fbpx

Ideje za sladke velikonočne dobrote

Lifestyle

Za praznike pokažite svoje kuharske spretnosti in pustite domišljiji prosto pot.
Ustvarite izvirne jedi, ki osvojijo oči in brbončice.

velika_noc_kolackiRecept za korenčkove velikonočne kolačke

Sestavine:

Za korenčkove kolačke:

  • 2 jajci
  • 100 g kristalnega sladkorja
  • 120 g moke
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • 1 ščepec cimeta
  • 1 ščepec soli
  • 200 g korenja
  • 50-80 g lešnikov (naribanih)
  • 100 ml rastlinskega olja

Za čokoladno kremo:

  • 200 g temne grenke čokolade
  • 200 g sladke smetane
  • velikonočni okraski (jajca, rožice itd. iz sladkorne glazure)

Priprava:

Za korenčkove velikonočne kolačke najprej olupimo korenje in ga na drobno naribamo. Jajca in sladkor penasto umešamo, da se volumen zmesi precej poveča.
Moki primešamo pecilni prašek in solimo. Zmes iz moke postopoma vmešamo v jajčno zmes, dodamo naribano korenje, cimet, naribane lešnike in olje.
Model za mafine položimo na pekač in ga napolnimo s papirnatimo skodelicami. Korenčkovo maso enakomerno razporedimo v skodelice. Pečemo pribl. 20-25 minut v pečici,ogreti na 180°. Nato počakamo, da se popolnoma ohladijo.
Medtem pripravimo čokoladno kremo za preliv. Temno čokolado nalomimo na koščke. Sladko smetano zavremo, odstavimo s štedilnika in ji primešamo čokoladne koščke. Čokoladno kremo ohladimo v hladilniku.
Ko so kolački in krema hladni, še enkrat na hitro z mešalnikom zmešamo kremo, da postane mazljiva in jo nadevamo v brizgalno vrečko z ožjim gladkim nastavkom. Kremo nanesemo na kolačke v obliki gnezda, na sredino pa položimo velikonočno jajce iz sladkorne glazure. Korenčkove velikonočne kolačke po želji okrasimo s sladkornimi rožicami, čokoladnimi kroglicami itd.

jajcni_namaz

Recept za jajčni namaz z baziliko in pinjolami

Sestavine:

  • 6 jajc
  • 150 g sira (Ricotta)
  • 1/2 šopka bazilike
  • 2 žlici pinjol
  • 50 ml olivnega olja
  • sol
  • poper
  • kanček belega vinskega kisa

Priprava:

Za jajčni namaz z baziliko in pinjolami zavremo vodo in vanjo damo jajca. Ko so jajca trdo kuhana, jih ohladimo v hladni vodi in narežemo na majhne koščke.
Pinjole prepražimo v ponvi brez olja dokler niso zlato rjave. Skupaj z baziliko in olivnim oljem jih zmečkamo v možnarju ali spiriramo s paličnim mešalnikom. Jajca zmešamo s sirom, baziliko in oljem ter začinimo s soljo, poprom in belim vinskim kisom.

jajcni_liker1

Velikonočni jajčni liker (za odrasle)

Sestavine:

  • 5 rumenjakov
  • 1 vanilijev strok (sredica)
  • 260 g sladkorja v prahu
  • 250 ml mleka
  • 200 ml sladke smetane
  • 200 ml vodke

Priprava:

Za velikonočni jajčni liker ločimo jajca. Penasto stepemo rumenjake s sladkorjem v prahu in sredico vailijevega stroka.
Dodamo mleko in stepeno smetano ter primešamo vodko.
Steklenice pred polnitvijo prekuhamo in dobro posušimo. Velikonočni jajčni liker prelijemo v steklenice ali ga takoj postrežemo.

jajckiKuhana jajčka

Jajčka samo skuhamo in jih po želji oblikujemo …

Foto: Pinterest


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam