fbpx

Fitman04: Kilogrami gor ali dol?!

Blog, Moška moda, Nega telesa, Zanimivosti

Hitro sem spoznal, da postati FITMAN, ni zgolj veliko trenirati, ampak se tudi zdravo prehranjevati.

Hitro sem spoznal, da postati FITMAN, ni zgolj veliko trenirati, ampak se tudi zdravo prehranjevati.

Trener Miha mi očitno ni kar tako naročil sprotnega zapisovanja kaj dam vase. Pred vsakim treningom me namreč povpraša po spisku hrane, ki sem jo zaužil.

FITMAN prehrana - špageti, sir, bučke, omaka 2013Ker sem človek nove dobe, sem uspel zgolj en teden vse skupaj zapisovati na sicer logično pripravljeno pregledno tabelco na listu formata A4. Vendar ta analogni svet ni zame. Po pregledu ponudbe na Googlovem Play Store sem našel malo morje aplikacij, kot so: My Diet Diary, PercentEat, My Food Circle, Smart Food Tracker Pro, FatSecret in še bi lahko našteval. Preskusil sem vse, vendar mi nobena ni ustrezala. Vse imajo ali prezahtevne postopke vnosov ali pa “komplicirane” (beri strokovne) izraze hrane v  angleščini. Ker se mi ne gre, da bi bil do tisočinke zaužite kalorije oziroma grama natančen, sem si želel bolj preproste aplikacije, ki ima možnosti tudi vnosa slovenskega imena hrane. Nekatere aplikacije imajo tudi zahtevo po registraciji, kar mi je še manj všeč.

MyFitnessPal

Bratranec Nik, ki se že nekaj let ukvarja s fitnesom, mi je neutrudno “vsiljeval” aplikacijo MyFitnessPal. Nekaj težav sem imel z registracijo, a nato mi je izmed vseh postala še najbolj všeč. Nastaviš si svoje podatke (višina, teža, cilj), nakar vpisuješ vse kar poješ. Aplikacija si shranjuje vse vnose hrane, ki jo vnesejo ostali uporabniki in ti le te predlaga. Recimo paradižnikovo mezgo imaš vpisano za praktično vse proizvajalce, kot tudi domače pripravke. Sam sem si zadevo poeonostavil in vpisujem hrano, ki je najbolj podobna moji, če že slučajno ne najdem, točno enakega zapisa živila.

Aplikacija omogoča tudi vpisovanje tekočih treningov ter beleženja spremembe telesne mase in spremljanja rezultatov. To vse lahko primerjaš s svojimi prijatelji na aplikaciji ali preko spletne strani ter dovoljuješ, da ti trener – kadarkoli želi online – pregleda kar si pojedel.

Proteini in ogljikovi hidrati

S treningi občutno vidno pridobivam moč. Počutim se bolje. Imam več energije. Le kakšne bolečine v mišicah so prisotne po treningu, t.i. “muscle fiber”. Vendar kljub večjemu poudarku na prehrani, mi ne uspeva pridobivati kilogramov, kot smo načrtovali. Po prvih nekaj treningih sem uspel pridobiti skoraj kilogram, a se je na “jubilejnem” desetem treningu vse obnilo na glavo, ko sem pričel izgubljati težo. Trenutno sem celo pod začetno težo. Miha se je medtem že pošalil, da se ne bo obril dokler ne pridobim 4 kilogramov. A to pomeni, da bo za Božič, kot Božiček z brado? Na forumu Prehrana, zato ponovno malce več sprašujem o ogljikovih hidratih.

Iz Anglije sem si že naročil proteine in ogljikove hidrate v prahu, ki jih bom odslej zaužil vedno po treningu. Ti dve sestavini trenutno najbolj potrebujem, a hkrati ju premalo zaužijem. Upam, da bodo sedaj “kile” šle navzgor. Seveda, sočasno poskušam povečati tudi vnos količine klasične hrane, kar pa ni lahko in ni mogoče spremeniti čez noč. Predvsem poskušam poslušati telo, da kadar je lačno, preneham delati in si pripravim vsaj nekaj malega za pod zob. S takšnim načinom predvidevam, da bom postopoma pogosteje in več jedel. Pa ti? Se prehranjuješ pravilno, ko telo potrebuje hrano?

Nekateri pa imajo bistveno večje težave s prehranjevanjem! Borijo se leta in leta z bulimijo, anoreksijo ali prenajedanjem. Na Med.Over.Net v pomoč obstaja forum Motnje hranjenja, ki je že mnogim pomagal.

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam