Je dodajanje vitamina D smiselno?

14. februar 2022
Je dodajanje vitamina D smiselno?

Je dodajanje vitamina D smiselno?

14. februar 2022

Vitamini in minerali so ključni za delovanje našega telesa. Najboljši način za zadosten način je s prehrano, ker pa so naše potrebe včasih večje oziroma s hrano ne pokrijemo potreb, je smiselno dodajanje.

Vitamini in minerali so ključni za delovanje našega telesa. Najboljši način za zadosten način je s prehrano, ker pa so naše potrebe včasih večje oziroma jih s hrano ne pokrijemo, je smiselno dodajanje.

Eden takih vitaminov je vitamin D, ki je v času pandemije dobil posebno mesto. Pripisujejo mu veliko pozitivnih učinkov, pa vendar se poraja vprašanje, če je dodajanje na pamet smiselno?

Vitamin D se v zadostni meri tvori v človeški koži v neaktivni obliki, s pomočjo sončne svetlobe pa se spremeni v aktivno obliko.

Zdravniki so zagovorniki zdravega načina prehranjevanja, s katerim pokrijemo potrebe telesa po vitaminih in mineralih, žal pa nam način življenja danes, tega ne omogoča. Hiter tempo, neustrezna prehrana, premalo gibanja in ne nazadnje premalo sonca, je vzrok za pomanjkanje vitamina D.

Vitamin D  je pomemben za zdravje kosti in delovanje imunskega sistema, njegove koristi pa potrjuje tudi metaanaliza iz leta 2017, ki je pokazala, da dodajanje vitamina D zmanjšuje tveganje za okužbe dihal, zlasti pri osebah s pomanjkanjem vitamina D.

Pogosto se postavlja vprašanje: ali lahko nizka raven vitamina D poveča tveganje ali resnost okužbe s COVID-19? Dve obsežni študiji iz Izraela in Velike Britanije sta preučevali to hipotezo, vendar sta prišli do različnih zaključkov.

Izraelski raziskovalci so lansko pomlad izvedli študijo, kjer so primerjali ravni vitamina D pri osebah s potrjeno okužbo s COVID-19. Ugotovili so pomembno povezavo med nizko ravnjo vitamina D in večjo verjetnostjo okužbe s COVID-19 ter hospitalizacije. Nasprotno pa so raziskovalci v Veliki Britaniji niso ugotovili nobene povezave med ravnjo vitamina D in okužbo s COVID-19.

Vitamin D vas ne bo ščitil pred okužbo, lahko pa ima vpliv na blažji potek bolezni.

Koliko enot na dan, če sploh?

Vitamin D je topen v maščobi, zato bi z odmerjanjem prevelikih odmerkih lahko prišlo do kopičenja. Nadomeščanje v okviru priporočenih odmerkov (1000 do 4000 enot na dan) je varno. Kot omenjeno že prej, nam življenjski slog ni naklonjen, zato je dodajanje smiselno.

V laboratorijih je na voljo samoplačniška preiskava, s katero lahko ugotovite, kakšno so vaše vrednosti vitamina D.

Viri:
prehrana.si
American Journal of Nursing

Foto: Profimedia

Avtor
Piše

Style. Več novic