fbpx

EKSKLUZIVNI Instafant: Iztok Franko

Instaintervju, PR novica, Zanimivosti

Energični 27-letni Iztok Franko je človek večih talentov in velikih idej. Je glavni urednik portala Avto.Over.Net., na področju avtomobilističnega novinarstva pa deluje že vse od leta 2005. Trenutno živi v Dubaju v Združenih arabskih emiratih (ZAE), kamor se je preselil marca letos, kjer za dubajsko podjetje opravlja funkcijo marketing managerja.

instafant iztokfranko

iztok2Energični 27-letni Iztok Franko je človek večih talentov in velikih idej. Trenutno živi v Dubaju, Združenih arabskih emiratih (ZAE), kamor se je preselil marca letos, kjer za dubajsko podjetje Ramy 4×4, ki se ukvarja s predelavo off-road vozil, opravlja funkcijo marketing managerja. Med drugim je tudi glavni urednik portala Avto.Over.Net. Na področju avtomobilističnega novinarstva deluje že vse od leta 2005.

V svoji karieri je preizkusil že preko 600 različnih avtomobilov, najraje pa sede v dirkalnike in superšportne avtomobile, ki jih testira za naš portal ter CarbonOctane.com. V Sloveniji je poznan tudi po ideji, ki bi ponudila alternativo za osamosvajanje mladih – to je Naselje Pesakrompir.

Kaj te v tem trenutku najbolj okupira?
“Trenutno me najbolj okupira delo v dubajskem družinskem podjetju kjer sem letos konec marca prevzel vodenje marketing oddelka. Podjetje se hitro širi in razvija, česar doslej v Sloveniji nisem bil vajen. Širimo se na nove trge, sam pa se sočasno še uvajam v podjetje in tudi na povsem drugačen slog življenja v tem arabskem svetu, ki pa je zelo mednarodno obarvan. Ravnokar zaključujemo s pripravami za lansiranje prenovljenega logotipa našega najpomembnejšega oddelka Ramy 4×4. Pod dizajn pa se je podpisal Slovenec Anej Ferko.”

Kakšni so tvoji karierni cilji?
“Nimam želja, da bi bil nekoč nesramno bogat. Če bom, nič hudega. (smeh) Tudi se ne bom pritoževal, če se bom nekoč moral naokoli prevažati s ferrarijem. (smeh) Bolj mi je pomembno, da imam ves čas svoje karierne poti pred seboj nove izzive, ki me premikajo naprej. Da rastem, da se razvijam. In ta “cilj” ves čas dosegam vse odkar sem začel svojo novinarsko pot leta 2005 pri Avto.Over.Net. Zame je namreč pomembna pot in ne cilj.”

Kdo je bil tvoj idol oz. odločilni, da si izbral poklic, ki ga opravljaš?
“Kot mulec, ko sem še sanjal da bom nekoč dirkač, sem imel idole. Ko sem pričel spoznavati vse te “visoke” ljudi in sem kasneje po moji bolezni spoznal, da so to zgolj preprosti ljudje iz mesa in krvi kot jaz in ostali. Tako sem pričel zgolj občudovati določene lastnosti pri določenih ljudeh, ki se mi zdijo pozitivne in bi jih moral tudi sam imeti. Tu pa ne gre samo za osebe, ki so medijsko izpostavljene, ampak tudi za preproste ljudi, ki so prekrižali mojo življenjsko pot. Učim se od drugih in upam, da se drugi učijo od mene.”

instafant iztokfrankoKaj je bila tvoja odskočna deska?
“Mojo karierno pot je zagotovo najbolj zaznamovalo študentsko delo na dirkališču Mobikrog pri Cerkljah ob Krki. Jože Tomlje, s katerim sem takrat tekom srednje šole preživel ogromno svojega prostega časa, me je naučil ogromno. Povsem upravičeno ga lahko imenujem, da je moj nesojeni stari oče. Predstavil me je ljudem, ki so v meni videli potencial in predvsem ogromno entuziazma. Tako me je spoznal z družino Jerančič in nato Domen s Primožem Cimermanom, ustanoviteljem portalov Over.Net kjer sem začel novinarsko pot.”

Kako to, da nisi poslovne sreče našel v Sloveniji in jo iščeš v tujini?
“Menim, da imam zgolj obdobje, ko sem začutil, da se moram dodatno praktično izobrazit, pridobiti nove izkušnje in poznanstva v tujini. Sloveniji še nisem rekel dokočnega “adijo”. Najverjetneje se bom vrnil, imam odlično poslovno idejo, ki bi si jo želel nekoč realizirati prav v Sloveniji. Pisana mi je na kožo. Ampak do tedaj me bo življenje najverjetneje zaneslo še kam.”

Kako se ti je uspelo dogovoriti za poslovne priložnosti v Dubaju?
“Ravnokar sem danes v svoj oddelek zaposlil novega IT inženirja, ki bo skrbel še za našo razvijajočo se spletno trgovino. V Dubaj je prišel iz Indije pred tremi dnevi. To je bil njegov prvi intervju in dobil je službo. Pred njim sem opravil vsaj 20 razgovorov z ostalimi kandidati. V trenutku sem se odločil zanj, ko sem prepoznal njegovo pozitivno energijo, samozavest in željo po izzivu. Pri tem sem si mislil kakšno srečo ima, kot v stilu: “Prišel, videl, zmagal.” Moja zgodba je precej drugačna. Novembra 2013, ko sem drugič obiskal Dubaj, sem bil odločen, da želim delati tu v puščavi. Preko številnih poznanstev, ki sem si jih ustvaril v Sloveniji, sem si organiziral predstavitve, sestanke. Neuspešno. Preko linkedin, bayt.com in dubizzle.com sem se prijavil na vsaj sto različnih razpisev, ki so me zanimali. Neuspešno. Nakar sem preko facebooka kontaktiral podjetje, katerega link mi je posredovala prijateljica Karin. Podjetje je delovalo neorganizirano. Poslal sem jim sporočilo, da vidim, da bi rabili nekoga, ki se spozna na branding, marketing in družabna omrežja. Priložil sem svoj življenjepis in že naslednji dan sem prejel klic s povabilom na sestanek. Z mojim, takrat bodočim, šefom sva se hitro ujela, saj sva približno iste starosti. Ideje in želje imava podobne ter želiva si uspeha. Po povratku v Slovenijo so sledila dolgotrajna pogajanja glede plače in pogojev. V igri je bilo še eno drugo podjetje katero ponudbo sem zavrnil. Vsekakor ni lahko priti do dobre službe v Dubaju. Težko je najti podjetje kjer boste res uživali oziroma bo vse idealno. Poznam ogromno zgodb, ki so se zaključile precej klavrno. Delati v Dubaju ali Sloveniji je težko primerljivo.”

instafant iztokfrankoDanes si star 27 let, šele pol leta bivaš in delaš v Dubaju, pa si že uspešen, prepoznaven. Si si pred leti mislil, da boš kdaj odpotoval s trebuhom za kruhom v tujino in bil tako uspešen?
“Nikoli nisem imel želje delati v tujini, ampak tako je pač naneslo. K temu je pripomogla tudi punca s katero sva se spodbujala, da sva naredila ta odločen korak. Še manj pa se čutim uspešnega, saj je to širok pojem. Kaj sploh je biti uspešen? Če pod to razumemo, da delam na kariernem področju nekaj kar me veseli in mi je v izziv, potem sem uspešen. Oziroma deloma uspešen. Še raje bi dirkal. (smeh)”

Kako je bivanje v Dubaju in ali kaj pogrešaš družino?
“Življenjski slog v Dubaju se precej razlikuje kot tisti v Sloveniji. Moram priznati, da mi z vsakim dnem postaja bolj všeč. Predvsem mnogo lažje mi je sedaj, ko sem opravil vozniški izpit. Zaradi slabe slovenske zunanje politike namreč priznavanje vozniškega izpita med državama še ni urejeno. Všeč mi je možnost, da se lahko vsako jutro, 365 dni v letu, odpravim na zunanji bazen. Vedno sem si želel veliko plavati, da si z vadbo utrjujem hrbtne mišice. Prednost bivanja tu je tudi neosnaženost z negativnimi informacijami. S politiko se tu ne ubadamo. Dve večji negativni plati sta za mnoge visoke najemnine stanovanj, ki kar rastejo ter visoke temperature. Glede najemnine imamo pač vsi možnost, da se selimo tam kjer je ceneje. Glede temperatur pa vsi živimo pod istim soncem. Sam sem raje na vročini kot nekje pri 0 stopinj Celzija, tako da me to ne moti preveč pretirano. Vsekakor pa precej pogrešam družino in prijatelje.”

Kako se je vse skupaj začelo, projekt Instadekle in Instafant?
“Po pravici povedano se ne spomnim najbolj. Saro Detelo, ki trenutno pripravlja intervjuje, sem spoznal, ko smo imeli fotografiranje z Anejem za ekskluzivni koledar Avto.Over.Net. Navdušeno je govorila o Instagramu, ko sem se sam šele spoznaval z njim. Povabil sem jo k sodelovanju pri projektu Styling.Over.Net. Mislim, da sva skupaj prišla do te ideje v kafiču Havana Aero Club v Črnučah. Kar nekaj idej sva nanizala na tistem sestanku.”

instafant iztokfrankoKako bi na kratko opisal svoj stil oblačenja?
“V Dubaju sem ga malenkostno spremenil. Praktično vsak dan nosim kratke hlače, večinoma malce ožje, občasno – takrat ko grem v puščavo – pa cargo širše. Zgoraj trenutno rad nosim polo majce, ki se mi zdijo tako na pol uradno in je primerno za mojo službo. Nekoč, ko bom star in bogat bom naokoli hodil prefinjen kot kakšni Italijani. Za primer si vzemimo Luco di Montezemolo.”

V katerih barvah se najbolje počutiš?
“Trenutno v rumeni in beli. Sicer pa me pogosto spremlja umirjena zelena barva.”

Naj kos oblačila?
“Kratke hlače in model tenisk Adidas Originals.”

Česa nikoli ne bi dal nase?
“Nikoli ne reci nikoli. Sem mislil, da nikoli ne bom nosil tiste “gejevske” oziroma kot pravijo v Ljubljani “čefurske” torbice, pa je v Dubaju moj stalni spremljevalec, ker imam preprosto preveč stvari vedno za s seboj.”

Kater je trenutni “must have” artikel po tvojem mnenju?
“Sončna očala.”

Katere znamke so ti najbolj všeč?
“Nisem obremenjen z znamkami kar se mode tiče. Vzamem, kar me navduši. Adidas teniske so mi všeč zadnja leta. Pri avtomobilskih znamkah pa gojim pozitivna čustva do italijanskih znamk. Dizajn, stil in duša teh avtomobilov sta preprosto ufff.”

Na kakšen način slediš modnim smernicam?
“Jim ne. Ko se odpravim po nakupih, ker pač potrebujem kakšen kos oblačila, pogledam v prodajalnah kar je na voljo in cenovno dostopno ter to pač vzamem.”

instafant iztokfrankoKaj igra glavno vlogo pri izboru tvojih oblačil, poleg dobrega počutja?
“Glavno vlogo vsekakor igra, kar bo najlažje kombinirati s preostalimi oblačili, ki jih že imam. Sledi cena. Nato barve in dizajn.”

Kakšen stil te na ženski najbolj privlači?
“Najbolj me privlačijo ženske v kakšni zapeljivi, poletni večerni obleki ali minikrilu. Še posebno so zapeljive tiste v najlon nogavicah, kar jim dolge noge še polepša, poudari ženstvenost. Najbolje pa se v pogovoru ujamem z dekleti, ki imajo preprost stil oblačenja, ki ne izstopa zaradi cene, upadljivosti.”

Znamka avtomobila, ki najbolj odgovarja tvojemu stilu?
“Trenutno mi vsekakor najbolj odgovarja JEEP Wrangler JK. Avtomobil s katerim se počutim tu v norem dubajskem prometu odlično. Popolnoma sem se poistovetil s to znamko, ki predstavlja tu pravi lifestyle. Nenazadnje smo pri Ramy 4×4 najbolj poznani ravno po predelavi Wranglerjev.”

Kako skrbiš za postavo?
“Zadnje čase posvečam temu precej pozornosti, pa ne toliko zaradi postave, ampak predvsem ker želim ostati fit in zdrav.”

S čim se ukvarjaš v prostem času?
“Prostega časa ravno nimam veliko, takrat ko ga imam pa izkoristim za obisk fitnesa ali bazena. Zadnje tedne uživam tudi v kartingu in druženju z novimi znanci. Na srečo imam takšno službo, zaradi katere moram pogosto iti z avtomobilom tudi na off-road, kar mi postaja z vsakim obiskom peščin vse bolj in bolj všeč. Kljub temu, da mi je to služba, delam to seveda z veseljem.”

Kaj najbolj ceniš pri ljudeh?
“Iskrenost in preprostost. Slednje je vse manj prisotno povsod po svetu. Vesel sem, da so me starši naučili preprostosti.”

instafant iztokfrankoKje se rojevajo nove ideje?
“Med vožnjo v avtomobilu, med plavanjem ali med sedenjem na vrhu peščine.”

Kaj je tisto, kar ti daje izzive za naprej?
“Vsak padec, vsaka slaba izkušnja, ko že mislim, da bi moral odnehati, a si rečem, da je do tega prišlo zgolj zaradi tega, da se bom odrinil in dosegel še višje.”

Kaj je tisto, kar te osrečuje?
“Vedno me je osrečevala vožnja z avtomobilom in druženje z mojimi najbližnjimi, ki jim lahko popolnoma zaupam.”

Sreča je …
“Ni samoumnevna. Pride in gre, je stanje duha.”

Iztoka najdemo na družabnem omrežju Instagram pod imenom @iztokfranko.


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam