fbpx

Kaj je skvalan in zakaj ga imajo vse beauty poznavalke v svojih kozmetičnih torbicah?

Lepota

Najbolj “vroča” sestavina lepotne rutine.

Vsak začetek leta je obdobje, ko zavržemo vse potencialno škodljive navade naše kože, ki smo jih že prakticirali in prevzamemo nekaj novih in bolj konstruktivnih.

Takrat tudi razmišljamo o vključitvi nekaterih popolnoma novih izdelkih in sestavinah, ki bi jih vključili v lepotno rutino. Seveda bomo morali pri tem vložiti nekaj več časa, da bomo ugotovili, v katero smer se želimo usmeriti in kaj je tisto, kar najbolj koristi našemu tipu kože.

Skvalan ali skvalen?

Ste na primer že slišali za skvalen ali ga celo že uporabili? Če niste prepričani, za kaj gre, je tu kratka razlaga.

Na začetku je treba ločiti med skvalanom in skvalenom, slednji je polinenasičen ogljikovodik, ki ga najdemo v našem sebumu pa tudi v jetrih morskih psov (tradicija okrutnega ubijanja teh živali je povzročila resno grožnjo določenim vrstam, zato ga danes večinoma pridobivajo iz rastlin, kot je oljka), medtem ko je skvalan nasičen derivat.

Toda pri tej zgodbi je mogoče najbolj pomembno razlikovanje teh dveh sestavin: skvalan je bolj stabilen in se bistveno težje oksidira, zato ga uporabljamo v številnih kozmetičnih izdelkih.

Kako deluje in zakaj je tako priljubljen?

Preprosto povedano, skvalan v kozmetiki lahko posnema sebum in ima velik učinek na obnovo in vlaženje kože, ne da bi pri tem zamašil pore, ne glede na njegovo mastno teksturo. Odlična novica je, da je tudi že pri nas na voljo kar nekaj izdelkov, ki vsebujejo skvalan.

V spletni trgovini superskin.si tako lahko kupite Skintegra booster Naro, znamka The Ordinary pa ima 100 % Plant-Derived Squalane.

Foto: Instagram, promo


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam