fbpx

Jelena Pirkmajer – Cliché: “Nikoli ne oblikujem oblačil, ki bi visela v omari.”

Intervju, Izbor urednice, Moda, Novice, slider, Znani

Njene kreacije nastajajo z enim samim namenom: da jih z veseljem in veliko nosimo.

Na našem spletnem portalu radi pišemo o uspešnih in kreativnih ljudeh, ki na modni sceni že vrsto let puščajo neizbrisen pečat. Jelena Pirkmajer je nedvomno ena izmed njih, saj svoje kolekcije predstavlja na newyorških tednih mode, nedavno pa je odprla tudi spletno trgovino. Z njo smo se pogovarjali o njenem ustvarjanju, modnih trendih, položaju slovenskih oblikovalcev in načrtih za prihodnost.

Kako bi opisali svoj osebni slog oblačenja? Ste tudi sami ženska, za katero ustvarjate – torej obraz svoje znamke?

“Ja, drži :-). Svoji znamki sem zvesta že od samega začetka. Zelo zgodaj so se kosi drugih znamk iz moje garderobe »odselili«. Nikoli ne oblikujem oblačil, ki bi visela v omari. Kreacije nastajajo z enim samim namenom: da jih z veseljem in veliko nosimo.”

Oblačila modne znamke Cliché so vse prej kot klišejska – od kod torej ideja za zanimivo in morda celo malce provokativno ime?

“Ko sem leta 1991 izbrala ime, pod katerim bi podpisovala svoje delo, je zame beseda Cliché vsebovala kup ustreznih konotacij, razmišljanj ter načrtov za prihodnost kariere. Ideja je bila preprosta in univerzalna, da ga razume skoraj vsak zemljan, da je vsebina in zven vsem podobna.

V zadnjem obdobju svojega ustvarjanja čutim, da sem veliko načrtov uresničila. Ime je izpolnilo svoje poslanstvo in napočil je čas, da se začnem podpisovati s svojim osebnim imenom. Tako bo še bolj razvidno, da so oblačila z znamko Cliché Jelena Pirkmajer avtorska.”

Bi zase lahko rekli, da imate pri svojem kreativnem procesu stalno rdečo nit, ki vas vodi in je vidna v vseh vaših kolekcijah? Je odvisna tudi od želja in zahtev vaših stalnih strank?

“Prav vsa moja oblačila imajo neko posebno noto, ki jo nekateri začutijo takoj, drugi spet šele, ko začno oblačila nositi. Za vse, kar nosim na svoji koži, je rdeča nit zahtev, ki se mi osebno zdijo izjemno pomembne. Moj optimum so lahka oblačila z izjemnimi sposobnostmi, kot so na primer vodo odbojnost, hitro sušenje brez nobenega likanja, uravnavanje telesne temperature … Vedno izberem le materiale, ki so narejeni na človeku in naravi prijazen način.

Vsa oblačila so izdelana z ljubeznijo in zadovoljstvom v vseh fazah razvoja. Verjamem, da vsak predmet oddaja svojo energijo, v vsakem kosu, ki ga daš dobesedno na svojo kožo, je ta energija še posebno pomembna. Imamo srečo, da naše stranke svoja občutja pogosto delijo z mano in cenijo moj trud in trud vseh, ki sodelujejo v procesu.

Samo privlačen videz in dobro počutje skupaj naredita obleko – obleko. Za privlačen izgled potrebujemo tudi dobro počutje.”

V kolikšni meri se ravnate po zapovedih trga in stalno spreminjajočih se trendih?

“Moje delo je tudi v tem, da nenehno spremljam trende in premike na vseh področjih. Moj pogled na oblačenje velja za naprednega, že pred desetimi leti so v New Yorku naša oblačila opisovali kot futuristična. Takrat se na primer velike svetovne modne znamke še niso lotevale oblikovanja modnih kolekcij iz »sposobnih« materialov, danes je prav ta trend pri največjih v velikem razmahu.

Vsa moja oblačila z letošnjo letnico se odlično umeščajo v najnovejše modne trende, hkrati pa vas bodo navduševala tudi prihodnje leto in najverjetneje še mnogo prihajajočih sezon. Nisem ljubiteljica potrošništva in hitre menjave oblačil, saj imam rada naš planet.”

Kako pomemben je izbor tkanin in materialov za popoln uspeh kolekcije in učinek, ki ga želite doseči na telesu?

“Vsaka tkanina potrebuje posebno obravnavo. V fazi oblikovanja si pričaram njen »padec«, njen način gubanja, njen zvok, lesk… Po navadi kolekcijo oblikujem iz imaginarnih materialov, nato izluščim ustrezne, ki morajo ustrezati mojim kriterijem in konsistenco preteklega ustvarjanja. Šele nato začnemo pripravljati vzorce.”

So vaše stranke v veliki večini domačini ali tudi turisti, ki jih je v mestnem jedru vsako leto več?

“Našo trgovino v centru Ljubljane vse leto obiskujejo tudi tujci, ki pridejo v Ljubljano kot ustvarjalci, poslovneži ali turisti. Nekateri tu za določen čas tudi živijo. Pri nas redno kupujejo tudi mnogi iz sosednjih držav, predvsem Avstrije in Italije.”

Zakaj se po vašem mnenju Slovenci še vedno odločamo za nakup kultnih kosov tujih modnih oblikovalcev? Je krivo tradicionalno stalno pogledovanje čez meje na vseh področjih ali tujina zares ponuja več?

“Ponudba kakovostnih oblačilnih znamk je velika doma in v tujini. Vendar se veliko Slovenk odloča za naša oblačila. Vedno stremim k temu, da v vsakem svojem izdelku ponudim nekaj izjemnega. To se občuti in navdušuje.”

Kaj je botrovalo odprtju vaše spletne trgovine? Menite, da on-line nakupovanje lahko ogrozi osebni kontakt stranka-oblikovalec, ki je ključnega pomena?

“Spletna trgovina ima mnogo namenov. Lahko, da ste kupovali pri nas in ste zdaj na drugem koncu sveta, lahko ste zaposleni in ste se spomnili, da potrebujete še določeno jakno ali hlače, pa nimate časa, da se oglasite pri nas. Nikakor se s spletnim nakupom ne pokvari odnos stranka-oblikovalec.

Lepa sta oba načina nakupa, če le dobimo, kar si želimo. Zato smo spletno trgovino tudi odprli. Želimo, da imajo naše stranke kar največ različnih možnosti nakupa.”

Kakšna je zgodba vaše najnovejše kolekcije? Je bila že vnaprej usmerjena v New York ali je do tega prišlo spontano?

“Moja zadnja kolekcija je za jesen/zimo 2018, ki sem jo premierno predstavila na reviji v sklopu NYFW. Kolekcija je zelo ognjena-barvita. Prav vse njene barve se odlično ujemajo s črno in belo, ki ju prav tako ne manjka:-). Kolekcija nosi moj podpis. Ko oblikujem, ne razmišljam o posameznih prestolnicah. Vedno oblikujem za moderno žensko in njen sodoben način življenja.”

V čem je NYFW specifičen, drugačen (če sploh) od klasičnih evropskih prizorišč tednov mode, Londona, Pariza in Milana?

“Bolj je »ameriški« v smislu povezovanja in razvijanja poslovnih idej in prisotnega je manj starega evropskega snobizma. Vzdušje je bolj odprto. Imam ga najraje tudi zato, ker so tam res vsi veliki in znani iz celega sveta. V takem okolju tudi lažje sprejemaš odločitve, ki posredno vplivajo na oblikovanje novih kolekcij.”

Kakšna je pravzaprav pot evropskega oblikovalca do nastopa na tednu mode v New Yorku?

“Izkušnje, zanimiva kolekcija, čim več dobrih zvez.”

Kako bi opisali odziv publike in potencialnih kupcev na vašo kolekcijo v ZDA?

“Kolekcijo so sprejeli z velikim zanimanjem. Vsak poznavalec začuti njeno avtorsko noto s pravo primesjo všečnosti tako po ideji kot izvedbi. Tudi naša cenovna politika je ustrezna. Želimo si čim večji krog občinstva, ki si lahko privošči lepoto in udobje naših kolekcij.”

Kako je evropska ženska v svojem slogu oblačenja drugačna od ameriške? Je bolj sofisticirana, bolj sproščena – ali pa je težko posploševati?

“Evropsko in ameriško žensko težko razlikujem. Oblikujem za sodobne ženske naprednega razmišljanja. Te imajo med seboj, ne glede na celino več podobnosti kot na primer dve Avstrijki različnih prioritet. Morda so Newyorčanke nekoliko bolj »divje« kot Parižanke in v Milanu je »svobodni duh« manj razširjen kot v Parizu.”

Kaj bi svetovali mladim modnim oblikovalcem na začetku karierne poti? Kako naj se promovirajo in si utrejo pot v modno srenjo?

“Po mojem mnenju je najpomembneje slediti svojim občutkom in hkrati prisluhniti svojemu okolju. Enaka, kot drugačna mnenja, so vedno dobrodošla. Ustrezne odločitve za uresničitev svojih sanj je vedno težko sprejeti, upoštevanje različnih pogledov po navadi pomaga. Moda je že sama po sebi komunikativna. Da se začno vrata odpirati, je potrebno potrkati in komunicirati, se povezovati in se naučiti poslušati. Biti spoštljiv in drzen hkrati.”

Kaj bo najverjetneje vaš naslednji ustvarjalni korak?

“Konec maja prihaja majhno presenečenje izpod mojih risalnih svinčnikov 🙂 … Želim, da do realizacije projekt ostane skrivnost, da lahko mirno idejo tudi izpeljem.”

 

Foto: Osebni arhiv


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam