fbpx

Jamie Oliver je bankrotiral

Znani

Veriga restavracij v lasti slavnega kuharja Jamieja Oliverja je pred bankrotom, ogroženih je več kot tisoč služb.

Oliver ima 23 restavracij Jamie’s Italian, v Londonu ima restavraciji Fifteen in Barbecoa, na letališču Gatwick pa še Jamie’s Diner. V podjetje naj bi kot upravitelj insolvenčnga postopka prišla družba KPMG.

“Zelo sem žalosten, da se je tako izteklo in rad bi se zahvalil osebju in dobaviteljem, ki so več kot desetletje z srcem in dušo opravljali svoje delo. Razumem, kako težko je to za vse vpletene,” je po poročanju The Guardiana dejal Oliver.

Začetek uprave KPMG bi lahko pomenil konec verige restavracij, zgodbe, ki se je začela z odprtjem restavracije Fifteen v Londonu leta 2002. Veriga britanskih restavracij kuharskega zvezdnika Jamieja Oliverja je zaradi finančnih težav pristala v insolvenčnem postopku, poročajo tuje tiskovne agencije. Za njegovo izvedbo je Oliver izbral družbo KPMG, od koder so sporočili, da bodo zaprli 22 od 25 restavracij na Otoku, brez dela pa bo ostalo okoli 1.000 ljudi.

Na vrhuncu slave se je Oliver odločil tudi za podjetniško pot. Po nekaj poskusih z restavracijami in verigo prodajaln peciva je začel leta 2008 po Evropi in svetu odpirati restavracije z italijansko hrano pod blagovno znamko Jamie’s Italian. 

Odločitev o začetku insolvenčnega postopka se nanaša le na restavracije na Otoku. Takšnih restavracij Jamie’s Italian je še 23, potem ko jih je lani 12 že zaprl, zaradi česar je brez dela ostalo 600 ljudi. Začetek postopka zaščite pred upniki pa se ne dotika restavracij Jamie’s Italian zunaj Velike Britanije.

Najbližja tovrstna restavracija Sloveniji je na Dunaju. KPMG: Takoj se zapira 22 od 25 restavracij Iz KPMG so popoldne sporočili, da bo sprožitev postopka povzročila takojšnje zaprtje 22 od 25 restavracij v Veliki Britaniji, odprti bodo ostali le trije lokali v sklopu kompleksa londonskega letališča Gatwick, o usodi katerih bo odločitev sprejeta pozneje. Zaradi začetka insolvenčnega postopka bo brez dela nemudoma ostalo okoli 1.000 ljudi, so dodali v KPMG.

Oliver je sicer za skupino v luči vse večje konkurence na tem segmentu trga že nekaj časa iskal kupca, potem ko so prihodki verige Jamie’s Italian samo lani upadli za 11 odstotkov, nad gladino pa jo je zvezdnik ohranil le s finančno injekcijo v višini 13 milijonov funtov (okoli 15 milijonov evrov).

Skupaj je Oliverjev poslovni imperij, ki vsebuje še nekatera druga podjetja, lani zabeležil izgubo v višini 20 milijonov funtov, predvsem zaradi slabega poslovanja restavracij.

Njegov medijski posel, kuharske knjige in televizijski šovi, uspešno posluje.

Vir: zurnal24.si


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam