fbpx

FIT POLETJE – Kaj morate vedeti pred začetkom preoblikovanja postave?

Fit, Izbor urednice, Lifestyle, Prva stran

Naj bo vaš cilj zdravje in dobro počutje!

Današnja kolumna ne bo sestavljena iz nasvetov za hujšanje, napotkov za treninge, ampak je to, kar vsem strankam, posebej ženskam polagam na srce in bi želela, da se vse ženske tega zavedajo še preden se podajo v ekstremne diete, intenzivne treninge, zapravijo veliko denarja za dopolnila in morda končajo brez rezultata, bolj razočarane kot zadovoljne. Morda se sliši negativno, ampak velikokrat je v praksi dejansko tako.

Preden se lotite spreminjanja sebe, postavljanja ciljev in želja, morate razčistiti same pri sebi: KAJ SI ZARES ŽELITE.

Tukaj govorim o tem, kaj si zares želite ve same. Ne govorim o ideji, ki so vam jo vsilila pričakovanja drugih, ne o ideji popolne postave, ki vam jo prikazujejo mediji.

Ne boste verjele, da nezadovoljstvo velikokrat prihaja zaradi prevelikih pričakovanj, ciljev, za katere mislite, da vas bodo osrečili samo zato, ker vas v to vsakodnevno prigovarjajo revije, plakati, fotografije na spletu, ki vam prikazujejo ”popolno srečo” itd.

Vprašajte se, kaj je všeč vam samim?

A vam je postava manekenk zares všeč, so vam všeč mišičasta telesa, ki jih vidite na plakatih na fitnesu? Si sebe sploh predstavljate tako? Bi se počutile ženstveno in lepo? Morda so vaši boki, večje prsi, zaobljen trebušček ravno to, kar vas naredi privlačne in zaradi tega ste ve pravzaprav VE. In ste že kdaj pomislile, da isti videz, če bi ga oblekle ve in se pogledale v ogledalo ne bi izgledal enako, kot na nekom drugem? Ne si prehitro ustvariti napačnega ideala, zaradi vsiljenih idej drugih. Ustvarite si svojega. Takšnega, ki bo všeč vam, vašemu partnerju in bo zdrav.

Koliko ste se za izgled pripravljeni prilagajati?

Tukaj podpiram oboje: vse, ki so pripravljene za svojo idejo o poplnem videzu veliko trenirati, se odrekati pregreham in garati vsak dan, saj se jim vizualno zdi pomembno in bodo zaradi tega bolj zadovoljne in srečne, kot tudi to, da nekatere ženske svojemu videzu ne pripisujejo tako velikega pomena in raje premišljeno oblečejo garderobo, ki prikrije kakšno nepravilnost in uživajo v raznoliki hrani, si privoščijo kaj sladkega in niso predane športu in gibanju.

Zato pa je svet lep, ker je raznolik in lepota nima natančne definicije. Še preden se torej lotite preslikave postave, ki jo vidite v reviji na svoje lastno telo, se vprašajte, ali je sledenje strogemu jedilniku, redna vadba in odrekanje življenjski stil, ki vas bo osrečeval in pri katerem boste na dolgi rok lahko zdržale. V primeru da ne, verjemite da z izklesanim telesom ne boste nič bolj privlačne. Lepše boste, če boste zadovoljne, izžarevale pozitivno energijo in samozavest, četudi vaša postava ne bo ”v nulo”.

Popolnosti ni!

Pa če tudi bi obstajala, bi vsaka ženska zagotovo našla kaj na sebi kar bi spremenila (ženske z ravnimi lasmi bi kdaj imele kodraste, rjavolaske bi kdaj bile blond, jaz, ki imam večjo zadnjico bi kdaj raje imela manjšo, kolegica pa ure in ure trenira, da bi imela takšno, kot jo imam jaz…). Takšne pač smo in takšne se moramo sprejeti, se tega zavedati in ne dopustiti, da nas ideje o izboljšavah in spremembah naredijo nesrečne. Nazaj k začetku: POPOLNOSTI NI. JE samo photoshop, filter, pravilen outfit, poza, lepotni popravki, v današnjem času že make up (a veste, da si lahko z makeupom narišete tudi že dekolte in mišice).

Kruta realnost

Žal si včasih nekaj želimo, pa nam življenje tega ne dopušča. Vsi si bi želeli idealno službo in kariero, pa nam morda ni bila usojena ter imamo drugo službo (po kateri pa morda hrepeni nekdo drug pa se tega ne zavedamo), veliko nas bi bilo raje rojenih v toplih krajih v harmoniji sonca in plaže (ker je Slovenija tako ali tako dolgočasna, majhna, na prvi pogled brez priložnosti, politika je slaba, prihodnost mladih je nejasna …) pa se ne moremo kar teleportirati tja, včasih smo sanjale o popolnem pratnerju in princu na belem konju … Pa vendar smo na koncu zadovoljne, nesmiselno je, da bomo vsak dan tarnale in sanjarile, življenje pa bo šlo mimo. Moramo znati ceniti kar imamo, in uživati v tem.

Torej, če nam čas, denar, genetska zasnova niso namenjeni, da bi bile popolna manekenka in nosile mere 90-60-90 še ne pomeni, da moramo biti vsak dan nesrečne. 8 urni delavnik (ali dan danes žal še več), opravila doma, družina so življenjske obveznosti in marsikatera ženska nima časa vsak dan v fitnes, zase vsakodnevno pripravljati zdrave obroke, kar je še bolj pomembno pa ženske ne moremo vplivati na staranje, svoje hormone, telesne spremembe in moramo vse naštete stvari preprosto sprejeti in najti v njih svojo srečo.

Z vami bi veseljem delila tudi praktični primer, ko moje stranke na tehtnici za meritev telesne sestave vidijo moje rezultate in mi jih zavidajo, jaz pa brez slabe vesti rečem: veste kaj, jaz pa se zavedam, da ne bo vse življenje tako (moji rezultati so posledica vsakodnevnih treningov, v njih so ure in ure gibanj, ter starosti). Jaz si želim biti tako, kot ve: zrela ženska, s kariero in družino, otroci, prostim časom in uživati in zavedam se, da moje telo pri 35 ne bo več enako odzivno kot pri 25 in ne bom dovolila, da me to naredi nesrečno.

Naj bo vaš cilj zdravje in dobro počutje.

Klišejsko kot se sliši, je napisano vseeno resnično. Naj bo vaš cilj to, da ste zdravi, da vas čim manj bolijo sklepi, da jeste hrano, ki vam povzroča čimmanj prebanih težav, da se gibate zato, da preprečite bolezni in ostajate čimbolj dolgo mladostni in vitalni. Jejte zdravo, da bo vaša koža lepša, trenirajte zato, da boste imeli dovolj mišične mase, ki bo držala vaše telo pokonci, da bo vaša drža zravnana, ker boste z njo lepši, dokazano pa gibanje sprošča pozitivne hormone in se posledično bolje sopadate tudi s stresnimi situacijami.

Zdravje od znotraj izžareva navzven in sami sebi, ter drugim se boste zdeli lepši. Ker se boste dobro počutili boste bolj samozavestni in samozavest ter pozitivna energija privlačita. Ko boste našle svoj edinstven ideal, premislile, kaj ste pripravljene zanj narediti, koliko časa vam za to dopušča vaš življenjski slog takrat se lahko lotite preoblikovanja postave.

 

Foto: Victoria’s Secret


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam