Je to res današnja mladina?

01. junij 2021

Je to res današnja mladina?

01. junij 2021

»Ob včerajšnji najdbi sem bila čisto panična. Danes sem se malo pomirila. Si rečem, kakorkoli ga ta mlajša biksa, tako zelo hudo ne more biti, saj je pridna dijakinja, aktivna športnica, tudi doma nimamo nekih hudih težav z njo, pač tiste klasične najstniške,«

Prestrašena mama se je obrnila na Starševski čvek, zaradi najdbe v predalu njene hčerke. »Hčerki sta šli z očetom za nekaj dni na vikend. Sama sem morala zaradi službenih obveznosti ostati doma. Pa sem rekla, ko je že prilika, bom pa generalno čiščenje stanovanja naredila. Pri dveh najstniških puncah, ki te v sobo sploh ne pustita, je generalka bolj težko izvedljiva. Malo sem tudi oblačila posortirala in v omari mlajše hčerke našla eno lepo majhno pločevinasto škatlico. Tudi predstavljati si nisem znala kaj bi lahko bilo v njej. Itak, da mi firbec ni dal miru, zato sem jo odprla in naletela na zastrašujočo najdbo. Dve tableti z odtisom srca, v alu folijo zavit mali kvader, vrečko marihuane, tobak, papirčke in filtre za zvijanje,« je napisala avtorica. Marihuano je že iz lastnih izkušenj prepoznala, za ostale snovi, pa je sklepala, da sta hašiš in ekstazi.

»Ob včerajšnji najdbi sem bila čisto panična. Danes sem se malo pomirila. Si rečem, kakorkoli ga ta mlajša biksa, tako zelo hudo ne more biti, saj je pridna dijakinja, aktivna športnica, tudi doma nimamo nekih hudih težav z njo, pač tiste klasične najstniške,« je nadaljevala. Uporabnike je prosila za pomoč pri pristopu do hčerke, saj ne želi biti prestroga do nje.

Naj bo otrok pazljiv

»Nimam otrok. Sem kadil travo in tudi kdaj hašiš. Tako, bi ji rekel, skad kdaj kakšnega, ne bo konec sveta. S tabletami se pa ne zajebavaj, ker nikol ne moreš vedet, kak šit je noter zmešan. A se spomneš onih mariborskih študentskih trupel v Dravi? Naj bi fantje požrli nekaj zaradi česa so “goreli” in skakali v Dravo, da bi se ohladili. Tako se je govorilo,« je svetoval eden izmed uporabnikov in dodal, da droge ne pomeni, da je življenje zavoženo. Eksperimentiranje je le del mladosti.

S tem se strinja kar nekaj uporabnikov, da problem tiči v tabletkah:

»Daj ne zganjaj panike, saj praviš, da si si tudi ti kakšnega zvila. Je pa res, da tableti zmotijo. Predlagam, da jo kar soočiš s tisto škatlico, takoj ko pride domov. Če je oče ok, da je ne bo že prej napadel, mu vsaj malo namigni, da bosta lahko skupaj nastopila,«

pa je opozoril drugi uporabnik.

Otrok bo zanikal

Uporabniki so avtorico opozorili, da hčerka najprej na bo priznala. Pomemben je pazljiv in racionalen pristop. »Podobno sem imela pred 15imi leti z hčerko. Vem, da smo jo tedensko vozili na testiranje urina. Na začetku je vse tajila. Potem pa sva počasi vzpostavljali odnos, ona se je oddaljila od družbe s katero je zabredla v travo in občasno tablet. danes imava neverjetno lep in poln odnos. Vsakemu se lahko zgodi, da otrok zabrede, a važno je kako reagirati, da se mu pomaga. Najbolje, da se za začetek obrnete na katero od telefonskih št, ki nudijo podporo staršev odvisnikov ali pa njeno osebno zdravnico. Pa ne verjemite ji, da droga ni njena. Srečno in pogumno,« je delila ena izmed uporabnic.

Profimedia

Za nežnost pri takem resnem problemu prostora ni, z otrokom se je treba usesti in resno pogovoriti. »Če se postavim v svojo vlogo, ko sem bila najstnica, bi mi takšen pogovor res ustrezal, saj bi se gladko izmazala, malo pogovorčka, iskanja izgovorov, igranja žrtve kako mi je hudo in izmišljevanja zakaj sem to morala storiti…in gremo na naslednjo žurko. Ne, draga mama, odvisnost ni igra, kjer se igra nežno. Sicer je moj otrok še dobro desetletje stran od takšnih zadev, ampak že zdaj vem, da bo v takem primeru treba nastopit odločno in trdo. Priložnost za nežnosti in razumevanje je takrat že zamujena. Pogovor že, a v tem smislu, kam takšna pot vodi – v propad. Ne pa o počutju in vzrokih. Ni vzroka za kaj takega,« je opozorila še ena izmed sodelujočih na forumu.

Potrebna je premišljenost

Preden postavite svojega otroka pred dejstvo, premislite kako se boste zadeve lotili. Kako bi vi želeli, da se vaš starš z vami sooči, ko ste bili še najstnik?

Združenje DrogArt  na svoji uradni strani razdeli soočene na 4 faze:

  1. Poslušanje: svojemu otroku morate prisluhniti. Dobro je, da imajo otroci in starši kakšno skupno aktivnost, kjer se povezujejo in se pogovarjajo. Če vam vaš otrok zaupa, vam bo tudi več stvari povprašal in povedal. Ko vaš otrok z vami govori o drogah, pomeni, da vam zaupa. Morda ne želite ravno vsega slišati, a tako gradite odprt in zaupljiv odnos,
  2. Učenje: tudi vi se morate podučiti in se pozanimati o pravih informacijah. Tako se znebite mitov in otroku predstavite realno sliko, ko pride do pogovora o drogah,
  3. Izvedba/dogajanje: otroka motivirajte, da bo aktiven in bo imel družbo s katero se bo družil. Zavedati se morate, da ni neke popolne rešitve, ki bo situacijo magično rešila. Potreben je aktiven in vztrajen pristop. Z njimi se pogovarjajte čim več in se aktivno vključujte v njihovo življenje. DrogArt pa tudi opozarjajo, da urinski testi ne koristijo, saj dajo otroku jasen znak, da jim ne zaupate in s tem porušite osnovo za dober odnos,
  4. Pomoč: otrokom morate dati tudi napotke, smernice prve pomoči in jih učiti kako pomagati drug drugemu. Vedeti morajo, da se lahko na vas in vašo pomoč vedno obrnejo.

Ključno je, da se vaš otrok zaveda, da če o drogah govorite, še ne pomeni, da to podpirate. Obdržite mejo kaj je dovoljeno in kaj ne. Naj ne bodo droge tabu tema, vendar se mora otrok zavedati, da uporabe ne odobravate. Če vam otrok zaupa, vam bo stvari hitreje pripravljen stvari povedati, zato je najpomembneje, da gradite odnos, ki temelji na zaupanju.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic