V hotelu Esplanade vas bo v torek, 29. aprila razvajal gostujoči chef Uğur Alparslan s svojo ekipo iz hotela Pera Palace v Istanbulu.
Združena v zgodovini kot mogočna hotela, zgrajena za elitne potnike Orient Expressa, hotel Pera Palace in hotel Esplanade v Zagreb prinašata izjemen večer, ki prepleta zgodovino, gastronomijo in glamur zlate dobe razkošnega potovanja.
Ekskluzivna gala večerja, ki jo pripravljajo v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Turčije v Zagrebu, bo del letošnjega praznovanja stote obletnice legendarnega zagrebškega hotela Esplanade.
Brezčasna eleganca Istanbula
Tako kot Esplanade je bil tudi Pera Palace zgrajen za potrebe potnikov slavnega Orient Expressa. Ta istanbulski dragulj, simbol razkošja in elegance, že več kot 130 let gosti najuglednejše osebnosti sveta.
Med drugim so ga obiskali Ernest Hemingway, Jacqueline Kennedy Onassis, Alfred Hitchcock, kralj Edward VIII., Greta Garbo in Mustafa Kemal Atatürk.

Njegova priljubljena soba 101 je bila ob stoletnici njegovega rojstva preurejena v muzej. Domneva se tudi, da je Agatha Christie svoj znameniti roman “Umor v Orient Expressu” napisala prav v tem hotelu.

Tako kot Esplanade je bil tudi Pera Palace središče družabnega življenja v mestu. Bil je prva zgradba v Turčiji z elektriko in toplo vodo po otomanskih palačah ter prvi hotel z električnim dvigalom v državi in drugim v Evropi.
Pera Palace Hotel je destinacija, kjer se kulinarika in zgodovina zlijeta v popolno doživetje. S popolno mešanico dediščine in elegance je hotel, ki pripoveduje zgodbo – in zdaj to zgodbo prinaša tudi v Zagreb.
Od Turčije do Zagreba
Hotel Esplanade je najprestižnejši hotel v Zagrebu in širši regiji. Zgrajen je bil leta 1925, da bi privabil potnike slovitega Orient Expressa na poti Pariz–Benetke–Istanbul. Zaradi kakovostnih storitev in predanosti osebja danes velja za elitno destinacijo mesta in celotne Hrvaške.

Hotel je vedno veljal za simbol razkošja in središče zagrebškega družabnega življenja. Gostil je slavne osebnosti, kot so Josephine Baker, Leonid Brežnjev in Charles Lindbergh. Po prenovi leta 2004 so ohranili prepoznaven art deco slog in hotel je še bolj zasijal.

Večerj, ki slavi kulinarično odličnost, tradicijo in bogato dediščino
Večer združuje dve mesti in dva legendarna hotela ob trasi slavnega Orient Expressa. Vstopite v veličastni hotel Esplanade in se prepustite izvrstnim okusom osmanske kuhinje in edinstvenemu utripu Istanbula ob spremljavi žive glasbe in dobrodošlice v obliki tradicionalnega turškega Rakıja.

Kuharski mojster Uğur Alparslan in njegova ekipa prihajajo v Zagreb, da vas popeljejo na gastronomsko popotovanje po živahnih okusih Turčije. Kariero je začel v kultni restavraciji Park Şamdan, nato pa svoje znanje izpopolnjeval v prestižnem hotelu Çirağan Palace Kempinski v Istanbulu.

Sodeloval je z legendarnimi kuharskimi mojstri, kot sta Paul Bocuse in Alain Ducasse, pripravljal jedi za kraljeve družine ter ustvaril avtentične osmanske obroke za luksuzni vlak Orient Express. Njegov edinstveni pristop združuje tradicijo in sodobnost, s čimer počasti najboljše iz turške kulinarične dediščine.
Kulinarično popotovanje v srce Istanbula
Za to posebno priložnost je chef Alparslan pripravil ekskluziven pethodni meni, ki uteleša bogato gastronomsko tradicijo Istanbula in prefinjeno kulturo fine dininga. Vsaka jed je povabilo k odkrivanju turške kuhinje na nov in vznemirljiv način.
Meni vas bo z okusi popeljal od razkošja palače Topkapi do živahnih bazarjev in mirnega Bosporskega prelivanja. Vsak grižljaj je potovanje skozi čas in prostor, doživetje dediščine, topline in brezčasnega šarma.

Večer se bo začel s turškim aperitivom Rakı in izborom prigrizkov, nadaljeval pa s prefinjenimi otomanskimi meze predjedmi. Raziskali boste okuse datljev, pistacij, kozic, koriandra in artičok, obogatene s tradicionalnimi začimbami, kot so žafran, kumina, muškatni orešček in cimet.
Posebno pozornost bodo pritegnile morske jedi, kot je burek z morskimi sadeži v kurkumini omaki s paradižnikom in baziliko, ter jagnječji kotleti v zeliščni marinadi z dimljeno kremo iz jajčevcev.
Za sladek zaključek večera bo postrežen Noahov puding, tradicionalna sladica iz svežega in suhega sadja, žit in oreščkov, ob nepogrešljivem rahatloku in skodelici pravega turškega čaja.

“Navdušeni smo nad to kulinarično sodelovanjem med znamenitim istanbulskim hotelom Pera Palace in zagrebško Esplanado. Oba hotela imata neverjetno podobno in fascinantno zgodovino. Ker Esplanade ravno aprila praznuje svojo 100. obletnico, verjamem, da bo to izjemna priložnost za vse prave gurmane, da doživijo edinstveno kulinarično popotovanje in fantastično osmansko gostijo v srcu Zagreba. Sodelovanje slavnega chefa Uğura Alparslana in njegove ekipe s chefinjo Ano Grgić Tomić bo gastronomski dogodek vreden sultanov,” je poudaril generalni direktor hotela Esplanade, Ivica Max Krizmanić.

Večer se bo začel z elegantno dobrodošlico, sledila pa bo prefinjena večerja s petimi hodi. Cena večerje znaša 195 € na osebo in vključuje vrhunska vina, izbrana k posameznim hodom, ter vodo, kavo in čaj. Število mest je omejeno.
Rezervirajte svojo mizo čim prej in postanite del edinstvenega večera, kjer se bosta zgodovina, kulinarika in razkošje spojili v popolno harmonijo. Za rezervacije in dodatne informacije pišite na meetings.events@esplanade.hr
