“Fantu sem rekla, da ne želim slišati nič o njegovih bivših, ker mi to pokvari dan”

30. avgust 2021
“Fantu sem rekla, da ne želim slišati nič o njegovih bivših, ker mi to pokvari dan”

“Fantu sem rekla, da ne želim slišati nič o njegovih bivših, ker mi to pokvari dan”

30. avgust 2021

Ljubosumje je naravno čustvo, ki ga doživljamo vsi. V ljubezenskem odnosu bi lahko rekli, da je malo ljubosumja celo zdravo. Toda zakaj bi bili ljubosumni na nekdanjo punco vašega fanta?

Zavedanje, da bi partner lahko bil s kom drugim, nas lahko naredi ljubosumne, toda hkrati lahko tako bolj cenimo svojega partnerja in se bolj potrudimo, da razmerje res dobro funkcionira.

Obstaja pa tudi ljubosumje, ki na videz nima prav dosti smisla. Zakaj bi bili ljubosumni na bivše punce svojega fanta, kljub temu da veste, da je zvest vam? Preverjate njihova socialna omrežja, gledate skupne slike, razmišljate o tem, ali je ljubezen med vama tako močna, kot je bila ljubezen med njima. Takšno ljubosumje ima tudi ime – retroaktivno ljubosumje

Od kje tako ljubosumje pride?

Dr Leslie Beth Wish, klinična psihoterapevtka, pravi, da obstajajo trije glavni vzroki. “Vzgoja vaših staršev in vaša zgodovina razmerij sta v vas vzbudila občutke negotovosti in nezaupanja drugim,” je pred časom povedala za Elite Daily. Četudi nimate nobenega razloga za dvome in skrbi, vas lastna negotovost sili v testiranje, preverjanje ali čustveno oddaljevanje od partnerja. 

Drugi možen razlog je lahko tudi v načinu, kako sta s partnerjem prišla skupaj. Morda je bil partner v zvezi z nekom drugim in nato prekinil, da bi bil z vami. Taki negotovi začetku lahko v vas vzbudijo dvome, da bi vas partner lahko zapustil zaradi nekoga drugega. 

Tretji razlog je lahko vaše opažanje, da partner morda še ni prebolel svoje bivše. Lahko je celo v stiku z njo, toda morate se zavedati, da to še ne pomeni, da vas je prevaral. 

“Enostavno me zmrazi, ko samo pomislim nanjo …”

V podobni situaciji so se znašle tudi nekatere uporabnice foruma Starševski čvek. Avtorica objave je tako povedala, da partnerjeve bivše ne prenese. Gleda njune skupne slike in videe, toda že samo ob misli nanjo jo zmrazi in sprašuje se, zakaj je bil njen partner s tako žensko. 

Podobne občutke so opisovale tudi druge uporabnice. “Enako,” je zapisala ena izmed njih. “Ene njegove bivše sploh ne morem. Niti slišat ne morem zanjo. Zato se pač izogibam na daleč temi o njej. Sem rekla fantu, da ne želim slišat nič o njegovih bivših, ker mi to pokvari dan.”

Kako se spopasti s takimi občutki?

  1. Priznajte svojo negotovost 

Najprej se morate zazreti vase in si priznati, da ste negotovi. Morda imate občutke manjvrednosti, strah pred tem, da bi vas partner zapustil ali nizko samozavest. To, da doživljate take občutke, ni nič groznega, veliko ljudi jih, toda morate si jih priznati in začeti delati na njih, da boste samozavesti glede sebe in zveze, v kateri ste.  

  1. Ugotovite, zakaj se osredotočate na zvezo, ki je propadla 

Zakaj se ukvarjate z njegovo bivšo, če pa je partner izbral vas? Ugotovite, zakaj ste ljubosumni, ko pa ste vi tisti, ki ste s partnerjem. 

  1. Delajte na zvezi

Pogovarjajte se s partnerjem in poskrbite, da sta v dobrih odnosih in je vajina zveza zdrava in dobra. Močnejša kot je vez med vama, manj boste negotovi. Cenite to, kar imate in uživajte v sedanjosti.

  1. Bodite najboljši partner, kar ste lahko

Poslušajte svojega partnerja in bodite pozorni do njega. Znal bo to ceniti in posledično bo tudi vajin odnos boljši. 

  1. Pojdite k terapevtu

Če so vaši obutki ljubosumja premočni, je smiselno razmisliti o terapiji. Čeprav je okoli nje veliko stigme in vaša negotovost to še poveča, sta ljubosumje in negotovost znani vsem. Terapija vam bo pomagala prepoznati vaše težave in vzorce, s katerimi ste se proti njej borili, obenem pa se boste naučili novih pristopov.

Style. Več novic