fbpx

Elizabeth Taylor: njenih 9 pravil, ki veljajo v ljubezni

Lifestyle, Odnosi, slider, Zanimivosti

Vihravo igralko so v življenju vedno vodila čustva, a iz vsakega poraza v razmerjih se je veliko naučila!

Prelepa igralka, že pokojna Elizabeth Taylor, je slovela po svojih očeh, ki so večkrat dobile vijoličen nadih in so hipnotizirale tako številne moške, kot ženske. Slovela je tudi po svojih romantičnih zvezah in številnih soprogih. Morda pa niste vedeli, da je Elizabeth Taylor – najbrž kar na podlagi lastnih opazovanj in napak, ki jih je storila v zvezah z moškimi – imela tudi svojih 9 znamenitih pravil na temo ljubezni, partnerstva in moških na sploh.

Z zanesljivostjo lahko trdimo, da se pravila št. 7 – torej, ne ustali se, dokler ne najdeš pravega – sama ni držala, saj je očitno vsakič, ko je šla pred oltar, bila trdno prepričana, da tokrat ob njej stoji G. Pravi. Tako je očitno mislila kar osemkrat! Ker pa je bila tudi lepa Liz samo človek in motiti se je človeško, ji to napako širokosrčno odpustimo. Poleg tega je bila Lizika v mladosti in srednjih letih pravi magnet za moške, pa tudi sama ni bila imuna nanje, zato jo razumemo. V vsakem primeru pa smo ob branju Lizinih 9 pravil tudi sami ugotovili, da še kako držijo. Vsaj, ko ženska pogleda za nazaj, v svoje ljubezenske polomije in pomote.

Po bitki je pač lahko vsak general. Tudi me same bi marsikdaj z veseljem spremenile kakšno odločitev v preteklosti, na življenjskem razpotju ubrale levo, namesto desno pot. Ali obratno. Ker pa preteklosti ne moremo spreminjati, saj časovni stroj še ni na razpolago, si lahko nekaj Lizinih nasvetov vzamemo k srcu in se enkrat za spremembo učimo na tujih napakah, še preden jih same naredimo. Preberite in razmislite.

# Igraj po svojih pravilih in pozabi na to, kaj pravi družba

“Nočem postati gospodinja, to nikoli ni bil moj cilj,” je povedala ob neki priložnosti. Res je, Liz je bila vse prej kot prototip gospodinje in navadne ženske. Medtem ko so njene vrstnice v 50. in 60. letih minulega stoletja kar tekmovale, katera bo bolj vzorna ‘stepfordska soproga’, je imela Liz svoje poklicne ambicije in se poročala ter ločevala kot za stavo, v času, ko ločitev sploh ni bila tako preprosta ali samoumevna, kot danes! Zato upravičeno velja za žensko, ki je bila pred svojim časom.

Igralka na fotografiji s svojim tretjim možem, gledališkim in filmskim producentom Mikeom Toddom

# Poroči se z moškim, ki misli, da si božji dar

Njen peti in obenem tudi šesti soprog Richard Burton (z Liz sta večkrat igrala skupaj) je v svojem dnevniku napisal o Liz naslednje poetične misli:

“Je sramežljiva in obenem duhovita, ni nikogaršnja igračka, je briljantna igralka in lepša, kot bi si lahko kdorkoli predstavljal. Zna biti arogantna in trmasta, pokaže bodice, zna pa biti tudi mila in čudovita. Prenaša vse moje pomanjkljivosti in pijančevanje, prav v drobovju me boli, če nisva skupaj. Ljubi me.” Mimogrede, prav Burton je bil največja ljubezen Lizinega življenja.

Liz je prevzela Eddieja Fisherja igralki Debbie Reynolds, a vseeno sta ostali prijateljici

# Nikoli ne ukradi moža prijateljici

Če pa to že storiš, potem zgladi z njo spor, je dodala zvita Liz. Znani pevec 20. stoletja Eddie Fisher, ki je tudi sam slovel po številnih ljubezenskih zvezah, je zapustil Debbie Reynolds zaradi Lizike. Mislili bi si, da bosta Elizabeth in Debbie zato postali smrtni sovražnici, pa ni bilo tako. Igralki sta se spoprijateljili in bili prijateljici vse do Lizine smrti.

Elizabeth Taylor in Eddie Fisher sta se poročila 12. maja 1959 v Las Vegasu

“Ženske so jo ljubile, moški oboževali, vključno z mojim možem. Ljudje mislijo, da bi se morala maščevati, ampak jaz nisem te sorte,” je Debbie izjavila že po Lizini smrti.

# Ne odkloni diamantov

Pravilo, ki se ga je Liz, velika ljubiteljica dragocenega nakita in dragih kamnov, zanesljivo držala. Po enem od burnih prepirov z Burtonom je za spravno darilo od njega dobila diamantno ogrlico. Res bi jo bila škoda zavrniti, si je mislila igralka.

# Če te noče, pojdi naprej

“Ko pridejo v določena leta, se nekateri moški ustrašijo odraščanja in zrelosti, zato se, starejši kot so, odločajo za vse mlajše ženske,” je nekoč cinično in ostroumno obenem izjavila Liz.

Lekcija, ki se je lahko naučimo od nje: če tisti, ki si ga želimo, misli, da nismo dovolj lepe ali mlade zanj, ga moramo enostavno izbrisati iz svojih misli.

Scena iz filma ‘Kdo se boji Virginie Woolf’ se je pogosto dogajala tudi za štirimi stenami doma

# Prepiri se bodo dogajali

Nesporazumi so neizogiben del vsake zveze. Taylorjeva in Burton sta bila na prepire tako navajena, da sta, ko sta se prijavila v hotel, rezervirala še sobo tik nad svojo v višjem nadstropju in še eno pod njo, da ne bi s svojimi bučnimi prepiri motila drugih hotelskih gostov. Na prepire sta bila prav vedno pripravljena in zagreta za njih, vsekakor pa jima ne moremo očitati pomanjkanja takta in uvidevnosti do drugih.

# Ne ustali se, dokler ne najdeš pravega zase

O tem pravilu smo razpravljali že na začetku, zato samo še dodajmo šaljivo Lizino misel, ki gre takole:

“Zelo sem vdana instituciji zakona. Zato pa sem se tudi poročila kar osemkrat.”

Richard Burton, s katerim se je poročila dvakrat, je bil Lizina največja ljubezen

# Ne podcenjuj strasti

Elizabeth je sama priznala, da ima njena glava kaj malo opraviti z njenimi odločitvami. “Moje življenje vodijo strasti in občutki, to sem vedno priznala,” je rekla igralka.

No, nič čudnega, da jo je Vatikan zaradi preveč ‘svobodomiselnih’ prizorov (vsaj za tiste čase očitno preveč žgečkljivih) v filmu Kleopatra razglasil za lahkoživko in grešnico. Rimokatoliška cerkev je od tistih let, če tako pomislimo, naredila resnično velik napredek, Liz pa lahko priznamo, da je bila za svoj čas, v katerem je živela, nadvse pogumna in osvobojena ženska.

Znatno mlajši Larry Fortensky je bil njen zadnji soprog

# Ne jokaj nad propadlo zvezo

Liz se je prav gotovo velikorat razšla z moškimi. Zanesljivo jo je vsak razhod tudi prizadel, a iz vsake bitke je skušala potegniti kakšen nauk in iz nje oditi močnejša.

Njen nasvet, kako se spopasti s propadom razmerja, pa je ženskam seveda lahko v pomoč: “Ne jokaj nad koncem razmerja, nalij si alkoholno pijačo, na ustnice daj rdečo šminko in se spravi k sebi!”

 

Foto: The Red List, Getty Images, Allure, Pinterest, ABC News, The Pool


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam