K našim sosedom prihajajo največja imena v glasbeni industriji

23. april 2024

K našim sosedom prihajajo največja imena v glasbeni industriji

23. april 2024
Foto: Profimedia

Kot vsako leto zadnjih 21 let se v Budimpešti odvija eden izmed največjih festivalov na svetu. Letošnji program pa je eden izmed bolj odmevnih.

Sziget, ki vsako leto privabi na stotine tisoče ljudi, velja za enega največjih in najpomembnejših svetovnih festivalov.

Vsakoletni dogodek v Budimpešti se je s svojimi začetki leta 1993 oblikoval po razpadu Sovjetske zveze. Socialistični poletni mladinski tabori so izginili in v zraku je bilo čutiti revolucionarni duh; žeja po spremembah, pomešana z občutkom nostalgije po 60. in 70. letih, ko so toplejše podnebje prevzeli Woodstock, protikulturno hipijevsko gibanje in poletja ljubezni.

Tako se je začela dolgoletna tradicija proslavljanja enakosti in ljubezni na otoku Marget-Sziget, ki vsako leto sprejme več kot 400 tisoč obiskovalcev.

Foto: Profimedia

Med udarnimi imeni tudi Joker Out

Letošnje leto pa so organizatorji Szigeta, ki se bo dogajal od 7. do 12. avgusta, svoje zveste obiskovalce navdušili z eno izmed najbolj udarnih set list do sedaj. Po madžarski prestolnici se bodo letos mudila mnoga izmed največjih imen v glasbeni industriji. Poskrbljeno bo tako za navdušence nad pop glasbo, pa vse do bolj nišnih zvrsti glasbe in velikih DJ odrov.

Med bolj komercialnimi izvajalci bo letos navduševal Sam Smith, ki ima sicer že dolgo kariero, a se je v lanskem letu ponovno povzpel na lestvice s pesmijo Unholy, letos pa navdušuje z novim albumom Gloria. Takoj za petami mu po priljubljenosti sledita Becky Hill, ki je v zadnjih letih izdala dokajšne število uspešnic in Louis Tomlinson, ki smo ga lansko leto gostili tudi pri nas.

Foto: Profimedia

Za elektronske navdušence bo poskrbljeno s pionirjem tako imenovane “dubstep” glasbe, Skrillexom, ki se po nekaj letih boja z mentalnim zdravjem vrača na sceno. Elektronska poslastica pa se ne konča tukaj, nastopala bosta tudi svetovno znana Martin Garrix in Fred Again.., navdušil pa bo tudi Apashe, ki se mu bo pridružil pravi pihalni orkester.

To pa še ni vse, seznam imen, za katera ste zagotovo že slišali, je izjemno dolg. Na festivalu bo možno tudi prisluhniti Halsey, Stormzyju, Tomu Odellu, Liamu Gallagherju, Zoe Wess, Janelle Monáe, RAYE, in celo Joker Out so si priborili mesto na Sziget odru.

Foto: Profimedia

Še delavnice, predstave in zabaviščni park

Za trenutke, ko obiskovalci ne poplesavajo pod odri, pa organizatorji Szigeta poskrbijo s številnimi delavnicami, predstavami in celo okroglimi mizami. Na otoku vsako leto postavijo tudi cirkus z akrobati, mini zabaviščni park, panoramsko kolo, tetoverski studio in številne druge zanimivosti.

Če vas med zabavanjem zagrabi lakota, so na voljo številne stojnice s hrano, obiščete pa lahko tudi Hoferjevo trgovino, ki zadnjih nekaj letih ponuja ‘grill cono’, v kateri si lahko spečete hrano, ki ste jo kupili v dotični trgovini.

Če še ne veste, kam bi se odpravili letošnje poletje, festivala Sziget nikakor ne smete izpustiti.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic