fbpx

Jeste vse, kar želite, kilogrami pa se topijo: vse kaj morate vedeti o vikend dieti

Lepota

Kaj je dieta 5:2?

Način prehranjevanja, ki ga je opisal angleški dietetik Michael Mosley v knjigi Fast diet 5:2 je zelo hitro postal iskan in pridobil na milijone privržencev po vsem svetu. To pa zato, ker opisuje odličen način za hujšanje brez strogih omejitev.

Na splošno Mosleyeva metoda ne predvideva nobenih prepovedi in strogih pravil. Lahko jeste običajno pet dni na teden, le 2 dni morate omejiti vnos dnevnih kalorij na 500.

Občasno prehransko omejevanje spodbuja hujšanje z minimalnim stresom za telo, zato bo rezultat bolj počasen, a stabilen. Avtor metode obljublja, da lahko v enem tednu izgubite pol do enega kilograma. Kalorični primanjkljaj bo v tem času približno 3.000 (s povprečjem 2.000 porabljenih kalorij pri ženskah). In če se vsaj 2-3 krat na teden posvetite telesni dejavnosti, se lahko v dobrih dveh tednih znebite več kilogramov maščobe (kar je približno 8.000 kalorij), kar je precej opazna količina za povprečno telesno zgradbo.

Kaj jesti ob delavnikih?

Pomembno je opozoriti, da pet delovnih dni ne smete jemati kot goljufanje, torej ne smete jesti za naprej in poskušati nadomestiti omejitve. Te dni morate jesti kot običajno, ne več in ne manj. Če v svojo prehrano dodate več zelenjave in beljakovin, bo to zagotovo pospešilo hujšanje. Zapomniti si morate, da teh pet dni niste na dieti, kar pomeni, da si načeloma lahko privoščite, karkoli si želite.

Kako jesti na tešča dneva?

Dr. Michael Mosley piše, da v preostalih dveh dneh ne smete preseči 500 kalorij na dan (za moške 600 kalorij na dan). Na primer: 200 kalorij za zajtrk ter 150 za kosilo in večerjo. Ta dan si lahko privoščite omleto (2 jajci) z zelenjavo, solato in sirom – ni potrebe po stradanju. Bolje je, da se posta ne držite dveh dni zapored, da se potem ne bi prenajedli.

Foto: Instagram


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam