Jesenska poslastica: sladoled iz figovih listov

19. september 2024

Jesenska poslastica: sladoled iz figovih listov

19. september 2024
Foto: Instagram @ingewatrobski
Jesenska poslastica: sladoled iz figovih listov

Jesenska poslastica: sladoled iz figovih listov

19. september 2024
Foto: Instagram @ankietgulabani

Ni še tako mrzlo, da ne bi mogli okušati sladoleda iz figovih listov, ki bo s svojo nežno aromo in kremno teksturo navdušila vsakega sladokusca.

Jesen je čas, ko nas narava obdari z bogatimi okusi in plodovi, ki nas grejejo in pripravljajo na hladnejše dni. Eden izmed teh okusov, ki ga povezujejo tako s poletjem kot z jesenjo, je figa. Medtem ko so zreli plodovi fig nepogrešljivi del jesenskih jedi, nas lahko figovi listi presenetijo na čisto nov način – v obliki nežnega in dišečega sladoleda iz figovih listov.

Čeprav sladoled običajno povezujemo s poletjem, je ta različica idealna tudi za jesenske dni. Postrežete ga lahko kot osvežitev po večerji ali pa ga uporabite kot osrednji element v drugih sladicah, kot so sadne pite ali pečena jabolka.

Sestavine:

  • 8-10 svežih figovih listov
  • 500 ml polnomastnega mleka
  • 250 ml sladke smetane
  • 150 g sladkorja
  • 5 rumenjakov
  • 1 žlička vaniljevega ekstrakta
  • ščepec soli
Foto: Pexels

Postopek:

1. Priprava infuzije iz figovih listov

Figove liste temeljito operite pod hladno vodo, da odstranite prah in nečistoče. Nato jih dajte v lonec z mlekom. Počasi segrevajte mleko s figovimi listi do vretja. Ko zavre, ga odstavite z ognja in pustite, da se figovi listi namakajo v mleku vsaj 30 minut, da sprostijo svojo aromo.

2. Precedimo mleko

Ko so figovi listi oddali svojo aromo, mleko precedite skozi cedilo in liste odstranite.

3. Priprava jajčne kreme

V večji posodi zmešajte rumenjake in sladkor ter jih mešajte toliko časa, dokler zmes ne postane bledo rumena in kremasta. V drugem loncu na srednjem ognju ponovno segrejte mleko, a tokrat ga ne zavrite. Počasi vlijte vroče mleko v rumenjakovo mešanico, medtem pa vsebino ves čas mešajte, da preprečite strjevanje jajc.

4. Kuhanje kreme

Mešanico vlijte nazaj v lonec in segrevajte na nizkem ognju, ob stalnem mešanju, dokler se ne zgosti. Pazite, da ne zavre.

5. Dodajanje vanilje in soli

Ko je krema pripravljena, dodajte vaniljev ekstrakt in ščepec soli za izboljšanje okusa. Počasi vmešajte še sladko smetano, da dobite bogato teksturo.

6. Hlajenje

Kremo prelijte v posodo in jo pustite, da se popolnoma ohladi. Nato jo prestavite v hladilnik za vsaj 4 ure, še bolje čez noč.

7. Zamrzovanje: Ohlajeno zmes dajte v aparat za pripravo sladoleda in sledite navodilom proizvajalca. Če nimate strojčka za sladoled, zmes prelijte v plitvo posodo in jo dajte v zamrzovalnik za nekaj ur. Vsake pol ure jo premešajte z vilicami, da preprečite nastajanje kristalov, dokler sladoled ne doseže želene konsistence.

8. Postrežba

Sladoled postrezite v skledicah ali kornetih in ga po želji okrasite z drobno narezano svežo figo, pistacijami ali listi mete.

Jesenski pridih k receptu

Da bo sladoled še bolj v skladu z jesenskim vzdušjem, lahko že pripravljeni sladoled obogatite z dodatki, kot so:

  • Pečeni orehi: lahko jih nežno pražite na ponvi in dodate na vrh sladoleda za dodatno teksturo in okus.
  • Cimetov prah: rahlo potresite po sladoledu za toplino in prijetno aromo.
  • Med: nekaj kapljic medu na sladodelu poudari naravno sladkost figovih listov in ustvari čudovito kombinacijo s kremno teksturo.

Style. Več novic