fbpx

Celulit

Nega telesa

Kaj vzpodbuja nastanek celulita? Kako omilimo celulit ali preprečimo nastajanje?

Kaj je celulit?

dreamstimefree_497425Celulae pomeni celica, itis pa je končnica, ki pomeni vnetje. Celulitis pomeni torej vnetje celice ( zaradi bakterijske infekcije) in ga ne smemo zamenjevati za nadležno pomarančno kožo – celulit, nad katerim se pritožuje kar 80% žensk.

Celulit ni bolezen ampak lepotna napaka, ki najbolj prizadene boke, stegna, zadnjico in vse predele telesa, kjer so akumulirane maščobe.Celulit ni le pojav modernega časa, se pa z njim dandanes, ko je tako pomembno biti “lep” veliko bolj ubadamo. V strokovnih literaturah ga zasledimo že v francoski medicinski literaturi iz 19. stoletja.

Nadloga se lahko pojavi v različnih življenskih obdobjih in ne izbira med suhimi in debelimi, izbira pa med moškimi in ženskami in na žalost je izbrala prav nas – ženske.

Možnosti, da omilimo to nadlogo je veliko (pravilno prehranjevanje, telovadba, ustrezna dieta, veliko tekočine, kreme in obloge iz alg, masaža, elektrostimulacija, limfna drenaža, ledena, blatna kopel) pomembni pa so tudi čas, disciplina in vztrajanje.

Druga možnost pa je, da na široko odpremo svojo denarnico in se odpravimo kar do plastičnega kirurga.

Liposukcija je operativni poseg pri kateri kirurg s posebno oblikovanim, tankim instrumentom, ki ga uvede v nekaj milimetrov dolgo kožno zarezo, fizično prekine vezivne niti in po potrebi izsesa odvečno maščobo.

Približno 4 -6 tednov po posegu operiranega dela telesa ne smemo izpostavljati soncu, zato se je potrebno za operativni poseg odločiti vsaj dva meseca pred odhodom na počitnice.

Endermologija je še eden od hitrih načinov odpravljanja celulita. To ni kirurška metoda, saj jo navadno izvajajo fizioterapevti. Gre za postopno raztegovanje vezivnih niti med maščobnimi celicami v podkožju brez operacije. ta metoda je primerna predvsem za blage, začetne oblike celulita.

Zakaj moški nimajo celulita?

Moški imajo bolj debelo, čvrsto, elastično kožo kot ženske, zato pri njih ne opazimo neravnin v podkožju.

Tudi struktura moškega in ženskega podkožja sta različna. Moški večinoma nimajo celulita, ker se moško in žensko vezno tkivo med seboj razlikujeta. Oporne kolagenske niti moškega tkiva so med seboj trdno prepletene in manj raztegljive kot pri ženskah, zato se maščoba pri moških bolj enakomerno porazdeli in ne povzroča celulita. 

S tabletami, kremami, aparati nad celulit

Na trgu se pojavljajo številna sredstva v obliki tablet ali krem, ki čudežno odpravljajo celulit. Če bi bil njihov učinek res takšen kot proizvajalci obljubljajo, vrste za operativni poseg ne bi bile vedno večje.

Kljub temu ne smemo zanemariti učinka, ki ga povzroči vtiranje kakršnekoli kreme v kožo. Z vtiranjem namreč dosežemo boljšo prekrvavitev – primerno vlažnost kože.
Še boljši način je kombinacija kreme in masaže s katero spodbudimo cirkuliranje tekočine, ki se nato izloči iz telesa. Masira nas lahko partner, maser ali pa si za to omislimo masažni aparat.

Kaj vzpodbuja nastanek celulita?

Celulit je večinoma posledica nezdravega prehranjevanja, premalo gibanja, preveč sedenja, sedenja s prekrižanimi nogami, pretesna oblačila, ki onemogočajo pravilno cirkulacijo krvi in dolgoročno slabi kapilare.
Pomemben dejavnik pri nastajanju celulita je tudi kajenje.

Kako omilimo celulit ali preprečimo nastajanje?

Možnosti je veliko, treba je biti le vstrajen. Poleg ustrezne prehrane je pomembna tudi sprostitev, pravilno dihanje in rekreacija. Začnete lahko že kar z jutrom. Najprej se dobro prtegnite in stopite pod tuš. Tuširanje vedno zaključite z hladno vodo, ki požene kri po telesu in napne kožo. Z brisačo si nato dobro zdrgnite telo na predelih, kjer imate celulit. Telo namažite z kremo, po možnosti za odpravo celulita ( s tem boste pospešili krvni in limfni obtok, ki iz telesa odnašata odpadne snovi. Uredite se.
Ko stopite na svež zrak globoko zadihajte in se naužite novega zraka, ki bo vašemu telesu prinesel kisik, okrepil pljuča in umiril živčni sistem.

Zelo koristno je, če hodite v službo peš in tako hojo zamenjate z jutranjo telovadbo. Med hojo ne pozabite na pravilno držo. Pri pravilni drži mišice delujejo veliko bolje in tako učinkovito pomagajo krvnemu in limfnemu sistemu.
Kadar vaše delo zahteva veliko sedenja ali mirovanja, se večkrat sprehodite. Če sedite ne imejte prekrižanih nog in sedite zravnano. Kadar ste žejni spijte kozarec vode. Voda posuši žejo in čisti telo odpadnih snovi.
Uživajte veliko sadja in zelenjave, kdaj si privoščite pravo masažo ali obisk v savni.


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam