Kaj je švedsko smrtno čiščenje in ali bi ga morali preizkusiti?

06. december 2021

Kaj je švedsko smrtno čiščenje in ali bi ga morali preizkusiti?

06. december 2021

Očistite svoj dom, kot da jutrišnji dan sploh ne bo prišel.

Morda se sliši morbidno, a Švedi poznajo koncept pospravljanja, ki mu pravijo smrtno čiščenje ali pospravljanje za smrt. Gre za postopek, v katerem iz doma odstranimo vse nepotrebne stvari in kramo, ter ga uredimo tako, kot bi ga želeli zapustiti, ko umremo.

Glavni namen tega je, da bližnjim olajšamo delo pospravljanja naših stvari po naši smrti in namesto njih to naredimo kar sami. S tem jim olajšamo breme in morda malo zmanjšamo trpljenje, ki bi ga prineslo mučno pospravljanje naših stvari po tem, ko zapustimo svet.

Smrtnemu pospravljanju na Švedskem pravijo “döstädning”, ki je skovanka besed “dö” (umreti) in “städning” (čiščenje).

Smrtno čiščenje je postalo priljubljeno zahvaljujoč švedski umetnici in avtorici Margareti Magnusson, ki je napisala knjigo Nežna umetnost švedskega smrtnega čiščenja: Kako se je znebiti in vašo družino rešiti pred kramo (The Gentle Art of Swedish Death Cleaning: How to Free Yourself and Your Family from a Lifetime of Clutter).

V njej opisuje, kako se je sama posvetila čiščenju hiše in odstranjevanju krame in šare, ki jo je nabirala celo življenje.

Avtor: Unsplash

Zakaj avtorica priporoča smrtno čiščenje?

Margareta meni, da tovrstno pospravljanje prinaša občutek miru in spokojnosti, saj se s tem preprosto odločamo, česa ne želite več imeti v svojem domu in s tem poskrbite za več urejenosti. Čeprav je prvotni namen, da se pripravljamo na neizogen odhod, pa prinaša tudi olajšanje in bolj umirjeno življenje.

Ob tem je delila nekaj nasvetov, kako se ga lotiti:

Ko ste stari 65 let, lahko tudi prej. Avtorica svetuje, da je za to najprimernejša starost 65 let, svetuje pa ga tudi vsem tistim, ki se že pred to starostjo čutijo preobremenjene s svojimi stvarmi.

Začnite s preprostimi nalogami. Margareta predlaga, da se najprej posvetite stvarem, ki v vas ne vzbujajo nostalgije in do njih ne gojite nobenih čustev, kasneje pa se lotite še teh. Običajno se začne z oblačili.

Prepoznajte, kaj morate zavreči. Pri tem uporabite dve smernici: številčnost in vrednost. Če denimo presodite, da imate preveč kuhinjskega pribora, je čas da se ga nekaj znebite, pri vrednosti pa se preprosto vprašajte, kaj vam ta predmet pomeni.

Podarite, prodajte ali zavrzite. Ko zberete stvari, za katere ste ocenili, da vam ne služijo več, razmislite, kako se jih znebiti. Če se le da, jih podarite (dobrodelnim organizacijam, varnim hišam), ali prodajte, v primeru, da so že odslužile svoj namen, pa jih zavrzite, a pri tem primerno reciklirajte.

Shranite samo, kar je najbolj pomembno. Avtorica sama je denimo obdržala le tista oblačila, ki jih res rada nosi, fotografije, ljubezenska pisma in nekaj slik.

Avtor: Unsplash

Kako vam lahko smrtno čiščenje spremeni življenje?

Čeprav pisateljica smrtno čiščenje priporoča predvsem starejšim ljudem, pa meni, da se ga lahko lotijo vse generacije, saj bo vsak enkrat zapustil ta svet. S tem bodo za njim ostale njegove osebne stvari, za katere bo moral poskrbeti nekdo drug.

Poleg tega smrtno čiščenje prinaša tudi nekaj prednosti:

  • Morda boste postali srečnejši, saj se boste bolj osredotočili na pomembne stvari,
  • lahko boste občutili manj stresa in obremenjenosti,
  • morda se boste bolje soočali z realnostjo vaše lastne umrljivosti.

Avtor
Piše

Branka Grbin

Style. Več novic