fbpx

Enolog svetuje: Postanite strokovnjak za elegantno pitje vina!

Lifestyle, Novice, slider

Kako ločiti med dobrim in slabim vinom

Govorili smo z gospodom Boštjanom Zidarjem, ki je glavni enolog v kleti Vinakoper. Do sedaj je delo enologa opravljal še v dveh drugih kleteh.

“Danes sem zopet tu, v isti kleti, kjer sem se pred 20 leti prvič srečal s trgatvijo v tako velikem obsegu.”

Pravi, da je delitev na ženska in moška vina zastarela ter da naj penine raje izbiramo po jedi. Bralcem Style.Over.Neta je pred prazniki dal nekaj nasvetov, kako ločiti med dobrim in slabim vinom ter ob kateri jedi izbrati penino. Preberite več in postnite pravi poznavalci elegantnega pitja!

 

Kakšno je vaše delo oz. delovni dan?

“Moje delo je izredno zanimivo in se začne že v vinogradu. Tu se z vodjo vinogradništva pogovoriva kateri deli vinogradov, od naših 570 ha, bodo najbolj primerni za pridelavo določenega tipa in stila vina. Seveda skozi dozorevanje budno spremljamo, kaj se dogaja z grozdjem in kdaj bo tisti pravi čas, ko bomo začeli s trgatvijo. Med trgatvijo morajo biti odločitve hitre in predvsem prave. Tu je pomemben dober tim, s katerim lahko vse te procese obvladujemo. Po trgatvi sledi skrb za mlada vina ter zorenje in priprava na stekleničenje. Vsekakor pa je naša stalna naloga, skrb za odličnost vin, sledenje trendom na trgu, razvoj, ohranjanje najpomembnejših sort slovenske Istre, refoška in malvazije, krasne, bele sorte, ki v zadnjih desetih letih doživlja svoj preporod.”

 

 

 

 

Letos ste na tržišče dali nove penine. Povejte kaj o njih.

“Res je. Liniji naših penečih vin Capris sta se letos pridružili še dve penini pridelani po charmat metodi, in sicer rdeča penina Capris Refošk ter sladka penina Capris Mušakt. Ta izredno aromatična penina pridelana iz sorte Rumeni muškat deluje na okus prijetno aromatično, sladko in osvežujoče. V ustih se nam sprostijo okusi sveže marelice, citrusov, melone in mandarine, ki se lepo prepletajo s sočno kislino in razigranimi mehurčki. V penini pridelani iz sorte refošk pa odkrivamo intenzivno rubinasto barvo. Sorta refošk daje temu vinu vonj zrelega, temnega jagodičevja in višnje.”

Zakaj so penine tako priljubljene ravno med prazniki?

“Penine so od nekdaj veljale za pijačo praznovanj in posebnih dogodkov, vendar se trend spreminja. Penina je lahko tudi čudovita vsakodnevna pijača, ki postreže s svežino in razigranostjo. Predstavlja lahko tudi odličen aperitiv, ki nas s svojo prijetno kislino pripravi na obrok. Lahko pa jo pijemo kar tako, preprosto za druženje.”

Lily Bollinger je nekoč rekla:

»Šampanjec pijem samo, ko sem vesela ali žalostna. Včasih ga pijem, ko sem sama. Ko imam družbo, je obvezen. V njem uživam, ko se mi mudi ali ko imam čas, sicer pa se ga nikoli ne dotaknem, razen če sem žejna.”

Kaj je pomembno, da je penina dobra?

“Za dobro penino je potrebnih kar nekaj stvari, vendar se vse začne v vinogradu, kjer moramo za določen tip penine izbrati pravo sorto, lego in dozorelost grozdja. To v primerjavi z pridelavo mirnih vin ne sme biti preveč dozorelo, imeti mora višje skupne kisline in nižji pH. Ko se odločamo o stilu penine, moramo za ta stil izbrati tudi ustrezno metodo pridelave. Za bolj sadne in sveže penine bomo izbrali charmat metodo, za bolj resne in kompleksne penine pa izberemo klasično »šampanjsko« metodo. Seveda je za dobro penino bistven tudi kvalitetno izveden postopek izpeljave sekundarne fermentacije in dolžina ležanja na drožeh ter finalizacija. Vsekakor pa se dobra penina odlikuje po drobnih mehurčkih, svežini, prijetni nežni sadnosti in pookusu, ki izraža zorilno aromo, torej plemenitost penine.”

Kako lahko nepoznavalec loči dobro vino od povprečnega ali slabega?

“Zdravo in dobro vino, ki je po zakonu o vinu sposobno za promet, mora zadostiti določenim parametrom in ti so: Vino mora biti bistro, vonj mora biti čist in prijeten, v okusu mora biti vino harmonično, prijetno in čistih okusov. Vsekakor pa vino ne sme dišati po oksidaciji(rjave jabolčne tropine), ocetnemu ciku(kis), žveplecu (gnila jajca, gnila čebula),… ti vonji nakazujejo, da je vino bolno oz., da ima napako. Ko pa govorimo o dobrem vinu, se vedno oziramo na različne okuse ljudi. Mogoče vino, ki je nekomu odlično, drugemu ne paše in mu ni všeč. Odvisno je od okusa vsakega posameznika, kaj je dobro vino in kaj ne. Vedno pijte tista vina, ki vam pašejo in v katerih uživate, pa naj si bodo to vrhunska ali kakovostna, mirna ali peneča, mlada ali zrela.

 

Kdaj je bila vaša najboljša letina in zaradi česa?

“Težko vprašanje. Vsaka letina je po svoje zanimiva in najboljša, ena za kvaliteto vina, druga pa za nabiranje izkušenj. Ravno v tem je delo enologa zanimivo in raznovrstno. Za pridelavo dobrih vin enostavno ni recepta, so samo izkušnje, občutek in posluh za naravo ter prava izbira poti, ki pove kako izkoristiti čim več priložnosti, ki jih posamezen letnik ponuja.”

S katerimi lastnostmi vina se lahko vi pohvalite oz. ste najbolj ponosni nanje? Kako se razlikujete od drugih?

“Tipičen pečat našim vinom daje ta čudovit košček naše zemlje, poseben teroire slovenske Istre s svojo klimo, zemljo in ljudmi. Bližina morja, lapornata zemlja, obilica sonca in veter dajejo tu odlične pogoje za vzgajanje vinske trte. Naš ponos sta dve najpomembnejši sorti. Refošk, vino, ki je ponos kleti Vinakoper in slovenske Istre, ter Malvazija, ki je krasna, bela sorta, v kateri lahko doživiš vse, od razigrane mladenke v kratkem krilcu do uglajene dame. Refošk je sorta, za katero bi lahko dejali, da je v Istri od vedno. Tu je doživljala in preživljala lepe in težke čase. Preteklo je že dosti časa odkar so mu nadeli ime REFOŠK, ki je sestavljenka dveh besed in sicer »Re« kot kralj in »Fosco« kot temen, torej » kralj temnih« vin. Ravno zaradi tega edinstvenega terroir –ja ni vsak refošk Koprski Refošk.”

Je res, da lahko delimo vina ali penine na ženska in moška? Imajo običajno ženske res drugačne preference?

“Ženske in moški se vedno razlikujemo in tudi povprečni okus enega ali drugega okusa se razlikuje,vendar tega ne smemo posploševati. Če je še pred nedavnim veljalo, da so bogata, suha vina, bolj »moška« vina in da ženske raje uživajo v vinih, ki imajo več ostanka sladkorja, temu sedaj ne moremo več pritrditi, saj vse več predstavnic nežnejšega spola uživa tudi v suhih vinih, naj si bo belih ali rdečih. Torej stereotip o »ženskih in moških« vinih ne drži več. Mogoče bi bilo bolje, da se pri izboru vina oziramo bolj na hrano, ki bo ob tem vinu postrežena, ambientu, trenutku in družbi, v kateri bo to vino ponujeno.

Katera vina priporočate za praznovanja v prazničnem decembru?

December je mesec praznovanj, veselja, prijetnih srečanj, bogato obloženih miz in obilo priložnosti, ob katerih lahko postrežemo kozarec dobrega vina. Vsekakor to ni mesec v katerih bomo pili izključno peneča vina. S pravilnim izborom vin ob jedeh, ki si  jih boste v teh dneh privoščili, si lahko pričarate čudovito harmonijo okusov in občutkov, ki jih ponuja poroka hrane in vina.”

Pa še nasvet enologa!

“Pravočasno si priskrbite zalogo vina in ga primerno ohladite ter preverite, če so tudi kozarci čisti in pripravljeni na serviranje, da ne ostanete v zagati, ko vas presenetijo obiski. Praznično večerjo ali kosilo po navadi pričnemo z aperitivom, ki nas osveži in nas pripravi na prve grižljaje. Za to bomo izbrali lažje in suho belo vino ali suho do polsuho penino. Lažje hladne predjedi po navadi spremljajo lažja in bolj sveža vina, nato pa se z jedmi stopnjuje tudi teža vina, torej od bogatejših belih vin pa do težjih in strukturnih rdečih vin, kot jih ponuja linija Capo d’Istrija iz kleti Vinakoper. Sladici bo lahko čudovito spremljavo delalo kakšno predikatno vino oziroma vina z večjim ostankom nepovretega sladkorja. V prve trenutke novega leta, pa nas bo verjetno pospremil kozarček penečega vina.”

Seveda pa pazite, da ne pogledate pregloboko v kozarec. Vino uživajte spoštljivo in zmerno. Naj vam to polepša in ne pokvari lepih trenutkov.

 

Foto: Pinterest, Vinakoper


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam