fbpx

To je kompleks, ki najbolj teži moške!

Lifestyle, Novice, Prva stran

O, ja, tudi moški jih imajo, komplekse namreč. Ženske lažejo o svojih kilogramih, kaj pa nam prikrivajo moški?

Psihologija in odnosi med spoloma so nadvse zanimiva reč, ki ji nikoli ne pridemo do dna. Ena stvar pa zanesljivo drži: tako ženske kot moški skušamo na druge ljudi (še bolj pa na potencialne ljubezenske partnerje in oboževalce) narediti kar se da najlepši vtis. Zato smo pripravljeni tudi lagati.

In medtem, ko ženske najpogosteje lažejo o tem, kakšna je njihova telesna teža, moški največkrat drugim lažejo o svojih centimetrih! Eh, saj smo vedeli… najbrž sedaj razočarano zmajujete z glavo. Počakajte! Ne mislimo na centimetre oziroma dolžino tam spodaj, čeprav tudi svoje ‘orodje’ moški radi pretirano pohvalijo in poveličujejo ter dodajo vsaj en (neobstoječi) centimeter k opisu. Ne, tokrat imamo v mislih druge centimetre – tiste, ki se tičejo moške telesne višine!

Napoleon ni bil najnižji vladar Francije. Meril je 1,69 m, Nicolas Sarkozy pa le 1,65 m!

Kot kažejo raziskave, je prav telesna višina najhujši vir manjvrednostnega kompleksa moških, sploh tistih nizke postave. Medtem, ko so ‘spodnji’ centimetri javnosti zakriti, vidijo pa jih samo izbrani spolni partnerji, je telesna višina nadvse očitna vsakemu opazovalcu.

Veliki mali Al Pacino (v vlogi v ‘Brazgotincu’, ki ga je proslavila)

Tako imenovani ‘Napoleonov kompleks’ je najpogostejša težava moških nižje rasti, pa tudi povsem povprečno visokih moških. Sedaj veste! Skoraj ni moškega, ki ne bi nadvse samozavestno lagal drugim o svoji rasti in si ne bi pripisal nekaj centimetrov več, kot je v resnici visok. Moški, visok 178 centimetrov, bo zato gladko izustil laž, da je visok 180 centimetrov, ker naj bi bila to nekako optimalna oziroma idealna moška višina.

Danny DeVito: 147 centimetrov višine mu ni preprečilo, da postane super filmski zvezdnik

Moški, visok 167 ali 168 centimetrov, bo brez zardevanja zagotavljal, da je visok 172 centimetrov in tako naprej. Zdi se, da po pravici o svoji višini govorijo samo moški, ki so visoki najmanj 185 centimetrov. To potrjuje tako dotična raziskava, kot najbrž naše osebne izkušnje. Sploh, če opazimo, da nizek moški rad obuje superge z debelejšo platformo, ki ga poviša za njemu pomembna dva centimetra!

Hollywoodski igralec Michael J. Fox: 162 centimetrov

S težavo nizke rasti in spremljajočim kompleksom manjvrednosti se moški spopadajo od mladih nog, ko so jih višji in močnejši sošolci vzeli na piko ali za tarčo posmeha, morda pa so se nad njimi celo izživljali. To zgodnje vrstniško posmehovanje, četudi le nedolžne šale na račun višine, pustijo na moški samozavesti posledice, naj to dovolijo ali ne, naj si to priznajo ali ne. Veliko njih se počuti neustrezne in neenakovredne v primerjavi z moškimi visoke postave.

Komu mar nizka rast Dustina Hoffmana ob njegovih vlogah? Na sliki s soigralko Emmo Thompson

Za razliko od žensk, ki lahko obujemo visoke pete (ali pa se to od nas celo pričakuje), sodobni moški ne živijo več v dobi, ki bi bila naklonjena nošenju moških visokih pet (za razliko od Napoleona in nekdanje aristokracije – nenazadnje se spomnimo iz zgodovine, da so visoke pete izumili moški – in to zase; nosili so jih prvi, šele dolgo, dolgo zatem so visoke pete postale domena ženskega spola).

Svetovno znani angleški glasbenik Jamie Cullum z ženo, supermodelom Sophie Dahl

Kompleks manjvrednosti je zagotovo tudi za nekaj dober: moški nizke rasti to telesno ‘pomanjkljivost’ vedno kompenzirajo: Napoleon si je podjarmil večino Evrope in postal eden najbolj znanih vojskovodij vseh časov, če vzamemo za primer najbolj očitnega.

Bruno Mars, mali mož, a velikan sodobne pop glasbe

Drugi moški nizke rasti razvijejo inteligenco in se predajo študiju, nekateri stavijo na poslovni uspeh in vozijo opazne športne avtomobile, spet tretji ali četrti za svoj uspeh poskrbijo v umetniških sferah in tudi njim potem ne manjka lepotic, ki so nadvse rade v njihovi družbi. Nižji moški imajo ženske visoke postave celo zelo radi, nekateri tudi kot statusni simbol. Kar poglejmo si angleškega igralca Jasona Stathama in supermodel Rosie Huntington-Whiteley, ki krasita uvodno fotografijo tega članka.

Chandra Bahadur Dangi, s 55 centimetri najnižji moški; Bruno Mars meri 165 centimetrov; Taylor Swift 178 centimetrov, Justin Timberlake 185 centimetrov, še vedno najvišji moški na svetu vseh časov (že davno pokojni Robert Wadlow) pa je meril kar 272 centimetrov!

Dokaz, da telesna višina ni pomembna, so nenazadnje znani filmski igralci in glasbeniki: Dustin Hoffman (166 centimetrov), Al Pacino in Elijah Wood (168 centimetrov) ali pa Bruno Mars, ki meri v višino le 165 centimetrov. Majhni so po rasti, zato pa toliko večji na vseh drugih področjih!

 

Foto: YouTube, Twincities, Hollywood Reporter, IMDB, Hollywood.com, Telegraph, South China Morning Post


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam