Je veganski burek boljši od običajnega?

25. marec 2023

Je veganski burek boljši od običajnega?

25. marec 2023

Novinarke Styla smo preizkusile štiri različne veganske bureke, da bi precenile, ali so ti tudi tako dobri ali morda celo boljši?

Burek je tista jed, ki jo pozna vsak Slovenec. V ponedeljek med malico, v petek zvečer s prijatelji ali pa v nedeljo, ko je vse zaprto in se vam ne ljubi kuhati – burek je klasičen obrok, ki je res težko slab.

V zadnjih letih pa so se na trg začele prebijati tudi veganske verzije, in ker imamo v redakciji tudi vegane, smo se podali na misijo, da jih preizkusimo in ocenimo.

Burek à la mesni

Foto: Anže Petkovšek

Pekarna Pečjak je pred kratkim predstavila svoj nov burek z imenom Burek à la mesni, katerega glavni cilj je posnemati klasični mesni burek. Nadev je pripravljen na osnovi stročnic, čebule in začimb, obogaten pa je s korenjem, porom, peteršiljem in mnogimi drugimi sestavinami.

Moramo reči, da nas je Burek à la mesni izjemno navdušil. Ne lažemo, ko vam rečemo, da je prav vsak, ki ga je poizkusil vzkliknil “O vau, res je kot mesni!” Sama mešanica začimb in čebule res ustvarita pristen okus govedine, ki smo je v bureku navajeni. Tudi tekstura in izgled izjemno dobro oponašata klasičen mesni burek. Pravzaprav, če ne bi vedli, sploh ne bi rekli, da ne gre za pravi mesni burek.

Foto: Anže Petkovšek

Na koncu smo vsi tudi opazili, da burek pusti malce pikanten priokus, vendar nič dramatičnega, da bi kogarkoli odvrnilo od tega, da bi segel po še en kos. Burek à la mesni je izjemno navdušil tudi mesojedce in vsekakor ga nismo jedli zadnjič.

Jabolčni burek

Foto: Anže Petkovšek

Na drugo mesto smo postavili veganski jabolčni burek, ki smo ga dobili v Hoferju. Njihov jabolčni burek se hvali z izključno slovenskimi sestavinami, leta 2020 pa je od Gospodarske zbornice Slovenije dobil zlato priznanje za odlično kakovost. Burek ima kar 56 odstotkov jabolčnega nadeva, tem pa se pridružujejo še cimet in drobtine. Kljub manjšemu videzu ima porcija jabolčnega bureka pravzaprav nekaj gramov več, cena pa je približno enaka Pečjakovemu.

Tudi jabolčni burek nas ni razočaral. Burek ponuja odličen preplet jabolk ter cimeta in je odlična izbira za vse sladkosnede. Po okusu na trenutke spominja na jabolčni zavitek, a je morda malce težjega okusa, saj ima več testa. Nekateri v redakciji bi sicer ocenili, da je burek morda celo presladek, zato če imate raje manj sladke pekovske izdelke, ta ni za vas. Še vedno pa se je jabolčni burek uvrstil na drugo mesto z razlogom, saj smo ga kar hitro zmazali in prepričani smo, da ga boste tudi vi.

Bučni burek z jabolki

Foto: Anže Petkovšek

Pekarna Pečjak med svojimi veganskimi bureki ponuja tudi malce bolj nepričakovane kombinacije, kot je burek z muškatno bučo in jabolki. Nadev je narejen iz slovenske buče in jabolk, začinjen pa je s cimetom in drobtinami. Med vsemi preizkušenimi bureki ima ta najnižjo hranilno vrednost, zato je odlična izbira za tiste, ki pazijo na linijo.

Za ta jesenski okus bureka lahko rečemo, da je zagotovo zanimiv. Gre za specifično kombinacijo, ki ni namenjena ravno vsakomur. V redakciji je prišlo med okušanjem do razkola, saj je bil polovici izjemno dober, drugi polovici pa nikakor. Muškatna buča sestavlja več kot polovico nadeva, s tem razlogom pa tudi pri okusu zelo prevladuje. Burek je občutno manj sladek in spominja na klasično bučno pito. Če torej niste ravno navdušeni nad bučo ali imate raje sveže okuse, se tega bureka lahko ognete.

Burek s čičerikino kremo

Foto: Anže Petkovšek

Pečjaku nikakor ne manjka veganskih burekov, zato je tudi zadnji preizkušeni burek njihov. Burek s čičerikino kremo je nastal v sodelovanju z rastlinsko delikateso Grashka in je še najboljši približek sirovemu bureku oz. sirnici. Nadev sestavlja 50 odstotkov fermentirane čičerikine kreme ter koruzni škrob. Za izdelavo uporabljajo slovensko moko in ekološko pridelano čičeriko.

Foto: Anže Petkovšek

Na žalost nas je zadnji preizkušeni burek pustil ravnodušne. Nadev je bil skoraj popolnoma brez okusa, manjkala pa mu je tudi kakršnakoli začinjenost. Burek sicer po teksturi in videzu spominja na sirovega, a ga, kar se okusa tiče, ne dohaja. Če bi imeli pri nadevu besedo, bi vsekakor dodali nekaj soli in morda tudi kakšno začimbo, ki je v à la mesnem. A burek je vseeno izjemno lahek in nemasten, zato bi morda ob kakšni omaki ali jogurtu vseeno potešil željo po bureku.

Cena vseh Pečjakovih burekov je 3 evre, za jabolčnega v Hoferju pa smo odšteli 2,8 evra.

Pod črto

In da še odgovorimo na vprašanje: So veganski bureki res boljši od običajnih? Jabolčni in à la mesni zagotovo – odličnega okusa, ki ga dejstvo, da sta veganska, le še podpre. Prihodnjič, ko nam bo zadišal burek, bomo veliko raje zavili v Pekarno Pečjak in si privoščili en “mesni” burek, za katerega vemo, da ne vključuje nobenih sestavin živalskega izvora.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic