V skladu z novim predlogom zakona, bodo lahko ob ugotovitvi kršitev, plačali kazen, ki bo znašala najmanj 37.500 eur, prav tako pa jim bo lahko grozila vsaj 6 mesečna zaporna kazen.

1

Predlog zakona zahteva, da morajo manekenke in manekeni predložiti zdravniško potrdilo, ki dokazuje, da je njihovo zdravje “skladno s prakso poklica”. Zdravniki bi tako morali posamično presojati, ali so modeli primerni za delo, glede na njihovo težo, starost in telesno strukturo. Francoski predlog je prilagojena različica zakona, ki je že v veljavi v Španiji, Italiji in Izraelu, kjer zakon ne dopušča dela modelom, ki imajo telesni indeks (BMI) nižji od 18. Francija je pred časom že poskušala uveljaviti podoben zakon, ki bi temeljil na višini BMI, vendar so doživeli ogromne proteste s strani modnih agencij.

Novi zakon tudi določa, da mora biti vsaka slika, ki je bila obdelana, da so modeli videti bolj suhi, označena kot retuširana fotografija, v nasprotnem primeru je zagrožena denarna kazen od 37.500 eur dalje.

o-ISABELLE-CARO-900

V Franciji trenutno obstaja do 40.000 ljudi, ki se bojujejo z anoreksijo in medicinski strokovnjaki so izpostavili prav presuhe modele, ki še dodatno povečujejo to problematiko in željo po čim bolj vitki postavi.

Pa bo ta zakon resnično prinesel spremembe v modni industriji? Vsekakor upamo, da bo.