Je kofein prijatelj ali sovražnik krvnega tlaka?

28. marec 2022
Je kofein prijatelj ali sovražnik krvnega tlaka?

Je kofein prijatelj ali sovražnik krvnega tlaka?

28. marec 2022

Kofein je stimulans, ki ga najpogosteje uporabljamo.

Vsak dan ga uživajo milijoni ljudi po svetu, da bi si povečali budnost, izboljšali koncentracijo ali omilili utrujenost. Pijemo ga za lepši začetek dneva, med delovnimi odmori ali za sprostitev po službi. V kavi ga uživamo v nemerljivih količinah in pri tem ne pomislimo na morebitne stranske učinke, denimo na vpliv na krvni tlak. Nekateri vidijo v skodelici kave rešitev za prenizek krvni tlak, drugi pa kavo krivijo za dvig krvnega tlaka. Kakšne izkušnje imate vi? In kaj pravijo strokovnjaki?

Kofein je glavni dejavnik vpliva na krvni tlak

Ljudje s hipertenzijo se kavi pogosto izogibajo, saj se bojijo, da jim bo kofein dodatno povišal krvni tlak. To prepričanje je v naši družbi globoko zasidrano, vendar v resnici ni povsem pravilno. Mnoge raziskave so proučevale vpliv kofeina na krvni tlak in rezultati so pokazali, da lahko kofein akutno poviša krvni tlak neposredno po zaužitju. Sistolični tlak se pri tem poveča za okoli 2 do 12 mm Hg, diastolični pa 3 do 11 mm. To ni povsem nenevarno, če pomislimo, da imajo mnogi že tako previsok krvni tlak. Akutno povišanje krvnega tlaka takoj po zaužitju kave lahko začasno poveča kardiovaskularno tveganje ter sproži nastanek srčnih bolezni in možganske kapi. Zato se tistim, ki trpijo za hipertenzijo in imajo neurejen krvni tlak, priporoča, da se izogibajo večjim količinam kave.

Po drugi strani se je treba vprašati, kakšen je vpliv kofeina na krvni tlak ob dolgotrajnem stalnem uživanju. Strokovnjaki menijo, da redno uživanje kofeinske kave na povišanje krvnega tlaka ne vpliva enako, kot če jo pijemo le občasno, in sicer zaradi razvoja tolerance na kofein, pri čemer se tveganje za povišanje krvnega tlaka znatno zmanjša. Raziskave, ki so spremljale vpliv rednega uživanja kave na vrednosti krvnega tlaka, še niso dale končnih rezultatov. Zato lahko sklepamo, da lahko dolgotrajno uživanje kave tako poveča kot zmanjša tveganje za hipertenzijo pa tudi to, da so učinki kofeina precej močnejši pri tistih, ki kofeinske kave ne pijejo redno.

Kofein vpliva tudi na zdravljenje z zdravili. Rezultati raziskav, objavljeni v reviji »American Journal of Hypertension«, so pokazali, da občasno pitje kave ob jemanju zdravil za zniževanje krvnega tlaka zmanjša učinkovitost delovanja zdravil. Vendar moramo za dokončni sklep o tem počakati na rezultate dodatnih raziskav.

Naj se izogibamo kofeinu pred merjenjem krvnega tlaka?

Če tik pred merjenjem krvnega tlaka popijemo kavo, lahko to vpliva na njegove povišane vrednosti, in tako pride do napačnega vtisa, da gre za neurejeno hipertenzijo, pravijo strokovnjaki. Se je težko odpovedati kavi? To je le delček vsega, čemur bi se morali odpovedati, če želimo ohraniti kardiovaskularno zdravje. Mnoge druge stvari so zdravju še bolj nevarne, denimo kajenje, debelost, telesna nedejavnost. Spremenite način razmišljanja in način življenja. Opustite škodljive navade – in življenje bo lepše in prijaznejše.

Literatura:
Brazier, Y. 2016. Caffeine may complicate blood pressure treatment and diagnosis. Medical News Today.

Foto: Pexel

Avtor
Piše

Style. Več novic