Tu je recept za mehke palačinke z bogatim, sočnim čokoladnim okusom, polnjene s puhasto kavno smetano in prelite z vročo čokoladno omako. Ta recept združuje klasične palačinke s prefinjenim okusom kave, zato je idealen za posebne zajtrke, sladke popoldneve in čudovite večere.
Vsak grižljaj se bo stopil v vaših ustih in vas razvajal z nežnim ravnovesjem med sladkobo in aromatično noto kave. Priprava je enostavnejša, kot si mislite – pripravite ponev in pustite, da omamne dišave napolnijo vašo kuhinjo.

Sestavine:
- 1 skodelica moke
- 2 žlici kakava v prahu
- 1 žlica instant kave
- 2 čajni žlički sladkorja
- 1/2 čajne žličke soli
- 3 jajca
- 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta
- 1 skodelica mleka
- 2 žlici masla
- 1 ¾ skodelice sladke smetane za stepanje
- 1/4 skodelice sladkorja v prahu
- ¾ skodelice temne čokolade
- 1 skodelica sladke smetane za stepanje
- 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta

Postopek priprave:
- V veliki skledi zmešajte moko, kakav v prahu, 1 žlico instant kave, sladkor in sol; dobro premešajte. V ločeni srednje veliki skledi stepite jajca. Jajcem dodajte 1 čajno žličko vaniljevega ekstrakta, mleko in ½ skodelice hladne vode; dobro stepite.
- Jajčno zmes vlijte v skledo s suhimi sestavinami in mešajte, dokler ni gladko. Testo postavite v hladilnik za vsaj 30 minut.
- Priprava kavne kreme: V veliki skledi zmešajte 1 ¾ skodelice sladke smetane, sladkor v prahu in 1 čajno žličko instant kave. Mešajte 1-2 minuti, dokler zmes ni gladka in puhasta. Smetano postavite v hladilnik, dokler je ne potrebujete.
- Pripravite čokoladno omako: V toplotno odporno skledo dodajte koščke temne čokolade. V majhno skledo vlijte 1 skodelico sladke smetane ali stepene smetane in segrevajte v mikrovalovni pečici v 15-sekundnih intervalih, dokler ni vroča, vendar ne zavre.
- Vročo smetano prelijte čez čokolado, dodajte 1 čajno žličko vaniljevega ekstrakta in mešajte z vilicami, dokler se čokolada ne stopi in omaka ne postane gladka. Postavite na stran.
- Pripravite palačinke: V ponvi za palačinke (ali veliki, plitvi ponvi) na srednje močnem ognju stopite malo masla. Ko maslo začne cvrčati, v ponev dodajte približno ¼ skodelice testa in hitro premešajte ponev, da se površina prekrije.
- Palačinko pecite 1-2 minuti, nato jo obrnite z lopatico. Drugo stran pecite še 30-60 sekund. Palačinko preložite na krožnik in ponovite s preostalim testom.
- Na polovico vsake palačinke dajte žlico kavne smetane in jo prelijte s čokoladno omako, nato pa palačinke prepognite. Prelijte z dodatno čokoladno omako in takoj postrezite.
