Kaj je ‘SPF cocktailing’ in zakaj je nevaren?

30. avgust 2023

Kaj je ‘SPF cocktailing’ in zakaj je nevaren?

30. avgust 2023
Foto: Unsplash

Zdaj že vsi vemo, da je redno in vsakodnevno nanašanje sočne kreme nujno potrebno. Tudi pozimi in tudi v oblačnem vremenu. Ob tem je na TikToku vzniknil trend ‘SPF cocktailing’, ki pa je lahko precej nevaren.

Gre za mešanje zaščitne kreme z drugimi izdelki za kožo, kot sta denimo puder ali korektor. Trend se je na TikToku močno razširil in številni uporabniki veselo mešajo korektor s kremo za sončenje, da bi se s tem znebili belega leska.

Čeprav se ideja v teoriji sliši dobro, saj nam lahko prihrani čas, a strokovnjaki opozarjajo, da takšno početje ni zdravo in je lahko celo nevarno, opozarjajo strokovnjaki. Zakaj?

@paintedbyspencer BOO! 👻 Is your sunscreen having you look like a GHOST?! Try adding in a touch of your liquid or cream bronzer to help eliminate that “white cast” effect! 🤗 I prefer this method of adding in a TINY amount of a deeper-tone pigment rather than a pigment that’s closer to my skintone, such as foundation, which would require more product to achieve this effect and in return, further dilute the sunscreen. Although some say that mixing in ANY product will “destabilize” the sunscreen, but if that’s the case, couldn’t the same be said if we were to apply sunscreen like usual, on top of our other skincare, and then add our foundation, concealer, bronzer, etc on top? Wouldn’t the formulas mesh together anyway? So interesting to me! What do you think? 🤷🏻‍♂️ #sunscreen #makeuphacks #makeuptutorial #makeup #paintedbyspencer ♬ original sound – SPENCER

“Ker zaščitni kremi s tem onemogočimo, da ustvari uniformen film na koži. Formulacije zaščitnih krem so skrbno domišljene tako, da ustvarijo zaščitni film, ki se kože dobro oprime in ustvari enkomeren ščit pred UV-sevanjem,” pojasnjuje Tika Hribar, poznavalka nege kože, soavtorica knjige Živjo, lepa koža in vplivnica, ki jo na Instagramu poznamo kot @tixibeauty.

“Vsakršno mešanje z drugimi kozmetičnimi izdelki prepreči nemoteno tvorbo tega filma, razredči filtre in tako poslabša zaščito. Razen tega pa lahko tako tudi kemično destabiliziramo filtre, kar še dodatno vpliva na poslabšanje zaščite. Ob tem, da večina posameznikov že v osnovi nanaša premajhno količino zaščitne kreme, je to le še en faktor, ki lahko povsem izniči zaščito.

Tika ob tem še dodatno opozarja, da bo koža ob prakticiranju tega trenda “slabše zaščitena in bolj izpostavljena UV-sevanju”, to pa “povzroča med 80-90 odstotki staranja kože, veliko drugih neestetskih težav kot so npr. hiperpigmentacije in nenazadnje tudi zdravstvene težave.”

Foto: Unsplash

Ključno je zaporedje in čakanje!

Izjemno pomembno je tudi zaporedje nanašanja izdelkov na obraz, še izpostavlja Tika. “Zaščitno kremo vedno nanesemo kot zadnji korak nege kože in pred ličili. Vedno moramo počakati, da se pred nanosom naslednje plasti vse plasti dobro vpijejo.”

Tika poudarja, da je čakanje, da se izdelki vpijejo, ključnega pomena. “Po jutranjem nanosu denimo vlažilnega seruma počakamo, da se dobro vpije, šele nato nanesemo zaščitno kremo. To dobro a nežno razmažemo po celi površini obraza in POČAKAMO. Počakati moramo, da se krema čim bolj vpije in ustvari omenjeni film. Šele nato nanašamo ličila. Seveda pride zaradi nanosa ličil do nekaj redčenja, a ker je zaščitni film že ustvarjen in se je oprijel kože, bo negativni učinek bistveno manjši, kot če bi v zaščitno kremo vmešali nekaj tekoče podlage,” še dodaja.

Foto: Pexels

Seveda pa je kasneje pomembno tudi redno reapliciranje, saj se tekom dneva zgodi razpad filtrov, ker jih sčasoma odbrišemo ali odpotimo. Na to je Tika opozorila tudi v kolumni To je najboljša krema za upočasnjevanje staranja kože.

“Reaplikacija zaščitne kreme je nujno potrebna, saj nas le tako ščiti skozi ves dan,” je v kolumni zapisala Tika in dodala: “Uradna priporočila priporočajo replikacije na 2-4 ure, a v praksi reaplikacije prilagajamo našim okoliščinam. Na plaži se držimo tega priporočila, v urbanem okolju in pa tudi upoštevajoč sezono, lahko seveda nekoliko pogoljufamo in koži še vedno zagotovimo dobro zaščito.”

Avtor
Piše

Branka Grbin

Style. Več novic