Ideja za sladki zajtrk: Palačinke s kavo in čokolado

17. julij 2025

Ideja za sladki zajtrk: Palačinke s kavo in čokolado

17. julij 2025
Foto: Instagram @ayecooks
Ideja za sladki zajtrk: Palačinke s kavo in čokolado

Ideja za sladki zajtrk: Palačinke s kavo in čokolado

17. julij 2025
Foto: Instagram @savory_twist1

Če obožujete kavo, čokolado in sladke pregrehe, smo za vas našli popoln recept, ki združuje vse troje.

Tu je recept za mehke palačinke z bogatim, sočnim čokoladnim okusom, polnjene s puhasto kavno smetano in prelite z vročo čokoladno omako. Ta recept združuje klasične palačinke s prefinjenim okusom kave, zato je idealen za posebne zajtrke, sladke popoldneve in čudovite večere.

Vsak grižljaj se bo stopil v vaših ustih in vas razvajal z nežnim ravnovesjem med sladkobo in aromatično noto kave. Priprava je enostavnejša, kot si mislite – pripravite ponev in pustite, da omamne dišave napolnijo vašo kuhinjo.

palačinke s čokolado in kavo
Foto: Instagram @ayecooks

Sestavine:

  • 1 skodelica moke
  • 2 žlici kakava v prahu
  • 1 žlica instant kave
  • 2 čajni žlički sladkorja
  • 1/2 čajne žličke soli
  • 3 jajca
  • 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta
  • 1 skodelica mleka
  • 2 žlici masla
  • 1 ¾ skodelice sladke smetane za stepanje
  • 1/4 skodelice sladkorja v prahu
  • ¾ skodelice temne čokolade
  • 1 skodelica sladke smetane za stepanje
  • 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta
palačinke s čokolado in kavo
Foto: Instagram @bluetokaicoffee

Postopek priprave:

  1. V veliki skledi zmešajte moko, kakav v prahu, 1 žlico instant kave, sladkor in sol; dobro premešajte. V ločeni srednje veliki skledi stepite jajca. Jajcem dodajte 1 čajno žličko vaniljevega ekstrakta, mleko in ½ skodelice hladne vode; dobro stepite.
  2. Jajčno zmes vlijte v skledo s suhimi sestavinami in mešajte, dokler ni gladko. Testo postavite v hladilnik za vsaj 30 minut.
  3. Priprava kavne kreme: V veliki skledi zmešajte 1 ¾ skodelice sladke smetane, sladkor v prahu in 1 čajno žličko instant kave. Mešajte 1-2 minuti, dokler zmes ni gladka in puhasta. Smetano postavite v hladilnik, dokler je ne potrebujete.
  4. Pripravite čokoladno omako: V toplotno odporno skledo dodajte koščke temne čokolade. V majhno skledo vlijte 1 skodelico sladke smetane ali stepene smetane in segrevajte v mikrovalovni pečici v 15-sekundnih intervalih, dokler ni vroča, vendar ne zavre.
  5. Vročo smetano prelijte čez čokolado, dodajte 1 čajno žličko vaniljevega ekstrakta in mešajte z vilicami, dokler se čokolada ne stopi in omaka ne postane gladka. Postavite na stran.
  6. Pripravite palačinke: V ponvi za palačinke (ali veliki, plitvi ponvi) na srednje močnem ognju stopite malo masla. Ko maslo začne cvrčati, v ponev dodajte približno ¼ skodelice testa in hitro premešajte ponev, da se površina prekrije.
  7. Palačinko pecite 1-2 minuti, nato jo obrnite z lopatico. Drugo stran pecite še 30-60 sekund. Palačinko preložite na krožnik in ponovite s preostalim testom.
  8. Na polovico vsake palačinke dajte žlico kavne smetane in jo prelijte s čokoladno omako, nato pa palačinke prepognite. Prelijte z dodatno čokoladno omako in takoj postrezite.

Avtor
Piše

Julija Jesenovec

Style.Več novic