fbpx

Intervju z grafično oblikovalko Taro Drev, avtorico koleDAR-ja!

Lifestyle, Novice, Prva stran

Že veste, kaj boste ob novem letu obesili na steno?

Že veste, kaj boste ob novem letu obesili na steno? Mi bomo šli nazaj h koreninam in na steno obesili koleDAR …. Ne digitalnega, ne 3D ali gasilskega, pa tudi tistega iz mehanične delavnice ne … pravi pravcati koledar! Nastal je izpod rok Tare Drev, navdihujoče grafične oblikovalke, ki ne šteje dni v letu, saj raje živi, kreativnost pa ji pomaga jadrati med živahnimi dnevi.

Tare ne boste videli zdolgočasene, saj iz nje kar vrejeta ustvarjalnost in volja do življenja. Je topla, njeni odgovori pa so ravno tako pisani kot projekti, ki jih ustvarja. Ko naročiva metin čaj (njen najljubši) in makrone, se nekam dolgo obotavlja, ko že skoraj pomislim, da je neodločna, pa prisrčno izusti; “Tale logo kavarne bi pa malce popravila!” “Ja, kako bi pa ti to popravila,” jo vprašam…. In potem izusti noro dober koncept, ki ima toliko smisla, kot ga moje zadnje vprašanje več nima…To so ta prijateljstva, dragocena in pastelna! Ja, pastelna (beri dalje)!

Preberite si pogovor z grafično oblikovalko Taro Drev, za kanček igrivosti in ščepec modrosti!

1. Kako ti vidiš svet vsak dan? Hodita s kreativnostjo skupaj z roko v roki?

Tovrstni kreativni poklic se tako tesno povezuje z vsakdanjim življenjem, da je hoditi s kreativnostjo skupaj z roko v roki skorajda nemogoče. Biti grafična oblikovalka zame predstavlja nekaj več, mislim da  kar “način življenja”. Zame je lahko mimoidoča starka z baretko ogromna inspiracija. Ali pa odtis čevlja v zemlji … ali pa nadarjen glasbenik na Čopovi. Dokaj nenavadno, ampak bo kar držalo, da me prav tovrstne situacije največkrat navdihnejo in imajo name zelo velik vpliv.

Če smem – pred dnevi sem sedela v savni, strmela v tla in nepremično gledala v odtok. Navdušena ugotovim, da se na pokrovu odtoka prepletajo čudoviti abstraktni vzorci, ki so bili takoj inspiracija, ki jo kasneje po svoje prenesem na računalnik in tovrstne mini vzorce po navadi objavim na svoj Instagram, ki je zame odlična platforma oz. moodboard za izražanje.

2. Si ustvarjalka, ki naredi skoraj vse na en mah ali potrebuješ vmesne premore?

Vsekakor brez vmesnih premorov ne gre. So dnevi, ko moje misli in roke delajo neustavljivo, od jutra do večera, takrat velikokrat nastanejo izjemne ideje in občutek neverjetnega zadovoljstva, ki naredi dolg delavnik tako prijeten, da mi skorajda ni po godu, da se dan zaključuje. Pridejo pa tudi dnevi, ko iz svoje glave ne spravim kaj dosti. Takrat si rečem, da je okej, če moje kreativne misli potrebujejo trenutek oddiha, ker so bile prej dolgo časa aktivne in produktivne.

3. Kaj pa ustvarjalni mrk?

Dolgo sem prav zaradi “ustvarjalnega mrka” mislila, da nisem dovolj dobra oblikovalka, z dovolj dobrimi idejami. Pa sploh ni res. Zakaj bi kaznovala svoje kreativne misli z občutkom nesposobnosti, ko pa so prej mesece ali tedne marljivo delale? Mislim, da se prav vsi oblikovalci po svoje srečujemo z ustvarjalnim mrkom.

Odvisno od posameznika je samo, ali ti ustvarjalni mrk predstavi slab občutek, ki bo situacijo le še poslabšal ali pa ti predstavi novo priložnost, iz katere po navadi nastanejo najboljše ideje. Moje zdravilo za ustvarjalni mrk ali krajši premor je skoraj vedno sprehod v naravi. Tam moje misli nehote dobijo navdih in skujejo dobre ideje.

4. Kako je pričel nastajati koleDAR 2018? 

Všeč mi je, da se koledarji vračajo na naše stene. To je v sodobnih stanovanjih/hišah že skoraj “old school” zadeva, ampak jaz imam resnično rada “old school” zadeve, ki ponovno zaživijo. Mislim, da je koledar idealna vizualna komunikacija, ki ubije dve muhi na en mah – ponuja organiziran pregled nad dnevi v tednu ter obenem služi kot dekorativni element.

Projekt koleDAR je zasnovan s skrbno ilustriranimi vzorci sadja za katerega zagotovo velja, da v svojem razvoju potrebuje ne samo sonce, marveč tudi trenutke dežja, da dozori v sočno obarvan in dozorel sadež. Uživam pri ustvarjanju nepravilnih oblik, ki jih kasneje sestavim v vizualno učinkovito celoto. Dobrodošli, da vas koledar opomni, da je prav vsak mesec nov dar. Vabljeni, da kaj več o tem poizveste tukaj.

koleDAR 2017/2018

5. V grafičnem oblikovanju prisegaš na sanjske, pastelne tone … Se stil tvojega oblikovanja odraža tudi v tvojem osebnem stilu?

Pri ustvarjanju osebnih grafičnih projektov je to zagotovo res. Pastelni toni so mi resnično pri srcu in se jih velikokrat poslužujem. Pastele dojemam kot blazno estetske, subtilne, elegantne, hvaležne in sanjave barve, ki izžarevajo toplino. Zelo podobno bi lahko opisala tudi svoj karakter. Pri osebnem stilu najraje uporabljam črno, belo ali sivo barvo. Zelo minimalistično. Če že, pastelne barve vključim v svoj osebni stil, recimo z manjšim detajlom. Najbolj se uporaba pastelnih barv odraža pri izboru dekoracije v interierju.

6. Kakšne projekte lahko še pričakujemo izpod tvojih rok, sedaj si nas presenetila že z dvema projektoma?

Če bi sedaj videli film projektov, ki se mi je ob tem vprašanju zavrtel v mislih, bi si najbrž mislili, da ste na vrtiljaku. V glavi se plete še ogromno idej, vendar se vedno raje lotim enega večjega osebnega projekta naenkrat, ki bo izpeljan do potankosti in bo obenem nudil pozitivno uporabniško izkušnjo, kot pa desetih manjših naenkrat, ki bi bili “sami sebi namen”. Zato bi se vsekakor rada še toliko bolj posvetila oblikovanju in izboljšanju Simplanerja, ki je letos septembra doživel (zame) zelo pozitiven in neverjeten odziv.

Vseskozi pa ob osebnih projektih ter delu v studio posvečam veliko pozornost nastajanju svoje blagovne znamke Betonarnice, kjer ustvarjam različne dekorativne betonske izdelke. Za blagovno znamko sedaj gradim celostno grafično podobo, eksperimentiram in testiram različne izdelke, kaj kmalu pa bo na voljo tudi spletna stran in spletna trgovina, česar se res zelo veselim.

(projekt Betonarnice)

7. Kam boš ti obesila svoj koleDAR?

Jaz sem ga nestrpno že kar obesila (zelo inovativno) na steno svoje sobe v domačem kraju – kot opomnik na še en zastavljen in dobro izpeljan projekt. (smeh)

Tarine izdelke lahko poiščete in naročite na njeni spletni strani, Facebook strani in Instagramu, ki smo mu stisnili veliki “lajk”!

 

Foto: osebni arhiv


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam