Istrska restavracija v Kopru, ki jo morate obiskati!

23. december 2023
Istrska restavracija v Kopru, ki jo morate obiskati!

Istrska restavracija v Kopru, ki jo morate obiskati!

23. december 2023
Foto: Kogo

Naša mrzlica po raziskovanju in okušanju slovenske kulinarike nas je peljala na Primorsko. V restavraciji Kogo smo okušali sveže morske dobrote, ob katerih so se nam cedile sline.

Če se boste potepali po slovenski Obali, ne smete pozabiti v restavracijo Kogo, ki se nahaja tik ob avtocesti v kompleksu poleg podjetja Vina Koper. Ime restavracije, ki je maja praznovala drugo obletnico in letos prejela priznanje Michelin Selection, v istrskem narečju pomeni kuhar. Kogo je most in stičišče generacij, prostor, kjer se preverjeno in dobro, združi z duhom, ki si upa tvegati in poizkušati.

Prostor je eleganten in odseva toplino primorskega karakterja in omogoča tako prostor za sestanek na kosilu s poslovnimi partnerji, srečanje s starim znancem ob kozarcu vina, romantično večerjo ali zabavno vinsko degustacijo ob hrani z družbo prijateljev.

Foto: Kogo

Toplino prostora pa odsevaj prijazno in izkušeno osebje, ki nama je svetovalo odlično izbiro treh hodov, predjedi, glavne jedi ter sladice. Pozdrav iz kuhinje, ki sva ga s Kajo prej pojedle kot ovekovečile s fotoaparatom, je bila krema belih tartufov, ki sva jo na debelo namazali na svež in mehak kruh.

Pojedino sva nadaljevali s kuharjevo selekcijo hladnih predjedi Chefov Mix, pri kateri se nisva mogli odločiti, katera je boljša. Bakalar je bil svilnato gladek in nežnega okusa ter ravno prav začinjen. Za vse, ki mora nimate radi ribjih namazov, lahko preizkusite domačo jetrno pašteto s suho slivo, figovo marmelado in gorčičnimi semeni.

Moramo priznati, da je bila to ena najboljših jetrnih paštet, kar smo jih preizkusili. Odlična je bila tudi hobotnica v solati, medtem ko bi bil lahko tunin tartar s pomarančnim gelom po našem okusu nekoliko bolj začinjen. Edina stvar, ki nas ni pretirano navdušila, je bila rostbeef rulada z motovilcem ter tremi prelivi. Manjkala je sol, ampak to niti ni takšna velika pomanjkljivost, saj lahko to vedno dodaš sam. Za miks predjedi boste odšteli 16,50 evrov na osebo.

Foto: uredništvo
Foto: Kogo

Prava pojedina pa se je šele pričela, ko sva zagledali veliko ponev, v kateri so se bleščali veličastni morski sadeži, škampi, gamberi, pedoči, vongole in bavette. Pod njimi se je skrivala pašta, pravilno al dente kuhani rezanci, ki so se stiskali v izredno okusni, nežni in aromatični omaki.

Če obožujete česen, ga boste morda nekoliko pogrešali, a glede na to, da ta običajno morsko hrano preveč zasenči, mislimo, da ga povsem upravičeni ni bilo veliko. Porcija jedi, za katero boste odšteli 55 evrov, je resnično velikanska in dovolj velika tudi za tri osebe ali celo štiri, če se odločite za deljenje več krožnikov.

Foto: Uredništvo

Čeprav je v najinih želodčkih ostalo le še malo prostora, si nisva mogli pomagati, da ne bi preizkusili še njihove sladice. Kakopak dve, ne zgolj ene. Najprej sva se lotili čokoladne lava tortice, ki se je na krožniku družila s slivovim sorbetom, vaniljevo kremo ter cimetovi hrustkom. Prav tako v družbi slivovega sorbeta sva preizkusili še ‘zažgan’ cheesecake.

Obe sladici sta bili dobri, korektni, a tudi zelo nasitni. Slivov sorbet je sicer odlično osvežil sladki torti, a je bil žal nekoliko preveč kremne teksture.

Foto: Uredništvo

Meni, ki je ravno prav obsežen, da se ne mučiš preveč z odločitvijo, je ponujen kar na elektronski tablici. Na njem boste ljubitelji morskih specialitet navdušeni nad pestro izbiro jedi iz dnevno sveže ulovljenih rib. Naslednjič si vsekakor želimo preizkusiti še hobotnico v malvaziji, suho zorjen T-bone, file pagarja s korenčkovim pirejem in pomarančno zeliščno omako.

Foto: Kogo
Foto: Kogo

Tudi vinska karta je zelo bogata. V njihovi vinski vitrini držijo več kot štirideset različnih etiket vin hišnega vinarja Vina Koper. Če pa si zaželite nekaj slajšega in močnejšega, morate preizkusiti Amaro Grappa Nonino. Narejen je po recepturi, ki se prenaša iz roda v rod. Familija Nonino ima namreč že 120 let staro tradicijo. Starajo ga minimalno 12 mesecev v barik sodih, zanj so si domislili unikatno točenje s pipeto.

S Kajo sva amaro preskočili, saj je bil čas kosila, sva pa zato uživali v kozarcu penečega vina Capris Rosé iz kleti Vina Koper.

Foto: Kogo
Foto: Kogo

Obisk Koga vsekakor priporočamo in glede na to, da je bila v času našega kulinaričnega preizkušanja restavracija skoraj povsem polna, svetujemo, da pred obiskom opravite rezervacijo.

Odprti so od ponedeljka do soboto med 11. in 22. uro, medtem ko boste v nedeljo ali med prazniki ostali pred zaprtimi vrati. Kogo, še se vidimo!

Avtor
Piše

Katja Štravs

Style. Več novic