fbpx

Izpadanje las je preteklost

Lepota, Novice, PR novica, Prva stran

Največ las izpade v obdobju pubertete in starosti, povečano izpadanje pa se lahko pojavi tudi zaradi drugih dejavnikov.

Lasje oziroma dlake rastejo povsod na človeškem telesu, razen na dlaneh in stopalih. Veliko dlak pa je zelo tankih in skorajda nevidnih. Las je sestavljen iz beljakovine, imenovane keratin, ki nastaja v lasnih mešičkih v zunanjih plasteh kože. Nove celice las nastajajo v lasnih mešičkih, zato starejše porinejo na površje, skozi kožo, s hitrostjo približno 13 centimetrov letno. Lasje, ki jih vidimo, so dejansko niz mrtvih keratinskih celic. Povprečen odrasel ima od 100.000 do 150.000  las, dnevno pa jih odpade okoli 100. Če jih najdete kaj več na krtači, še ni razloga za alarm.

V vsakem trenutku približno 90 % las na lasišču osebe raste. Vsak lasni mešiček ima svoj življenjski cikel, na katerega vplivajo starost, bolezen in različni drugi dejavniki. Ta življenjski cikel je razdeljen v tri faze:

Anagena – aktivna rast las, ki traja od dve do šest let

Katagena – prehodna faza rasti las, ki traja dva do tri tedne

Telogena – faza »mirovanja«, ko las ne raste več, las sčasoma odpade. S starostjo, se njihova stopnja rasti las upočasni.

Največ las izpade v obdobju pubertete in starosti, povečano izpadanje pa se lahko pojavi tudi zaradi drugih dejavnikov, kot so neuravnotežena ali kalorično nezadostna prehrana, stres, kozmetični postopki, redno tesno spenjanje las, uporaba vročih pripomočkov za ravnanje in kodranje las, hormonske težave, zdravila, kemoterapije, geni. Ne gre pa zanemariti dejavnikov okolja, ki vplivajo na poškodbe las, kot so dim, UVA – UVB žarki in onesnaženost zraka.

K plešavosti so bolj nagnjeni moški, ki jim lasje začnejo izpadati ob straneh, nad čelom in temenu. Žal leta pri tem ne igrajo vloge, zato se izpadanje lahko pojavi tudi že v najstniških letih.

Vzrok je v testosteronu, ki se s staranjem »transforimira« v Dihydrotestostreon, ki napade lasne mešičke kot strup in počasi uničuje korenine, zaradi česar lasje in dlake sčasoma oslabijo in odpadejo. Po drugi strani pa ravno ta hormon na drugih delih telesa povzroča močne temne dlake.

Ženska plešavost je redkejša, čeprav s staranjem tudi ženskam ni prizaneseno.

Pri obeh spolih pa velja enako, da so lasni mešički vse manjši, anagena faza rasti las se krajša in telogena (faza mirovanja) je vse daljša. Rezultat: tanki, kratki lasje in veliko praznih lasnih mešičkov.

Kako si lahko pomagamo?

Če odmislimo lasulje in presaditev las, je pomembno, da kar se da zmanjšate raven stresa, poskrbite za ustrezen in zadosten vnos hranil, ki vplivajo tudi na rast las ter seveda ustrezno nego s kakovostnimi izdelki, ki čistijo lasišče in izboljšajo njegovo stanje, zmanjšajo izpadanje las ter jih naredijo močne, goste in manj lomljive.

Aminexil Clinical 5 je inovacija proti izpadanju las, ki deluje na petih ključnih parametrih:

  • lase pričvrsti v lasišče
  • mikrocirkulacija
  • odpornost las
  • ravnovesje lasišča
  • bolj zdravo in močno lasišče

vp50034_rec_main

Izdelek je na voljo v različici za ženske in moške, obe pa vsebujeta Vichy mineralizirano termalno vodo.

Nemastna in nelepljiva formula se z zelo natančnim aplikatorjem nanaša neposredno na lasišče. Za intenzivno nego strokovnjaki priporočajo 1 ampulo na dan v obdobju 6 tednov, za ohranjanje stanja pa 3 ampule na teden.

 


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam