Imate svojega otroka na sumu?

02. december 2021

Imate svojega otroka na sumu?

02. december 2021

Otroci pred svojimi starši pogosto skrivajo stvari, ker se bojijo, da jih bodo obsojali. Kako reagirati, če vam otrok skriva svojo istospolno usmerjenost?

Uporabnica Starševskega čveka se je pred kratkim obrnila na preostale uporabnike z pomoč. Na sumu ima, da je njena hči lezbijka: “Imela par razmerji v preteklosti šli v propad, imela z nekim fantom na koncu kr nek izgovor kot iz danes na jutri pa čist hladno pustila… z to kolegico pa je šla na morje, velikokrat je slikana z njo in slike z njo objavlja, velik sta skupaj, tudi za profilno je z njo na sliki, najbolj me je šokiralo pa to, da ima njeno sliko v okvirju in na omari zraven postelje,” je razložila.

Odprt odnos

Nekateri uporabniki so avtorici očitali, da če bi imela s svojo hčerko dovolj dober in odprt odnos, se sploh ne bi bilo potrebno spraševati. Ker pa je homoseksualnost še vedno tabu tema, se mnogi otroci lahko počutijo, kot da svojim staršem ne morejo zaupati svojih občutkov.

Tudi če je imela hči prej moške partnerje, ne pomeni, da ni istospolno usmerjena, mnogi se iščejo in spoznavajo leta. Simona Sanda, diplomirana psihologinja je za Vivo povedala, da gre za proces: “Mogoče je še v dilemah in še preizkuša svoje želje, potrebe, izkušnje. Ponavadi gre pri posamezniku za proces sprejemanja svoje spolne vloge in usmerjenosti in ne enkratno dejanje. Nekateri dolgo ne pridejo do spoznanja, kdo so, kaj si želijo.”

Povedati to staršem pa je še vedno eden izmed najtežjih korakov, saj nikoli ne vemo, kako bodo drugi reagirali. “Življenjske zgodbe mnogih istospolno usmerjenih nam povedo, kako je težko to resnico povedati svojim staršem in kako se je potem vse uredilo, ko so starši istospolnost priznali. V naši družbi še vedno veljajo predsodki okrog tega vprašanja. Predvsem se še vedno pojavlja stališče, da istospolnost ni normalna spolna usmerjenost, kar pa s strokovnega psihološkega stališča ni pravilna trditev,” je še dodala psihologinja.

Avtor: Profimedia

Okolje podpore

Če sumite, da je vaš otrok istospolno usmerjen, vendar vam tega še ni priznal, je pomembno, da doma ustvarite podpirajoč odnos. Psiholog Jesse Bering je za Scentific American povedal, da pogosto starši nezavedno že prej zatirajo znake istospolne usmerjenosti. “Teh znakov, ki se skrivajo, zaradi katerih namrščite obrvi ali jih skušate skriti, je veliko. Pogosto so osovraženi ali pa se jih sramujete, zato to prenesete tudi na svoje otroke.”

Ključno je, da vaš otrok ve, da ga podpirate, zato je pomembno, da ko pride do pogovora o istospolno usmerjenih okoli njega, zatrete ali obsodite kakršenkoli sovražni govor. Če bo vaš otrok dobil občutek, da obsojate istospolno usmerjene vpričo njega, se bo bal, da boste obsojali tudi njega. Če pride na televizijo igralec, ki se identificira kot del LGBTQ+ skupnosti, odreagirajte pozitivno in naklonjeno.

Marie, lezbijka, ki je njena mama na začetku ni sprejela, je za CBC svetovala: “Ustvarite sprejemajoče okolje okoli sebe. Namesto, da vprašate otroka če ima fanta ali punco, vprašajte z nevtralnimi zaimki. Vprašajte če ga kdo zanima ali pa ima nekoga pomembnega v svojem življenju.” Če odstranite predvidevanje, da so vsi na tem svetu heteroseksualni, se bo vaš otrok počutil bolj sproščeno.

Avtor: Profimedia

Veliko razumevanja

Simona Sanda razlaga: “V prvi vrsti potrebuje vaša hčerka razumevanje in sprejemanje od tistih, ki ji največ pomenijo, torej od družine in prijateljev. Mogoče si še ni povsem na jasnem, kako je z njeno spolno usmerjenostjo.” Ugotavljanje svoje spolne usmerjenosti, je tudi za vašega otroka težavno, zato je vaša reakcija ključnega pomena. Če se obnašate, kot da je to tudi vaša lastna tragedija, bo otroku še težje, ker se bo počutil, kot da vas je razočaral.

Marie dodaja: “Ne recite, da jo imate radi ‘ne glede na vse’, ker to predpostavi, da je z njo nekaj narobe. Povejte ji, da ste hvaležni, da vam dovolj zaupa in da jo imate radi, pika.”

Po vsej verjetnosti o istospolni usmerjenosti ne veste toliko kot vaš otrok, zato odprite z njim dialog o tem, kaj to pomeni. Nekaterim otrokom sicer ni udobno o tem govoriti s svojimi starši, zato vam bo pomagalo, če se izobrazite tudi sami in poiščete zunanje vire. “Moja mama je imela na začetku velike težave, ker ni čisto razumela, da to ne pomeni, da sem popolnoma drugačna oseba. Pogovor z drugimi LGBTQ+ ljudmi ji je zelo pomagal pri razumevanju tega,” je opisala svojo preteklost Marie.

Ne sprašujte, če gre le za fazo, vaš otrok ve, kdo ga privlači, tako kot vi. Če se vam je otrok odločil povedati, potem je v svojo usmerjenost že dokaj prepričan, zato v to ne dvomite. Če boste otroku dali občutek, da ga želite spremenite, je to lahko zelo škodljivo za njegovo samopodobo in vaš odnos. “Ne sprašujte, če je nekaj to povzročilo. Vaš otrok ni kar postal istospolno usmerjen, sploh pri ženskah je to pogosto, da jim ljudje rečejo, da še niso spoznale pravega moškega,” razlaga Marie.

Svetovala bi vam, da se s hčerko še pogovorita o tej temi. Poskušajte ji prisluhniti in jo razumeti. Če je še v dilemah, bo vaše razumevanje prispevalo k hitrejšemu spoznanju o tem, kakšna je dejansko njena spolna usmerjenost. Če bo sama želela, potem ima posvet pri strokovnjaku svoj namen, sicer pa ne,” še za konec svetuje psihologinja Sanda.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic