fbpx

So družbena omrežja že popolnoma prevzela vaše življenje?

Izbor urednice, Lifestyle, Novice, Prva stran, Tehnologija

8 trikov, kako se lahko za nekaj časa odmaknete od družbenih omrežij.

V času, ko so naši pametni telefoni dobesedno podaljšek naše roke, je skoraj nemogoče, da ne bi na vsake dve minuti pregledali mailov, tvitali ali všečkali fotografij na Instagramu. Ne razumite nas narobe, radi imamo družbena omrežja, saj nam prinesejo vse potrebne informacije, ob enem pa se lahko pogovarjamo z ljudmi na drugem koncu sveta. A zagotovo ima pretirana uporaba tudi negativne učinke. Vsi se zavedamo, da nam gledanje na ekran lahko prinese boleče oči, nagubane obrvi in bolečine v križu, preveč pozornosti namenjene družbenim omrežjem pa lahko vpliva tudi na naše čustveno stanje.

Jesse Hanson, klinični direktor v Helix Healthcare Group pravi, da lahko družbena omrežja povzročajo čustva žalosti in izolacije, še posebej, če preživljamo težke čase.

“Kljub temu, da so družbena omrežja družbena in se lahko povežemo z več sto ljudmi, taka vrsta interakcije lahko poskrbi, da se počutimo še bolj same – še posebej če spletna prijateljstva začnejo menjati prava.”

Z vsem znanjem, ki smo mu podvrženi, je zelo težko kar naenkrat nehati uporabljati vse digitalne naprave. Seveda tudi ne pomaga, da nekateri uporabniki instagrama kar čez noč postanejo zvezde. Če ne objavljamo redno na družbenih medijih, se v resničnem življenju ni zgodilo. Vsi si želimo biti slišani, a orodja, ki naj bi nas povezala, nas v resnici vlečejo še bolj narazen.
Torej, če ste podvrženi nepotrebnemu stresu, vam predlagamo, da si preberete spodnje nasvete, kako se za nekaj časa odpoveste družbenim medijem. Seveda pa to naredite na čim bolj enostaven in zabaven način.

Pazite se zasvoljivih vzorcev

Če se vam zdi, da vsako jutro pregledate maile, ali celoten Facebook, se poskušajte zadržati. Nehajte preverjati družbena omrežja, ko se odpravljate na delo, raje preberite knjigo, ali si oglejte svet okoli sebe. Če boste prisotni v resničnem svetu, boste bolj umirjeni.

Pustite telefon v drugi sobi

Ne puščajte telefona doma, saj se lahko zgodi, da vas bo nekdo nujno potreboval. Preden se odpravite na kosilo pa telefon raje pustite na pisalni mizi. Prav tako se poskušajte izogibati temu, da telefon nosite s sabo na stranišče.

Počistite svoj pametni telefon

Razmislite o brisanju aplikacij iz vašega telefona, če opazite, da ima stalno preverjanje družbenih omrežij negativen vpliv na vaše počutje. Da prekinete nezdrave navade, vam bo pomagala tudi nekaj tedenska pavza od družbenih omrežij.

Hodite z dvignjeno glavo

Vsi hodimo in vmes pošiljamo sporočila. Pustite telefon v žepu, dvignite glavo in si oglejte, kaj se dogaja okoli vas.

Načrtujte aktivnosti pri katerih vam ne bo potrebno ves čas preverjati telefona

Vpišite se na telovadbo, poskusite ročna dela, kot je npr. lončarstvo, pojdite v kino in pustite telefon doma, ali pa si privoščite sproščanje v termah. Enkrat na dan se odpravite na sprehod, ki vam bo dvignil raven kortizola v krvi.

Naj vas za spremembo zbudi prava staromodna budilka in ne telefon

Za bujenje namesto telefona raje uporabite pravo budilko, ki bo preprečila, da se ne boste že takoj zjutraj zalepili na družbena omrežja.

Najdite si podporno skupino.

Pripravite ženski večer in se dogovorite, da ne boste pregledovale družbenih omrežij, ampak se boste posvečale le druga drugi. Druženje z bližnjimi prijatelji vam bo povišalo raven oksitocina (hormona ljubezni) v telesu, ki ga lahko dvignete tudi z masažo, objemanjem in initminostjo. Druženje s prijatelji v resničnem življenju precej bolje vpliva na vas, tako iz hormonske, čustvene in psihološke perspektive. Z drugimi besedami, počutili se boste odlično.

Vaš telefon ni vaš zmenek.

Ko jeste ne imejte telefona na mizi, razen v primeru, da pričakujete zelo pomemben klic. Ugasnite telefon in se pogovarjajte s pravimi ljudmi in ne s tistimi preko spleta!

 

Foto: sharetemplates.com, Pinterest

 


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam