fbpx

Etična moda

Zanimivosti

V nakupovanju oblek in dodatkov lahko uživate tudi brez izkoriščanja poceni delovne sile.

Nelson Mandela ni ime za človeka temveč za človeštvo. Pred kratkim je prvi demokratično izvoljeni predsednik Južnoafriške Republike in borec za človekove pravice praznoval svoj 95. rojstni dan. Slovitemu možu v čast bom temo današnjega prispevka posvetila črni celini.

V času evropske kolonizacije Afrike so stiki med celinama postali tesnejši. Evropejci so se takrat podrobneje seznanili z bogastvom in eksotičnostjo afriške kulture ter počasi začeli vnašati elemente afriške tradicije v glasbo, umetnost in seveda tudi modo zahoda. Prvo večjo prelomnico v svetu mode je leta 1967 zaznamovala kolekcija oblekic Yves Saint Laurent-a, narejenih iz rafije, školjk in lesenih kroglic. Alžirskemu oblikovalicu so se kasneje pridružila tudi druga znana imena, kot so Jean Paul Gaultier, John Galliano, Diane von Furstenberg, Vivienne Westwood…, ki so svoj navdih iskali v pestrosti afriške kulture.

Afrika je celina velikih nasprotij. Čeprav imam včasih občutek, da ji delamo krivico, ko v medijih večinoma prikazujejo le njeno najtemnejšo plat (HIV, lakota, vojne…), je res, da zaradi imperialističnih teženj zahodnega kapitalizma večinski del prebivalstva živi zares mizerno. Denarna pomoč dolgotrajno ni učinkovita, treba je vlagati v projekte, ki težijo k trajnostnemu razvoju. Ste vedele, da lahko uživate ob nakupovanju oblek in dodatkov tudi brez izkoriščanja poceni delavne sile in podpiranja družbenih neenakosti na globalni ravni?

Etična moda (Ethical Fashion Programme) je program, ki ga je ustanovila in podprla svetovna trgovinska organizacija (WTO). V svetu je etična moda že precej prepoznavna, najboljši oblikovalci pa se vsako leto predstavijo na tednu etične mode, ki se odvija v Parizu in Berlinu. Programu se je med drugimi pridružila tudi meni ljuba Vivienne Westwood s svojo kolekcijo torbic Handmande with love. Kolekcija je nastala v Keniji, oblikovalka je zanjo uporabila recikliran material, torbice pa so izdelale pripadnice marginaliziranih skupin prebivalstva.

Sicer pa je delček afriške mode dostopen tudi pri nas. Vse radovednice lahko obiščete trgovino 3 Muhe v Ljubljani, ki se poslužuje fair trade pravil trgovanja. Koncept pravične trgovine je trgovsko partnerstvo, ki si prizadeva za večjo enakopravnost v mednarodni trgovini. Ponujajo zanimiv nakit, ki je bil izdelan po tovrstnih načelih. Pisanci vzorci na unikatnih zapestnicah se zdijo popolna kombinacija k ležernim poletnim oblekicam. Zablestele boste v malce bolj drznih kombinacijah in hkrati naredile nekaj dobrega. 

zapestnice

 

 

 


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam