fbpx

Intervju Špela Kobal: Tetovatorka, ki ljubi kuhanje in motorje

Intervju, slider, Znani

“Moji vzorniki so bolj osebe, ki so okrog mene – zavedam se njihovih dobrih lastnosti in jih cenim!”

Zadnjič sva se z možem odpravila po nov tattoo. Iskala sva nekoga, ki se spozna na svoj posel, saj je tattoo nekaj, kar te zaznamuje do konca življenja. Še posebaj, če je na vidnem delu telesa, je pomembno, da ga naredi oseba, ki to starodavno umetnost doživljenjske poslikave, resnično obvlada. Po kar nekaj priporočilih sva “naletela” na Špelo Kobal iz Tetovarne. Plavolaso mlado dekle iz okolice Maribora.

Zmenila sva se za termin in že sva bila na poti. Po obisku pri njej in po zanimivem dvournem druženju, sem se odločila, da vam jo predstavim. Posebna ženska, ki je sledila svojem notranjem glasu in postala tetoverka. Poleg tega je strastna kuharica in zbirateljica vseh vrst lobanj. “Pa kako gre to skupaj?!,” se verjetno sprašujete. Ker biti tetoverka ni ravno vsakdanje delo. Kako se je to zgodilo?

spela 1

tattoo

“Ne menda res ni, čeprav meni se ne zdi nekaj posebnega, oz. se ne vidim za kaj bolj posebnega, ker to počnem. Morda bi morala (haha). Beseda “zgodilo” je kar primerna ja… nisem začela vaditi, da bi postala tetoverka, ampak ker me je zanimalo, kako to je in še kar lep čas nisem razmišljala, da bi jaz to počela – bolj me je fasciniralo dejstvo, da lahko delam na nek drug medij kot pa papir, platno, glina – pač nekaj druga je bilo.”

spela pri delu

“Mislila sem, da gre za začetno zasvojenost, ampak strast ne izgine!”

pravi Špela.

Spretna si tudi v kuhinji in rada ustvarjaš na različne načine. Poleg tega imaš rada motorje. Očitno si ženska, v kateri so združena nasprotja. 🙂

Black&white rain…

A photo posted by @tetovarna on

“Rada počnem marsikaaaj 🙂 vsako jutro je nujna sprostitev v naravi. Odkar imam psa je navadno tek ali le sprehod, če me čaka prenaporen dan :). Glede na to, da semi z okolice Maribora, pa je tudi Pohorje moja stalnica 🙂

Kuhanje mi je res prijetna sprostitev. Je tudi moje vsakodnevno opravilo in z veseljem nahranim ljudi okrog sebe , oni pa delujejo, da so radi nahranjeni (haha).

Ob tem me navdihuje še ustvarjanje z glino (to je bil moj prvi stik s samostojnim ustvarjanjem), potovanje , vožnja z motorjem, vse možne oblike športnih aktivnosti,… tako vse po malem (haha)”

motor

Her name is Mochi … 🙂

A photo posted by @tetovarna on

spela v naravi

 

Še ena zanimivost pri tebi so lobanje! Kaj je s temi lobanjami? Odkod takšna strast do njih? Opazila sem, da jih imaš ogromno in to v prostoru, kjer delaš. Tudi tvoj logotip je lobanja.

lobanja

lobanje2

“Lobanja – neka osnova za vse kar smo – tako jo jaz dojemam in le ta je do velike mere enaka pri vseh nas … razlike se pojavijo ko se na tej lobanji pojavi obraz in ko so v njo vstavljeni možgani… in jaz sem človek, ki ima rad to lepo osnovo – vprašanje pa je potem kaj vse se izoblikuje okrog te osnove.”

Koliko tattoojev imaš ti? In kakšni so? Ali se boš vedno tetovirala? Oziroma do katerega leta?

“Šest. .. en je moral biti prvi – takrat sem bila še daleč od tega, da bi jaz to počela. Se pa naslanja na minimalizem. Naslednja dva sta testna – takrat sem se že odločila, da bom to počela in je bilo treba sprobat teren. Naslendji trije pa so nastajali sproti z nekje 1- letnim razmakom. Tako počasi počasi se jaz tega lotevam in tudi čisto po občutku. Ne ukvarjam se s tem vsak dan. Tudi motiva nimam do potankosti začrtanega v mislih… Imam rada surprise efekt.. da ne pričakujem že eno leto, kaj bo na meni, ampak, da me preseneti, da me navduši in potem sem zadovoljna J pojma nima do kdaj se bom, niti kako obsežno – nič ne vem (haha)”

Guess what- I'm thinking:)) about?:) #tattoo

A photo posted by @tetovarna on

Opazila sem, da imaš tetovirane črte na prstih. Kaj pomenijo?

“Na prstih je bilo testno, da sem videla kako se koža odziva in po navdihu ene super osebe, ki sem ji takšne tattooje morala popravljat/prekrivat, ker so bili slabo narejeni, sem jaz potem naredila sebi- da sem videla. kaj je tisto, kar je šlo narobe v njenem primeru. Tak da ja- eksperimentalno in brezpomensko oziroma ima zaradi tega zame velik pomen.”

črte na prstih

Včeraj sem dobila v dar najbolj cute design! Hvala Lenart:)

A photo posted by @tetovarna on

 

Drži pravilo, da ko se enkrat tetoviraš vedno prideš po novega? Da je to kot zasvojenost?

“Ja dostikrat se to zgodi, ja.. pač.. še, pa še, pa še—tako kot sladkor (haha).”

Kakšni pa so trendi na področju tattoojev. Opazila sem velik porast majhnih tattoojev/štampiljk in barvnih. Kako se ti imenujejo?

“To je precej težko definirat – v splošnem pa bi jaz zaključila z dejstvom, da smo v obdobju, ko je imeti tattoo pač trend in menim, da so vsi tattooji takšnega nastanka – razlika je le v motivih, ti pa se med seboj razlikujejo. Klišejski tattooji med tetoverji pač niso zaželjeni. Problem pa nastane pri odločitvi, kaj sploh je kliše- ni nekega objektivnega odgovora na to. Marsikdo težko sprejme dejstvo, da so mu všeč klišejski motvi… (joj tukaj bi lahko napisala esejski odgovor).”

tattooji napis

tattoo stamp

 

Potem pa si zagotovo že kdaj koga zavrnila oziroma mu rekla, da ga ne boš tetovirala?

“Sem ja. Ker sem viedla da oseba ni prepričana, če sem začutila da gre zgolj zaradi vpliva iz okolice, ker se mi je motiv zdel žaljiv za okolico (neprimerno do soljudi), maldoletnost, kak matching tattoo prav tako … je nekaj situacij ja … :-)”

splea in citat

“Moji vzorniki so bolj osebe, ki so okrog mene – zavedam se njihovih dobrih lastnosti in jih cenim!”

 

Foto: Instagram, osebni arhiv


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam