Eden največjih evropskih festivalov se odvija pri naših sosedih!

15. junij 2023
Eden največjih evropskih festivalov se odvija pri naših sosedih!

Eden največjih evropskih festivalov se odvija pri naših sosedih!

15. junij 2023
Foto: Profimedia

Ste vedeli, da se lahko na enega izmed največjih evropskih festivalov zapeljete kar z avtom ali vlakom? Pri naših sosedih v Budimpešti vsako leto gostijo glasbeni in kulturni festival Sziget.

Vsako leto v prvem ali drugem tednu avgusta se v Budimpešti odvija eden izmed največjih glasbenih in kulturnih festivalov v Evropi, ki je poimenovan po otoku, na katerem se nahaja – Sziget. Festival je bil pravzaprav rojen leta 1993, ko se je odvil kot majhno druženje, sedaj pa v roku šestih dni gosti več kot tisoč različnih izvajalcev na kar 60 odrih. Letos se odvija od 10. do 15. avgusta, med glavnimi nastopajočimi pa so Billie Eilish, David Guetta, Imagine Dragons in številni drugi.

V preteklosti so na Szigetu nastopali številni znani, kot so Rihanna, Lana Del Rey, Dua Lipa, Arctic Monkeys

Poleg glasbe Sziget ponuja tudi številne predstave in delavnice – med drugim karaoke, cirkus, bungee skok, kino in številne druge aktivnosti. Za hrano je poskrbljeno s številnimi stojnicami, lansko leto pa so znotraj festivala celo postavili Hofer!

Foto: Sziget

Pred dvema letoma so vzpostavili tudi Green Sziget, s katerim spodbujajo bolj trajnostno potovanje in “szigetovanje.” Svoje obiskovalce spodbujajo, da potujejo z vlakom ali avtobusom, na festivalu pa so pričeli uporabljati kozarčke za ponovno uporabo, ki jih lahko obiskovalci obdržijo ali jih za finančno vračilo ob koncu festivala vrnejo.

Foto: Sziget

Odlična ideja za izlet

Ker nam je Budimpešta tako blizu (slabih 5 ur z avtom ali 8 z vlakom), je to odlična priložnost za obisk tega čarobnega mesteca.

Budimpešta je ena izmed bolj priljubljenih evropskih destinacij, saj je odlična kombinacija vsega, kar imamo radi, ko potujemo. Od prečudovite arhitekture in številnih cerkva, odličnega nočnega življenja in kulinarike pa vse to termalnih bazenov, po katerih je Budimpešta poimenovana kar “Mesto bazenov.”

Foto: Unsplash

Prav tako je to mesto med cenejšimi v Evropi, kar pomeni, da vam za dopust ne bo treba seči globoko v denarnico. Če pa se odločite obiskati Budimpešto v sklopu Szigeta, vam za prenočišče ne bo treba skrbeti, saj festival ponuja tudi svoj kamp. Osnovno kampiranje pride v paketu z nakupom 6-dnevne vstopnice, za doplačilo pa si lahko privoščite tudi katero izmed udobnejših opcij.

Foto: Sziget

Ena izmed bolj ekonomskih ponudb mesta je tudi Budapest card. Za kartico boste odšteli simbolično ceno, ta vam pa omogoča popolnoma brezplačen mestni prevoz, brezplačen prevoz od letališča do festivala, številne popuste na vstopnice za muzeje (ali celo brezplačne vstope) in tudi popuste v nekaterih restavracijah.

Če se torej letos še niste odločili, kam bi se odpravili na dopust, a ne želite zapraviti preveč, sta Budimpešta in festival Sziget ena izmed odličnih opcij.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic