fbpx

Dezodoranti

Nega telesa

Da nas ali drugih ne bi presenetil neprijeten vonj, v poletnih dneh svoje podpazduhe napadamo z različnimi dezodoranti. Preberite, kako delujejo, da boste laže izbrali sebi primernega.   Antiperspirant ali dezodorant? Izraz dezodorant navadno uporabljamo…

Da nas ali drugih ne bi presenetil neprijeten vonj, v poletnih dneh svoje podpazduhe napadamo z različnimi dezodoranti. Preberite, kako delujejo, da boste laže izbrali sebi primernega.
 

Antiperspirant ali dezodorant?
Izraz dezodorant navadno uporabljamo kot skupni izraz za vse oblike dezodorantskih izdelkov, pa naj gre za pršilo, stik, roll-on ali antiperspirant. Običajni dezodoranti, tako alkoholni kot tisti brez alkohola, nevtralizirajo neprijeten vonj, dezodoranti antiperspiranti pa preprečujejo znojenje, ker zožujejo žleze lojnice. Najpogosteje vsebujejo raztopine aluminijevih soli, ki delujejo tako, da zmanjšajo prepustnost površine kože. Raba antiperspiranta je primerna na mestih, kjer se močno znojite, predvsem ponoči, ko so žleze znojnice manj dejavne. Na začetku jih je treba nanašati vsakih 24 do 48 ur. Čez čas, ko se stanje izboljša, lahko med posameznimi nanosi mine več dni ali celo tednov. Pomembno je vedeti, da podpazduh ne smete depilirati 24 ur pred nanosom ali po njem.

Navadni dezodoranti ne preprečujejo znojenja, ampak delujejo tako, da bodisi prekrijejo telesni vonj bodisi zmanjšajo število bakterij (delujejo protibakterijsko), ki živijo na površini kože, vendar pri tem niso škodljivi. Dezodoranti, ki delujejo proti bakterijam, vsebujejo aluminijeve ali cinkove spojine, drugi izopropilni alkohol ali močno odišavljena naravna olja, denimo iz žajblja ali limonine trave.

viva.si


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam