragičen način, ravno tedaj, ko se je končno zopet nameraval vrniti na odre.

 

Foto: A&E Biography, NY Post, Fortune, People, Variety, Wikipedia, PopCrush


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam