fbpx

Sončna svetloba – pisani spekter žarkov.

Nega telesa

Sončna svetloba je energija, ki jo oddajajo žarki različnih valovnih dolžin. Pri tem ločimo ultravijolične žarke (UV-svetloba), vidno svetlobo in tople infrardeče žarke (IR-svetloba). UV-svetlobo delimo na žarke tipov UV-A, UV-B in UV-C. Nevarne UV-C…

Sončna svetloba je energija, ki jo oddajajo žarki različnih valovnih dolžin. Pri tem ločimo ultravijolične žarke (UV-svetloba), vidno svetlobo in tople infrardeče žarke (IR-svetloba). UV-svetlobo delimo na žarke tipov UV-A, UV-B in UV-C. Nevarne UV-C žarke vsrka atmosfera in ne dosežejo površine zemlje. Sestava in moč žarkov UV-A in UV-B nista vedno enaki in sta odvisni tudi od dnevnega in letnega časa, onesnaženosti zraka, zemljepisne širine položaja, moči odboja žarkov (sneg, voda …).

 

Koža, osnova za dobro počutje in videz.
Koža je največji regulacijski in varovalni organ v našem telesu. Prek kože stopamo ne samo v telesni, ampak tudi v duševni stik z okoljem. Pri dobrem razpoloženju se počutimo dobesedno “dobro v svoji koži”.
Medtem, ko je v prejšnjih stoletjih bledica veljala za odlično, je v današnjih časih naravna porjavelost telesa znamenje športnosti, atraktivnosti in zdravja. Zunanji videz pomeni vedno več ljudem izraz osebnega in življenjskega stila. Privlačno porjavela polt povečuje moč izžarevanja. Tako v poklicu kot v prostem času je človek zaradi nje enostavno bolje sprejet.  

Porjavelost, naravna zaščita pred soncem.
Porjavelost v osnovi ni nič drugega kot obramba telesa pred sončnimi žarki. Žarki UV-B spodbudijo posebne površinske celice v koži (melanocite), da močneje tvorijo bele melaninske pigmente. Ti na poti v zgornje sloje kože porjavijo zaradi žarkov UV-A in kisika v krvi (indirektna pigmentacija). Če je koža že pigmentirana, takoj porjavi zaradi UV-A-žarkov (direktna pigmentacija). Pri zaščiti pred soncem imajo nadaljnjo vlogo UV-B žarki. Povzročajo nastajanje tako imenovanih “svetlobnih žuljev”, zadebelin na koži. Če sta oba ukrepa za zaščito pred soncem (pigmentacija in svetlobni žulji) optimalno izpolnjena, se lahko doseže tudi do 40-kratna zaščita pred soncem. pri umetnem sončenju v solariju potekajo enaki procesi kot pri naravnem sončenju. Sončenje v solariju je torej dobra priprava za dopust na sončnih poljanah ali v gorah…

 

www.savna.com


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam