Je kopanje v ledeni vodi res tako zdravo?

21. maj 2022

Je kopanje v ledeni vodi res tako zdravo?

21. maj 2022

Zadnje čase vidimo vedno več posameznikov, ki se kopajo v mrzli vodi. Sprva se zdi kot le nepotrebno mučenje, a ta nov fenomen ima pravzaprav odlične prednosti.

V zadnjih mesecih smo pogosto lahko videli ljudi, ki so se kopali v mrzlih jezerih ali izvirih slovenskih rek. Pojav kopanja v mrzlih vodah pa je tako pogost, da so to opazili tudi uporabniki Starševskega čveka, ki so se spraševali, “ali je kopanje v ledeni vodi res tako zdravo?”

Mnoge prednosti

Vse, ki ste zelo zmrzljivi, moramo razočarati z odgovorom: da, kopanje v ledeni vodi je res tako zdravo. Kopanje ali tuširanje z ledeno vodo, že za le nekaj sekund, ima mnoge zdravstvene prednosti.

Če se ob koncu prhanja še vsaj 30 sekund prhate z ledeno vodo, bo vaše telo imelo mnoge koristi.

Dvig imunskega sistema

Znanstveniki ugotavljajo, da med prednosti prhanja ali kopanja z mrzlo vodo spada tudi povečanje belih krvničk (levkocitov) v telesu – te pa ščitijo naše telo pred boleznimi.

Foto: Pexels

Nizozemska študija iz leta 2016 je pokazala, da so bili posamezniki, ki so svojo jutranjo prho zaključili s 30 sekundnim ledenim prhanjem, kar 29 odstotkov manj odsotni z dela. Če mrzle prhe združimo še z dnevno telovadbo, pa se ta odstotek dvigne na kar 54. Druga študija pa je celo odkrila, da naj bi mrzle prhe pomagale zbolelim za rakom.

Manjše možnosti nalezljivih bolezni

Druga študija je ugotovila, da je pogostost nalezljivih bolezni, ki prizadenejo dihala, za kar 40 odstotkov nižja pri posameznikih, ki plavajo v mrzlo vodi. Kratkotrajna izpostavljenost celega telesa mrzli vodi povzroča oksidativni stres, zaradi katerega naj bi zimski plavalci razvili izboljšan, prilagodljiv odziv na tovrsten stres. Zato je odziv organizma pri tistih, ki se poslužujejo terapije z mrzlo vodo, povečana toleranca na vplive iz okolja.

Izboljšana cirkulacija

Z razlogom je naš prvi instinkt ob mrzli vodi, da odskočimo: mrzla voda obremeni naše telo. Prvi instinkt našega telesa, ko začuti mrzlo vodo je, da se vklopi naš alarm za preživetje.

Šok ob hladni vodi pospeši kardiovaskularni sistem in pospeši kroženje krvi po telesu. Mrzla kopel ali prha poskrbi za stimulacijo celotnega krvnega obtoka, saj zoži žile v telesu (vazokonstrikcija), s tem pa poveča pretok krvi in oskrbo notranjih organov s krvjo.

Povečana cirkulacija krvi pomaga pri izboljšanju zdravja srca, krepi imunski sistem, pospešuje metabolizem in vpliva na izboljšanje mentalnih sposobnosti.

Foto: Unsplash

Pomaga pri izgubi teže

Prhanje s hladno vodo pa bo pomagalo tudi pri izgubi odvečnih kilogramov. Med plavanjem v mrzli vodi ali prhanjem z mrzlo vodo se aktivira rjava maščoba oz. rjavo maščevje. Njegova glavna naloga je ogrevanje telesa v primeru znižanja temperature pod vrednostjo, ki je običajna za normalno preživetje.

Hladna voda aktivira rjavo maščevje, ki ogreva telo, ne da bi telo ob tem drgetalo. Ta proces se imenuje netresava termogeneza.

Med tem postopkom pa rjava maščoba porablja kalorije. Zato se domneva, da bi bilo povečevanje rjavega maščevja v telesu lahko učinkovito zdravilo za odpravljanje debelosti in drugih z debelostjo povezanih bolezni (tudi sladkorne bolezni).

Znanstveniki so nekoč verjeli, da imajo samo dojenčki rjavo maščevje. Danes pa vedo, da imajo tudi odrasli majhne zaloge rjavega maščevja, ki je običajno shranjeno v predelu okoli ramen in vratu (okoli nadledvičnih žlez in velikih krvnih žil).

Foto: Pexels

Poleg tega pa se ob mrzli prhi pospeši tudi delovanje metabolizma, kar poveča porabo energije. Shujšali sicer samo od tega ne boste, bo pa pomagalo.

Če razmišljate o kopanju v mrzli vodi, začnite s 30-sekundnim intervalom ob koncu tuširanja. Dovolj je, če se oprhate s toplo vodo in le zaključite z mrzlo. Kasneje, ko se navadite, pa lahko preidete na 60- ali 90-sekundne intervale.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic