Jedli smo v Grashki, kjer se dogaja prehranska revolucija

30. marec 2024

Jedli smo v Grashki, kjer se dogaja prehranska revolucija

30. marec 2024
Foto: Instagram @grashkadeli

V Centru Rog se je pred nekaj meseci odprl kulinarični prostor Grashka Deli, kjer se boste nasitili izključno z rastlinsko hrano lokalnega izvora.

Grashka Deli ni tipična veganska restavracija. V njeni ponudbi ne boste našli kopij živil živalskega izvora, saj s pomočjo rastlin in naravnih postopkov (fermentacijo, dimljenjem in dehidracijo) ustvarjajo novo raznovrstno in inovativno hrano.

Denimo fermentiran čičerikin blok, dimljen ajdov valj in majonezo iz borlotti fižola. S celo zbirko tovrstnih izdelkov dokazujejo, koliko različnih zdravih in hranljivih živil lahko iz rastlin ustvari človek, če le uporabi domišljijo!

Iz svojih lastnih izdelkov, ki jih je, mimogrede, možno kupiti tudi v Sparu, so skreirali že lepo ponudbo. Na njihovem jedilniku boste redno našli burgerje, pice, proteinsko solato, juhe, solatne krožnike, sendviče, juhe in sladice.

S Kajo sva tokrat priložnost dali burgerju Ostrigarju s sladkim krompirčkom, Tempeharju, hruškovemu kolaču in jabolčnemu štrudlju.

Res nasiten burger in solata s fermentirano (!) zelenjavo

Naj za začetek povem, da je burger Ostrigar (ki je na voljo v dveh različicah) zares, ampak zares obilen in nasiten. Če bi vedela, kako zelo, si ne bi zraven privoščila še sladkega krompirčka, ki je sicer odličen, ampak jaz bi se po obroku lahko domov kar odkotalila. Tisti dan nisem jedla nič več, saj sem bila sita čisto do konca dne.

Burger je sestavljen iz bombetke s tatarsko ajdo, paniranega bukovovega ostrigarja (za tiste, ki ne veste, gre za vrsto gobe), obogaten z zeljno solato z borlotti majonezo, hišnim kimchijem, hišno burger omako, gobjim ragujem iz šampinjonov z vinom in karamelizirano čebulo. Vmes je lepo nagneten še kodrolistnat ohrovt.

Tempehar je prav tako izjemno bogat in hranljiv: v njem so glaziran pečen tempeh, pečen krompir, kimchi, gorčična majoneza, bbq omaka, solata z zeljem in ohrovtom.

A pozor: ker Grashka deli prisega na fermentacijo, njihove sklede in solate sestavlja veliko vložene zelenjave. Če niste ravno oboževalec, si raje izberite kakšno drugo jed. Kaji namreč obilica vložene zelenjave ni bila najbolj všeč, je pa zelo pohvalila krompir. “Krompir je bil zelo okusen, ravno prav začinjen in pečen, prav tako odlična je bila tudi omaka.”

Foto: Instagram @grashkadeli

Že nekolikokrat prej pa sem v Grashki poskusila še skledo Proteinko (bogato z rastlinskimi beljakovinami), Roler (štručka s tatarsko ajdo, dimljenim ajdovim valjem in obilico zelenjave), pico Nordik (obloženo s fermentirano kremo iz borlotti fižola in hrena, dimljenim bukovim ostrigarjem, kaprami, …) in burek.

Prav vse jedi so mi bile všeč (še posebej Proteinka), pri čemer dodatno cenim tudi dejstvo, da so prav vse prehransko izjemno bogate, po njih pa sem vedno tudi prijetno sita. No, razen po Ostrigarju.

Foto: Instagram @grashkadeli
Grashkina enolončnica (Foto: Instagram @grashkadeli)
Grashkina pica (Foto: Instagram @grashkadeli)

Pa sladici? Mnenji sta povsem deljeni.

Ker sva se že glavno jedjo precej najedli, sva s Kajo sladici raje vzeli s seboj. Hruškov kolač in jabolčni štrudelj so nama prijazno zapakirali za v pisarno, kjer sva ju poskusili ob popoldanski kavi.

Jaz sem bila nad obema navdušena: hruškov kolač je bil ravno prav sladek, štrudelj pa je bil po mojem mnenju tisti pravi “ta tradicionalni”. Kajino navdušenje je bilo malo manjše: kolač se ji je zdel nekoliko presuh in s premalo okusa, štrudelj pa nič posebnega.

Kdo stoji za Grashko?

Obraz Grashke deli je soustanovitelj nekdanje restavracije Kucha Martin Rojnik, ki z delijem nekako nadaljuje poslanstvo Kuche. Ta je bila že prvo leto delovanja uvrščena na 25. mesto 50 najboljših veganskih restavracij v Evropi, žal pa je pandemija koronavirusa prezgodaj končala njeno delovanje.

A njena duša se zdaj čuti v Grashki, kjer lahko kupite tudi delikatese iz ekoloških in regionalno pridelanih sestavin. Police so založene s fermentiranimi in z dimom obogatenimi izdelki, za katere nudijo tudi možnost prevzema s povratno embalažo.

Je pa Grashka vsaj v nečem boljša od Kuche. V lokaciji. Nahaja se v pritličju Centra Rog, na tisti strani, kjer si lahko oči spočijete na Ljubljanici. Na lep sončen dan je tako posedanje ob Grashki še posebej kičasto.

Avtor
Piše

Branka Grbin

Style. Več novic