fbpx

Botulin – strup s koristnimi učinki

Nega telesa

Pogovor: Aleš Leskovšek, plastični kirurg      Ob estetski kirurgiji se botoks vse bolj uporablja tudi kot dodatno zdravljenje pri fizioterapiji za zmanjšanje spastičnosti roke po možganski kapi, za zdravljenje spastičnosti pri otroški paralizi in zdravljenje…

Pogovor: Aleš Leskovšek, plastični kirurg
    
Ob estetski kirurgiji se botoks vse bolj uporablja tudi kot dodatno zdravljenje pri fizioterapiji za zmanjšanje spastičnosti roke po možganski kapi, za zdravljenje spastičnosti pri otroški paralizi in zdravljenje drugih mišičnih krčev.

torek, 07.08.2007
Tekst: Biserka Marolt Meden

Botoks je najbolj znano komercialno ime za strup botulin A, ki ga proizvajajo bakterije Clostridium botulinum. To bakterijo je prvič izoliral belgijski znanstvenik Emile van Ermengem daljnega leta 1895 v soljeni šunki, ki so jo po nekem pogrebu jedli glasbeniki in vsi zboleli.

Botoks blokira živčne impulze drobnih mišic na obrazu. Mišice se sproščajo in koža postane gladka in brez gub. Vbrizgavanje botoksa je enostaven, varen in neboleč poseg. Dva do sedem dni po vbrizgavanju so vidni učinki, ki začnejo po treh mesecih upadati in po približno šestih mesecih se delovanje mišic povrne v prvotno stanje.

V času druge svetovne vojne je ameriška vojska raziskovala možnost uporabe botulina kot kemijskega orožja. Menda je imela iraška vojska v osemdesetih in devetdesetih letih prejšnjega stoletja zaloge tega strupa, ki so ga imeli pripravljenega za biološko orožje. Smrt zaradi botulizma je namreč počasna in mučna: mišice ohromijo in pojavijo se motnje osrednjega in perifernega živčevja. Sledi paraliza. Na koncu bolnik ne more več dihati, ker mu odpovejo pljuča in nastopi smrt. V ZDA še danes beležijo smrti zaradi botulizma, v Sloveniji pa menda že dolgo nihče ni umrl zaradi tega. V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja je učinke botulina preučeval oftalmolog dr. Alan Scott. Kanadska zdravnika oftalmologinja Jean in dermatolog Alastair Carruthers sta s pomočjo botulina začela zdraviti očesne tike. Sledila je uporaba botulina v nevrofiziologiji, kjer so z njegovo pomočjo blažili mišične krče.

Danes dermatologi in plastični ter lepotni kirurgi očiščeno obliko tega strupa botulina množično uporabljajo, a v tako majhnih količinah, da nikakor ne more povzročiti botulizma. Možne pa so druge posledice zaradi nepravilne uporabe botoksa.

V ZDA so ugotovili, da se je uporaba nevrotoksina botulina od leta 1997 do danes povečala kar za 2446 odstotkov. Botulin je postal v ZDA najbolj popularen po letu 2001, ko je bilo uradno potrjeno, da se z njegovo pomočjo enostavno začasno odpravi gubice med obrvmi.

Znana filmska režiserja Martin Scorcese in Baz Luhrmann sta ogorčena zaradi množične uporabe botulina pri filmskih igralkah, ker so njihovi obraz nesposobni izraziti čustva, saj botulin ne samo zgladi gube, ampak tudi onemogoči mrščenje oziroma pristno mimiko obraza.

Dermatolog dr. Michael Kane pa opozarja na pretirano uporabo botulina, ki pripelje do pojava specifičnih gub okoli nosa, ki jim pravi “zajčje gube”. Če je večji del obraznih mišic paraliziran zaradi botoksa, se bolj aktivirajo mišice ob nosu in oseba postane podobna zajcu.

O uporabi botulina v plastični kirurgiji smo se pogovarjali z Alešem Leskovškom, dr. med., specialistom plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije.

Lahko rečemo, da je tudi v Sloveniji uporaba botulina že zelo pogosta?

Vedno bolj, ker ga uporabljamo kot dodatno zdravljenje pri fizioterapiji za zmanjšanje spastičnosti roke pri odraslih po možganski kapi, za zdravljenje spastičnosti pri otroški paralizi in zdravljenje drugih mišičnih krčev. Učinkovit pa je tudi pri odstranjevanju gub, kot tudi za preprečevanje potenja. Botulin je ob primerni uporabi zelo varen in enostaven pripomoček, ki se razgradi v telesu in ne pušča nobenih škodljivih posledic. Za aplikacijo botulina ni potrebna anestezija, saj poseg ni boleč. Tovrstne terapije se zato vse pogosteje poslužujejo ženske in tudi moški. Uporaba botulina ni primerna za nosečnice, alergike in ljudi, ki imajo težave z dihanjem. Zato je pred terapijo vsekakor potreben posvet z zdravnikom.

Se lahko zgodi, da mišica, v katero ste vbrizgali botoks, trajno izgubi zmožnost krčenja?

Ob pravilni uporabi botulina ne beležimo nobenih neprijetnih stranskih učinkov oziroma posledic. Ob večkratni uporabi botulina se lahko zgodi edino to, da se organizem navadi, ker mišice ne delajo, in se odvadijo krčenja in je zato učinek ponovne aplikacije botulina bolj dolgotrajen. Ob nepravilnem injiciranju pa lahko začasno ohromi napačna mišica in se bolnik ne more smejati, tako kot se je, ali pa se mu povesi veka in podobno. Vendar so to začasne neprijetnosti, ki minejo in ne puščajo trajnih posledic. Zato bolnika pred terapijo dobro pregledamo in smo pri aplikaciji izjemno previdni.

Kolikokrat lahko ponovite poseg oziroma terapijo na istem delu telesa?

Uporaba ni omejena. Po prenehanju terapije z botulinom bo sprostitveni učinek na mišice popolnoma popustil in gibanje mišic se bo povrnilo v stanje pred zdravljenjem.

Se vam zdi to najboljša metoda za glajenje gub?

Gube lahko gladimo na več načinov. Izbira je odvisna od vrste gub, vzroka nastanka in mesta, kjer so nastale. Z botulinom gladimo gube, povzročene s krčenjem mimičnih mišic. Na primer med obrvmi, na korenu nosu, na čelu, okoli oči, včasih tudi okoli ust. Učinek botulina izzveni v štirih do šestih mesecih. Gube lahko gladimo tudi s polnili, ko v kožo ali podkožje vbrizgamo posebne preparate (gel, kolagen, hialuronsko kislino, maščobo itd.), ki predstavljajo začasen ali trajen vložek za popravke na obrazu. Res pa je, da poseg z botulinom traja malo časa, naredimo ga brez anestezije in po posegu skorajda ni vidnih znakov aplikacije in ni potrebna bolniška odsotnost.

Konec prekomernega potenja

Terapija z botulinom se je izkazala kot uspešna pri preprečevanju prekomernega potenja. Botulin lahko vbrizgajo tako v predel pod pazduhe ali v dlani ali v stopala. Posamezniki imajo namreč težave zaradi prekomernega potenja na posameznih delih telesa. Botulin je treba v teh primerih vbrizgati v vsak kvadratni centimeter kože (pod pazduho, v dlani ali v stopala), kar pomeni kar veliko število injekcij v eno dlan oziroma stopalo. Ker so dlani zelo občutljive, je menda terapija precej neprijetna in tisti, ki imajo nizek prag za bolečine, zahtevajo tudi lokalno anestezijo. Žal pa je tudi v teh primerih učinkovanje omejeno na največ šest mesecev in je treba terapijo potem ponoviti. Tovrstno terapijo izvajajo tako dermatologi kot tudi plastični kirurgi. Poslužujejo pa se je tudi športniki, ki jih močno potenje dlani ovira pri športnem udejstvovanju.

http://www.dnevnik.si


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam