fbpx

Hajdi Korošec: »Za prvo službo sem se namučila, ker so vsi imeli v glavi malo Hajdi. V smislu pa naj gre ona rajši na oder nastopat!«

slider, Style Mama

“O solzah ob uspehu, seksi mamicah in možu, ki je govoril, da bo Hajdi poročil že kot mali fant!”

Verjetno najprej pomislite na nasmejano punčko z mikrofonom v roki. Danes mikrofona več ni, nasmeh pa je še toliko večji! Hajdi v svojem gospodinjstvu ostaja velik hit, saj na Moj kuža skakljata in plešeta njena sinova, Dante in mlajši Evan.

»Hajdi smo morali že tolikokrat poslušati, da je imamo že malo poln kufer,«

se nasmeji danes podjetna mamica, ki sproščeno sedi na pastelnem stolčku v njeni lično urejeni trgovini. Okoli žarečega obraza ima spuščen šop prelepih las, na ustnicah rdečo šminko, oblečena pa je po zadnji modi, zato ji Style.Over.Net podarja oceno 5!

Danes Hajdi namreč vodi svoje podjetje z visoko kvalitetnimi otroškimi izdelki, vse skupaj pa se je razvilo iz nedolžne šale, ko ji je mož kupil domeno za rojstni dan. Oči se ji zasvetlikajo tudi pred intervjujem, ko jo njen ljubljeni sodelavec ogovori!

 

Vam povem še zanimivost? Ko sem vstopila v butično trgovinico Hajdi, sem prišla v prostor, poln zgodovine, druženja in dobre volje! Hajdi je srečna in igriva, takšno vzdušje pa je čutiti v trgovinici! Iz pisarne se je vil smeh, saj je bil na obisku ravno rokometaš Borut Mačkovšek s sveže pečeno kolajno okoli vratu. Seveda je nasmejana in poskočna Hajdi kot prava šefica organizirala ekipo in se z uspešnim športnikom fotografirala ter svoje sledilce na Instagramu nasmejala z njuno višinsko razliko.

Če si želite imeti polepšan dan in dobiti malce navdiha, preberite pogovor s Hajdi! Zagotovo boste dobile tudi mamice dober nasvet, od mamice za mamico!

1. Ko ti je mož podaril domeno za rojstni dan, si verjetno še v sanjah ne bi mislila, da boš danes sedela v svoji trgovin in dajala intervju?

 “Še danes se včasih uščipnem, da vidim, da ne sanjam…(smeh) Od desetega leta naprej sem bila po poklicu otroška pevka, potem sem doštudirala fakulteto in se zaposlila na banki, kjer sem trinajst let delala v bančništvu.

Ko sem prvič zanosila, je tako GLS redno stal pred našo hišo, da je moj mož rekel, »Hajdi, vsi te sprašujejo, kje si kupila to in ono, daj začni to unovčevati!« Za rojstni dan mi je bolj iz heca kot zares podaril domeno. Vsi rečejo, da sva popolna kombinacija; jaz komercialistka z nosom za iskanje dobrih in estetskih izdelkov, on pa računalničar, ki v ozadju izpelje stvari, da postanemo globalno, ne samo lokalno podjetje. Res sva odlična kombinacija in skupaj dobro sodelujeva. Uživava  v svojem delu!”

2. Trgovinica stoji na mestu, kjer je stala najstarejša trgovina v Celju. Koliko ti pomeni lokacija stavbe, začutiš v njej še večjo vnemo za delo?

 “V teh prostorih je bila nekoč trgovina Železninar, ki je slovela kot najstarejša in najmočnejša trgovina v Celju. Sama sem z očetom kot majhna punčka hodila v to trgovinico. Dobro se spomnim, kako so bile na sredini prostora zložene ikonične Emove pikaste posodice. Na ta prostor me veže velika nostalgija. Tukaj sem začutila energijo, da je to prava izbira in da mora tukaj nastati naš tretji otrok, Hajdi.si. Gre za veliko spoštovanje do dvesto let stare stavbe, mesta Celje in tudi Celjanov, predvsem starejših ljudi, ki pridejo sem zgolj iz zanimanja, da vidijo, kaj se je s prostorom zgodilo. Lepo je videti njihovo srečo na obrazih, ko opazijo, da smo z Muzejem novejše zgodovine Celje ohranili tudi določene zgodovinske kose. Prostor jim pričara spomine in vesela sem, da nas ne obiščejo samo mladi starši zaradi nakupovanja.”

3. Lahko rečeš, da je to tvoja sanjska služba?

“Vse moje službe od otroštva naprej so bile sanjske. Nastopala in pela sem rada, potem se je to nekako izpelo in sem uživala v vlogi bankirke.  Ta poklic sem imela rada, saj sem z ljudmi delala na visoki stopnji zaupanja. Še danes imam lepe stike s svojimi strankami in privoščijo mi, da je tudi tretja zgodba uspela in da delamo prav. Ta tempo želimo ohraniti in biti še boljši.”

4. Koliko te je pri začetku posla omejevala/dajala prednosti tvoja otroška kariera?

 “Kot otrok je bilo dobro, da je bila na meni neka etiketa, ker sem pela za otroke in otroci so se z mano poistovetili. Zato je bila verjetno moja pevska kariera tako uspešna. Zelo sem ponosna na 60.000 prodanih kaset in diamantno ploščo, ki v moji sobi še vedno visi! Preobrat se je zgodil, ko sem dopolnila 18 let. Založniki so še vedno želeli malo Hajdi, ki je zrasla in imela bolj ambiciozne apetite v glasbenem smislu. Tukaj se nismo več ujeli. Če nekaj ne počnem s srcem, tega raje ne počnem. Potem so se odprle druge priložnosti in šla sem študirat. Za prvo službo sem se precej namučila, ker so vsi imeli v glavi malo Hajdi. V smislu »pa naj gre ona rajši na oder nastopat, kaj bo ta punca delala v bančništvu, kdo jo bo resno jemal,« čisto tako iskreno, s takšnimi stvarmi sem se soočala.  

Delati mi ni bil problem, začela sem za fotokopirnim strojem in s kuhanjem kavic. Vedela sem, kaj je moj cilj in kaj želim doseči, zato mi ni bilo ničesar težko postoriti. Celo leto sem imela našpičena ušesa, opazovala sem okolico in poslušala sodelavce. Na kreditni odbor sem prišla s popolnoma konkurenčno pripravljenim predlogom kot stari mački v tem poslu. To je fasciniralo moje nadrejene in tako sem dobila zaupanje in službo, ki sem jo z velikim veseljem opravljala 13 let.”

 

5. Je to formula za tvoj uspeh; vse kar delaš, delaš s srcem, odideš, ko je potrebno in si vedno postaviš cilj?

 Zavedam se, da iz nič, ni nič. Če se za nekaj trudiš, si predan in si to želiš, bo že nekako uspelo. Res pa je, da sama želja ni dovolj, v ozadju potrebuješ začetni kapital. Sama nimam bogatih staršev, ki bi mi vse to podarili. Zelo sem  garala, z  možem sva morala marsikaj dati na stran in se marsičemu odpovedati, da sva to ustvarila. Podjetje nama je bilo pomembnejše kot kakšne luksuzne počitnice, raje sva investirala v to prioriteto. Zdaj uživava v tem, ker vidiva, da sva se prav odločila.

Ne bom nakladala, da si moraš nečesa zelo želeti in bo uspelo, ker to ni res. Moraš precej garati, se odrekati in dajati na stran, saj nek kapital moraš imeti, da začneš. Potem je pa odvisno na tebi, kako dobro so usmerjene tvoje odločitve, da so pravilne, veliko je tudi sreče, ni vse v pameti. Včasih gre za prave trenutke na pravem mestu in skupek vsega tega je uspeh.”

6. Kako to, da je trgovina v Celju in ne v Ljubljani?

Res je, da imamo tudi spletno trgovino, ampak ljudje se ljudje pripeljejo tudi h nam. Razdalje niso tako dolge in tudi sama sem se kot mamica vozila v Ljubljano po otroške stvari. Danes morda to poteka v obratni smeri, kar me zelo veseli, saj je Celje prelepo mesto. Če na ta način privabimo še koga, super! Starši se lahko pri nas udobno namestijo, previjejo otroka, se uredijo in v miru nakupujejo, potem pa še gredo na ogled mesta. Celje je dobro pozicionirano mesto.”

 

7. Kako si kot mlada mamica sama doživljala nakupovanje otroških izdelkov? Kaj te je presenetilo?

Ko sem prvič postala mamica, sem bila v veliki otroški trgovini dobesedno »prisiljena« v nakup nekih stvari, ki jih na koncu sploh nismo potrebovali. Kot mlada mamica sem v mestu pogrešala dojilnico, previjalnico in vesela sem, da se danes v Hajdi.si ustavi veliko mamic, ki tukaj nič ne kupijo, ampak pridejo na kavico, pogovor ali si pogrejejo mleko. Pri nas se vedno dogaja nekaj veselega, saj je to živ prostor, namenjen druženju, ne samo nakupovanju.  Izdelki v naši trgovini so vsi šli skozi moje roke in so morali upravičiti praktičen in estetski vidik za dostopno ceno.

Z vsako mamico se je torej najprej potrebno pogovoriti, da se izve, kaj si želi, kakšne so njene potrebe in pričakovanja, da ji lahko kvalitetno svetuješ. Pri  nas ni primerov, ko bi mamice nekaj kupile in tega ne bi uporabljale, ker vedno gledamo na to, da je zadeva uporabna, kvalitetna in še malček izgleda “kjut”. Od mamice za mamice, nikakor  pa niso izključeni očki. V trgovini kmalu dobijo hladilnik s Heinikeni, sicer pa že imamo kotiček za očke, za čas, ko mamice nakupujejo.”

8. Kako se lahko mamice pri nakupovanju izdelkov za otroka prepričajo, da je nekaj dobro? Katerim parametrom pri umeščanju izdelkov v trgovino slediš ti?

“Pri meni se je osebno velikokrat izkazalo, da sem želela kaj privarčevati, potem pa sem ugotovila, da nimam toliko denarja, da kupujem poceni stvari. Če kupiš kvaliteto, kupiš enkrat in to lahko uporabljaš dlje časa in se ti povrne z denarjem. Če pa moreš neko stvar kupiti večkrat, jo na koncu preplačaš bolj kot če bi kupil en kvaliteten proizvod. To je dejstvo. Ključen proizvod je voziček.  V uporabi je tri leta in mora biti kvaliteten, da mamicam olajša življenje, ne oteži. Pomembna je tudi previjalna torba. Pri nas jih kupujejo tudi odvetnice in sodnice, saj lahko v torbo  spravijo računalnik in nudi odlično organiziranost za beležke in zapiske. Te torbe lahko nosijo še kasneje, tudi ko v njih ni več pleničk, saj so modne. Seveda so tu še varnost, praktičnost in eko materiali.”

9. Včasih se ženske po porodu ne počutijo dobro v svoji koži, včasih je celo veljalo pravilo, da ženska po porodu ni več tako »in«…

“Toliko seksi mamic kot jih vidim danes na ulici, jih že dolgo prej nisem! Meni je užitek, ko vidim modne mamice, ki znajo urediti sebe in svoje malčke! Včasih smo kot otroci vsi hodili v rumenih Bata škornjih in žametnih hlačah. Danes so modni izdelki  kot nekakšni sladkorčki za naše duše. Dojenčki so že sami po sebi ljubki, če pa jih še malce uredimo in »zglancamo,« je to kot jagoda na tortico. Sama verjamem, da se s takšnimi sladkorčki mamice boljše počutimo v svoji koži. To je glavni namen.”

 

10. Kdo ti pomaga pri planih B, ko plan A ne učinkuje?

“Sem realist in vedno pogledam vse vidike, tako negativne kot pozitivne. Nikoli me ne morejo ujeti nepripravljene, saj vedno premislim vse scenarije in nadaljnje poteze, ki lahko sledijo. Igram šah, saj si tako vedno korak pred drugimi in te ne morejo nikoli ujeti nepripravljene. Pomembna je organizacija in premišljena pot glede na scenarije, ki se lahko odvijejo, da potem nisi zmeden. Če plan A ne gre, zaviješ desno ali levo in prideš na cilj. Nikoli ne smeš obupati, če v nekaj verjameš, bo že nekako uspelo! Go with the flow!”

11. Je dobra organiziranost pri tako razgibanem življenju mamice mit? Gre bolj za improviziranje?  

Pri nas doma je vse natempirano na minuto, o kronični utrujenosti, ki je integrirana v mojo osebnost, kot verjetno del vsake mame, raje ne bi (smeh). Kar naporno je imeti enega otroka za drugim, s tako malo razliko. Soočaš se z vrtčevskimi težavami, boleznimi na eni, in delom na drugi strani.”

 12. Je to pri svojem podjetju sploh možno ločiti delo od doma?

 “Striktno se držim pravila, da ko delam, delam, in sem stoodstotno predana svojemu delu, ko pa sem z otroci, dam telefon in računalnik na stran in takrat mene ni. Takrat sem mama in se posvetim otrokom v popolnosti. Če to dvoje mešaš, lahko hitro izgubiš svojo družino in vrednote. Noben poklic ni toliko vreden, da to izgubiš. Trudim se biti najboljša mamica in sodelavka s svojo ekipo. Najbolj me veseli, ko mi sodelavci rečejo, da komaj čakajo ponedeljek, da se spet vidimo in dosežemo nove cilje. Ta energija in odnos sta mi noro pomembna in ju bom negovala. Priznam, včasih je naporno, ampak me super mame vse zmoremo!”

 

 13. Nekoč si dejala, da je od tebe sebično, da imaš svojo podjetniško kariero….Zakaj se mame še soočajo s tolikšno mero krivde, ko naredijo nekaj zase?

“To je morda intuicija, ne vem, ali je to povezano s hormoni. Občutek krivde nas žensk ne bo nikoli minil. Tudi mene ne mine in se smatram za zelo moderno mamo (smeh). Čisto uredu je, da je prisoten, ampak ga moraš znati obvladovati in ohraniti to lastno sebičnost do svojih ambicij. Če sama nisem srečna, kako bodo moji otroci in mož? Zelo pomembno je, da počneš nekaj zase! Mamice velikokrat pozabimo nase in pademo v začarani krog, kar pa ni prav.

Najbolj sem žalostna, ko vidim ženske, ki so pod pritiski v službah. Žensko že v službi »ubijejo«, potem sledijo še gospodinjska opravila, družina in obveznosti. V primeru, da imajo ob sebi moža, ki jim ne omogoča podpore, so ženske razpete na vse te dele in to ni prav.

Spodbujam vse mamice, da gredo z otroki ven, naj imajo svoje interese in počnejo nekaj zase. Vsi otroci so še zrasli, kljub temu, da večina staršev dela in niso ves čas  z otroki. Od mamic se ne pričakuje, da so 24 ur na dan skupaj z otroki, saj tako tudi ne bodo toliko samostojni, se vklopili v družbo in se znali prilagajati. Moji otroci so šli z enim letom v vrtec, da dobijo sociološko okolje in se znajdejo kot sem se tudi sama pri njihovih letih.”

 14. So mlade podjetniške mamice bolj podvržene očitkom s strani družbe kot mladi očetje? Je to še prisotno?

“Jaz se s tem nisem nikoli obremenjevala.  Sama nosim srajco in krilo in če imajo drugi s tem problem, je to njihova težava. Dobro vem, kako opravim svoje delo in koliko v to vložim. Smo v 21. stoletju. Zdi se mi, da smo že zelo izenačeni. Ženske prav tako služimo denar in isto plačujemo račune in ni nič čudno, če moški prime za sesalec. Te stroge ločenosti ne razumem. Moj mož z veseljem kdaj tudi kaj skuha, jaz pa kaj »pošraufam« (smeh).”

 

15. Zadovoljna mama je torej res najboljša mama. Kako pa odklopiš in poskrbiš zase?

“Moj odklop je ta trgovina. Če ne bi imela tega dela, ne vem kako bi funkcionirala. Včasih doma pogrešam svoje sodelavce, delovno dogajanje, raziskovanje izdelkov in stike s skandinavskimi dobavitelji, saj obožujem Skandinavijo.

 16. Ti je bilo kdaj žal, da si tvegala?

“Sama sem imela redno službo, reden prihodek, sodelavce ter občutek varnosti, čeprav danes nobena služba ni več varna. Bala sem se te negotovosti, da grem na samostojno pot, da bom odvisna sama od sebe. Mož je tu odigral zelo pomembno vlogo, saj me je na podpiral, da sem se počutila varno. Počutila sem se kot bi mi zopet zrasla krila in bi poletela!”

 

 17. Zdiš se neverjetno srečna in izpolnjena.

“Tudi sama imam vzpone in padce in se moram včasih za pet minut zapreti v temo, zadihati in spustiti kakšno solzo, ampak to so ventili, ki jih je treba vsake toliko odpreti in si potem spet okej, »gremo naši, naprej«!

Nasmešek na obrazu pričara srečna družina in najin odnos z možem, ki je odličen. Nikoli si nisem mislila, da bom ujela takšen krasen »match« in hecno je, da enajst let mlajši od mene. Še po tem sem moderna mama! (smeh) Ko sem bila prvič na obisku pri njegovi mami, mi je povedala, da je imel kot majhen fant nalepljen plakat od Hajdi v sobi in da je bila Hajdi njegova velika ljubezen. Baje je mož celo izjavil, da se bo z mano poročil! In se je res zgodilo. Njemu je bilo nerodno, jaz sem se pa še bolj zaljubila.”

 

18. So slovenske mamice napredne in odzivne na kupovanje preko spleta?

“Slovenci zelo veliko nakupujemo preko spleta in ta trend je pri nas že zelo prisoten. Tudi pri nas se dobro informiramo in ljudje opazijo razliko med resno spletno trgovino in zavajanjem. Res pa je, da je nekatere izdelke boljše videti v živo (vozički ali pohištvo, ki so tudi višjega cenovnega razreda). Nočemo, da starši kupijo krasen voziček, potem pa ga ne moremo spraviti v avto. To so takšne anomalije, ki se dogajajo. Ne moreš mamici prodati 12-kilogramskega vozička, ona pa nima dvigala v bloku. To je razlog, zakaj je ta oseben pogovor in pristop tako pomemben.”

 

19. Tvoj iskren nasvet mamicam, ki bi se rade odpravile na podjetniško pot?

“Danes je toliko kanalov, če imaš idejo in občutek za estetiko, se v to podaj, da se ne boš kasneje spraševal, »kaj bi, če bi«. Ta vprašanja mi gredo v življenju najbolj na živce. Včasih pač moraš imeti »jajca« ali pa »jajčnike« in iti za to notranjo silo, ki te v življenju vleče. Včasih ta notranji glas zanemarjamo in ostanemo nekje v ozadju, neizpolnjeni in nezadovoljni. Nekatere stvari se v življenju ne bodo odvile kot smo si jih zamislili, a vse je za nekaj prav, to je tok življenja. Vse se zgodi z nekim namenom. Ta mami intuicija se vedno izkaže kot prava!”

 

Ja, Hajdi je supermama,  iskrena in pristna. S svojim uspehom premika zastavljene meje. Za še več pozitivnih misli, lahko Hajdi spremljate na njeni spletni trgovini, Facebooku, Instagramu in njenem blogu za mamice! Najbolj pa bo vesela, če se v Celju pri njej oglasite kar na kavici in udarite en ženski čvek!

Vir fotografij: Style.Over.Net

 


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam