Ljubiteljice retinola bo šokirala tale novica!

23. junij 2023

Ljubiteljice retinola bo šokirala tale novica!

23. junij 2023

Evropska komisija redno osvežuje svoj seznam prepovedanih in omejenih kozmetičnih sestavin. Med zadnjo osvežitvijo so omejili tudi eno izmed izjemno priljubljenih sestavin.

Evropejci smo lahko hvaležni, da imamo komisijo, ki pokriva vsa področja v našo dobrobit. Na splošno je za nas potrošnike to dobro. Saj množica znanstvenikov redno raziskuje, kaj je na voljo na trgu in kako ti izdelki in njihove sestavine vplivajo na naša življenja. Vendar pa nas je najnovejši sveženj prepovedi tudi malce razžalostil.

Prepovedane sestavine za nego kože

4-metil benziliden kamfor

V novem obvestilu je navedena samo ena sestavina, ki bo popolnoma prepovedana. Imenuje se metil benziliden kamfor. Njegov namen je zaščititi kožo pred UVB žarki, torej UV sevanjem, ki povzroča opekline pod soncem. Ta UV filter je znan tudi kot enzakamen. Je topen v oljih in prej je bil dovoljen v največji koncentraciji 4 odstotke.

Ta prepoved bo prizadela večino ameriških znamk, saj se ta UV filter na tem področju bolj pogosto uporablja prav zaradi široke uporabe avobenzona. Večina evropskih znamk uporablja veliko sodobnejše UVA in UVB filtre.

Foto: Unsplash

Čeprav pri ljudeh ni pokazal estrogenega delovanja, pa ga je pokazal pri testiranju na miših, zato se je komisija EU odločila, da ga prepove. Obstaja 60-dnevni rok, ko lahko nekdo oporeka tej objavi, če lahko dokaže, da ni nevarnosti za ljudi, vendar se to redko zgodi. Ko Evropska komisija napove prepovedi in umike sestavin, jih praviloma vedno doleti ta sodba.

Omejene sestavine za nego kože

Omejena bo uporaba široke palete retinoidov (razen retinala), kojične kisline, arbutina, alfa arbutina, genisteina in daidzeina (antioksidantov). Ko rečemo meja, to pomeni, da se bodo koncentracije, v katerih se lahko te sestavine uporabljajo same, bistveno zmanjšale.

Retinoidi

Retinol in dva estra retinola (retinil acetat in retinil palmitat), bodo po novem znatno omejeni v dovoljenih koncentracijah. Pri losjonih za telo bo dovoljena najvišja koncentracija 0,05 odstotka, pri izdelkih, ki ostanejo na obrazu (torej se ne sperejo), pa bo dovoljena največ 0,3 odstotka. Do sedaj je bila koncentracija omejena na 1 odstotek, zato ta meja predstavlja veliko manjši odmerek. Retinal ostane nespremenjen in je trenutno dovoljen v odmerku 0,1 odstotka.

Foto: Unsplash

Vitamin A in vse njegove oblike veljajo za varne, vendar želi Evropska komisija omejiti koncentracije tega v maščobi topnega vitamina. Obstaja strah pred prenasičenostjo telesa z vitaminom A ob normalni prehrani, zato so bile te nove koncentracije sprejete kot predpostavka najvišje možne koncentracije v izogib prenasičenosti telesa z vitaminom A.

Kojična kislina

Čeprav ta sestavina še ni razširjena, počasi postaja priljubljena. Uporablja se za izenačenje tena in posvetlitev hiperpigmentacijskih madežev. Znotraj EU bo največja dovoljena koncentracija 1 odstotek. Razlog za to omejitev se zdi nekoliko nenavaden. Ker je namreč učinkovina precej nova, manjka zadostno število raziskav, na podlagi katerih bi lahko določili največjo varno koncentracijo. Zato se je komisija EU zaradi varnosti odločila omejiti koncentracijo na 1 odstotek, saj ta koncentracija velja za splošno varno. Vendar ta določba ne bo veljala za derivate kojične kisline.

Foto: Unsplash

Arbutin in alfa arbutin

Ti dve sestavini se uporabljata tudi za izenačenje tena in posvetlitev hiperpigmentacijskih madežev. Največja dovoljena koncentracija v kremah za obraz bo 2 odstotka, v losjonih za telo 0,5 odstotka za alfa arbutin in 7 odstotkov v kremah za obraz, ko govorimo o samem arbutinu. Čeprav gre za omejitve, ki so prišle šele sedaj, se v izdelkih za nego obraza običajno ne uporabljajo koncentracije, višje od 2 odstotkov.

Genistein in daidzein

Ta dva antioksidanta, ki ju morda spoznavate prvič, sta pravzaprav zelo razširjena. Predvsem pri izdelkih za zrelo kožo ali zmanjševanje vidnosti gub. Omejitev je prav tako uvedena zaradi pomanjkanja podatkov, iz katerih bi bilo mogoče znanstveno sklepati, kakšna je najvišja dovoljena koncentracija, ki je varna za človeka, zato je omejena zelo nizka koncentracija. Za genistein bo znašala 0,007 odstotka, za daidzein pa 0,2 odstotka.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic